Geitenras: Pauwengeit

Geitenras: Pauwengeit De pauwengeit is een geitenras uit Zwitserland dat op de lijst van zeldzame huisdierrassen staat. Dit geitenras heeft een schitterende tekening op de vacht en werd oorspronkelijk gehouden als melkgeit en begrazer van de alpenweides. In Zwitserland heeft men in 1938 besloten dat de pauwengeit niet meer als losstaand ras beschouwd mag worden, maar als subras van de Bündner Stralengeit - beide rassen tonen zeer veel overeenkomsten met elkaar, enkel de tekening op de vacht verschilt tussen beide geitenrassen.

Inhoud


Land van herkomst

De pauwengeit komt oorspronkelijk uit Zwitserland.

Geschiedenis

De pauwengeit is oorspronkelijk in Zwitserland ontstaan, en dan met name de regio’s Graubünden, Prättigau en Tessin. Pauwengeiten kwamen in deze regio’s veelvuldig voor. In eerste instantie werd de pauwengeit gezien als apart ras, maar in Zwitserland werd het ras rond 1938 niet meer als losstaand ras gezien, maar als kleurvariant op de Bündner Stralengeit. Dit zorgde ervoor dat het ras sterk in aantal daalde en op de lijst met zeldzame huisdierrassen terecht kwam. In de 21e eeuw wordt de pauwengeit in de meeste landen (weer) gezien als apart geitenras en zijn een aantal fanatieke fokkers druk bezig om de pauwengeit van de ondergang te redden.

Over de exacte herkomst en geschiedenis heerst grote onduidelijkheid. Wetenschappers hebben het vermoeden dat de prättigauer en engadiner hebben bijgedragen aan het ontstaan en de ontwikkeling van de pauwengeit, omdat deze twee rassen sterke overeenkomsten vertonen met de pauwengeit die wij vandaag de dag kennen. Deze gelijkenis zit hem vooral in de horens, de vacht en de vachtkleur.

Uiterlijke kenmerken

Bekijk je de pauwengeit goed, dan zie je een dier waarbij het voorste deel van het lichaam wit is, met aan de voorpoten zwarte laarzen. Het achterste deel van het lichaam is voornamelijk zwart van kleur. De binnenkant van de oren en de huid/vacht rond de bek moeten donker gekleurd zijn. Ook meldt de rasbeschrijving dat er het liefst een donkere vlek op de wangen aanwezig moet zijn, evenals donkere strepen die vanaf de hoornbasis over het oog, in de richting van de neus lopen. De staart behoort aan de bovenkant wit te zijn, net als de buitenkant van de dijbenen. Op de flank is er altijd een vlek aanwezig.

De pauwengeit is een redelijk groot geitenras, waarbij bokken een schofthoogte bereiken van 75 tot 85 centimeter en een gewicht tussen de 70 en 80 kilogram. Geiten zijn iets kleiner met een schofthoogte van 65-75 centimeter en een gewicht van 50 tot 60 kilogram. Bokken en geiten hebben allebei horens.

Karakter

De pauwengeit is een overwegend rustige geit, maar kan nogal schuw zijn wanneer mensen te dichtbij komen. De vaste verzorgers worden vaak herkend en daar zullen ze niet zo snel voor weglopen, alleen als ze bang zijn. De dieren zijn gehard en kunnen goed in de Alpen overleven.

Gebruiksdoel

De pauwengeit werd vooral als grazer van de Alpen gezien, en ook deden de geiten vaak dienst als melkgeit. Met de opkomst van de speciale melkrassen is de pauwengeit in onmin geraakt – ook door het feit dat Zwitserland had besloten dat de pauwengeit geen los ras was, maar een subras van de Bündner Stralengeit. Tegenwoordig is de pauwengeit behoorlijk zeldzaam en wordt het alleen nog gehouden door stichtingen en liefhebbers die zich hard maken voor de pauwengeit en ervoor zorgen dat het ras niet uitgestorven raakt.

Belangrijke vitaminen en mineralen

Elke geit heeft – net als elk ander levend wezen – behoefte aan vitaminen en mineralen om gezond te blijven. Deze vitaminen en mineralen kunnen gevonden worden in gras, hooi en kruiden die in het weiland groeien, maar deze hoeveelheden zijn vaak niet voldoende. Daarom hebben fabrikanten van diervoeders speciale geitenbrokken (pallets) ontwikkeld die qua vitaminen- en mineralensamenstelling voldoet aan de wensen van de geit. Vitamines en mineralen voor geiten zijn een belangrijk aspect van de dagelijkse voeding en zorgen ervoor dat de dieren niet ziek worden – of in ieder geval minder vatbaar zijn voor gebreken en aandoeningen.

Belangrijke vitamines voor de geit

De geit heeft veel behoefte aan de volgende vitamines:
 • Vitamine A
 • Vitamine B1, B2, B6 en B12
 • Vitamine C
 • Vitamine D
 • Vitamine E
 • Vitamine K

Alle vitamines hebben een eigen functie en tezamen zorgen zij ervoor dat de gezondheid van de geit zo optimaal mogelijk blijft.

Belangrijke mineralen voor de geit

Naast vitamines heeft de geit ook behoefte aan een aantal mineralen, die er samen met de vitamines voor zorgen dat de gezondheid in stand gehouden wordt.

 • Calcium
 • Fosfor
 • Natrium
 • Jodium
 • Mangaan
 • IJzer
 • Koper

Gebrekziektes

Welke ziektes of aandoeningen een pauwengeit kan ontwikkelen door een gebrek aan één of meerdere vitamines en/of mineralen, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is onder andere van belang hoe groot het gebrek is en of er ook nog andere vitamines en mineralen ontbreken in het lichaam. Wanneer de geit ziek wordt door het gebrek aan mineralen en/of vitamines, wordt er ook wel gesproken van een gebrekziekte. Enkele voorbeelden van regelmatig voorkomende gebrekziektes zijn:

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: Bündner stralengeitGeitenras: Bündner stralengeitDe Bündner stralengeit is een typische berggeit uit Surselva, kanton Graubünden (Zwitserland), dat het liefst zijn tijd…
Geitenras: Nederlandse bonte geitGeitenras: Nederlandse bonte geitDe Nederlandse bonte geit is een van oorsprong Nederlandse melkgeit die helaas met uitsterven wordt bedreigd. De dieren…
Geitenras: Cashmere geit of kasjmirgeitGeitenras: Cashmere geit of kasjmirgeitDe cashmere geit, ook wel kasjmirgeit of kasjmiergeit genoemd, is een geitenras uit China en omliggende landen. Het ras…

Geitenras: Pinzgauer geitGeitenras: Pinzgauer geitDe pinzgauer is een zeer zeldzaam geitenras uit Oostenrijk dat met uitsterven wordt bedreigd. Deze prachtige dieren zijn…
Kippenras: AmrockKippenras: AmrockDe amrock is een zeer productief kippenras met een legcapaciteit van maar liefst 240 eieren per jaar. Het ras doet het b…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Voyager, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • www.wikipedia.nl
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/181342-belangrijke-vitaminen-en-mineralen-voor-geiten-in-de-voeding.html
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/182057-geiten-gezond-houden-en-ziektes-opsporen.html
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/181966-welke-ziektes-komen-er-voor-bij-geiten.html
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/183607-ziektes-bij-de-geit-bloedarmoede.html
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/181366-ziektes-bij-de-geit-gebrekziekten.html
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/179284-ziektes-bij-de-geit-meest-voorkomende-wormen.html
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/181481-ziektes-bij-de-geit-melkziekte.html'
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/182116-ziektes-bij-de-geit-engelse-ziekte-of-rachitis.html

Reageer op het artikel "Geitenras: Pauwengeit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Geitenrassen
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!