Kippenras: Welsumer

Kippenras: Welsumer De welsumer is een schitterend kippenras van Nederlandse bodem. Welsumers komen in Nederland alleen voor in de kleurslag roodpatrijs, maar in andere landen komen ook welsumers met andere patrijskleuren voor. Ze staan bekend als goede legkippen met een capaciteit van ongeveer 180 eieren per jaar, waarbij de eieren zeer groot zijn (73 tot 85 gram). Vooral de speciale eikleur (donkerbruin met nog donkerdere fijne spikkels in de schaal) zorgen ervoor dat dit een leuk ras is om te houden. Welsumers houden van de vrije uitloop, maar kunnen ook prima in een afgesloten ren gehouden worden.

Inhoud


Andere benamingen

De welsumer staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Welsumer hoen
 • Welsumer hoender
 • Welsum
 • Velsumer
 • Welsumery
 • Velsumka
 • Velsumky
 • Welsumi
 • Welshum
 • Welsummer

Land van herkomst

De welsumer komt oorspronkelijk uit Nederland.

Geschiedenis

De welsumer is een zeer mooie kip dat is ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw. Welke dieren er precies hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de welsumer is niet geheel duidelijk, maar wel wordt haast door iedereen aangenomen dat de volgende rassen hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de welsumer:

De welsumer dankt zijn naam aan het Nederlandse plaatsje Welsum, ook wel aangeduid als Welsum aan de IJssel. Hoewel het ras aan het eind van de negentiende eeuw ontwikkeld is, werd het ras pas in 1924 in de Nederlandse lijst met kippenrassen opgenomen en in de lijst van Nederlandse rasstandaarden. Het toevoegen aan de lijst van Nederlandse rasstandaarden was echter wat vroeg, omdat de dieren onderling nog erg veel verschilden qua type en kleur: dit kwam pas zo’n 5 jaar later tot een uniform uiterlijk.

Al aan het begin van de twintigste eeuw was de Welsumer ook in het buitenland goed bekend geworden. Vanaf 1921 raakte de welsumer pas echt internationaal bekend, daar het ras veelvuldig te zien was op de in 1921 georganiseerde internationale Wereldpluimveecongres in Den Haag (Nederland). Vooral de eieren waren erg in trek, door de bijzonder gespikkelde bruine eierschaal. In Nederland werden dan ook veel welsumers gehouden om de eieren te exporteren naar het buitenland. In 1969 werd de Welsumerclub opgericht.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de welsumer kijkt, zie je een kip die wel wat weg heeft van de bekende bruine ‘batterijkip’ die we associëren met de legbatterijen van de grote pluimveebedrijven. Toch is dit niet juist. De welsumer is een kip die zijn staart vrij hoog draagt, hennen staan erom bekend hun staart daarnaast wat samengevouwen te dragen. De kop van een welsumer heeft een enkele kam die niet al te groot mag zijn. De beenkleur is altijd geel, maar bij hennen die veel eieren leggen, kan de pootkleur teruglopen naar een bleke gele of zelfs witte beenkleur. Deze vermindering van kleur vindt altijd plaats later in het legseizoen. Tijdens de ‘winterstop’ zal de beenkleur weer zijn felgele kleur aannemen.

Hennen hebben bovendien een vol en diep achterlijf, waaruit blijkt dat we hier te maken hebben met een typisch legras. De ogen van een welsumer dienen altijd oranjerood van kleur te zijn.

Kleuren

Welsumers komen in Nederland alleen voor in de kleurslag roodpatrijs. Dit wordt als de ‘oerkleur’ van de kippen gezien. In andere landen worden naast de roodpatrijs-kleurslag ook nog andere kleuren en kleurslagen erkend. Elk land heeft zijn eigen lijst met toegestane kleuren, de volgende kleurslagen worden in diverse landen gesignaleerd:
 • Roodpatrijs
 • Geelpatrijs
 • Zilverpatrijs
 • Blauwroodpatrijs
 • Isabelroodpatrijs

De haan in de kleurslag roodpatrijs behoort een zwarte borst te hebben, waar altijd wat roodbruine tekening in zichtbaar is.

Karakter

Welsumers zijn leuke kippen om te houden. Ze kunnen zowel in een afgesloten ren als in de vrije uitloop en los op het erf gehouden worden. Het grote voordeel van welsumers die in de vrije uitloop gehouden worden, is dat zij voor een groot deel hun eigen voedsel bij elkaar scharrelen. Je hoeft als eigenaar dus minder voer aan te schaffen, wat resulteert in een goedkoper onderhoud. Daarnaast is een vrije kip duidelijk een blije kip: kippen zijn uitgerust om te scharrelen en de hele dag bezig te zijn, en dit doen zij dan ook het liefst.

Broedsheid en eieren

De welsumer hennen staan bekend als goede legsters met een eierproductie van ongeveer 180 per jaar. De eieren zijn behoorlijk groot te noemen, met een gewicht van 73 tot 85 gram per stuk. Een welsumer-ei moet donkerbruin zijn in een matglanzende teint. De schaal moet bovendien bedekt zijn met fijne, in de schaal voorkomende, spikkels.

Hennen van dit ras kunnen broeds worden, alhoewel dit niet zo vaak voor komt als bij andere rassen soms het geval is. Wanneer de hen wel broeds is, zal dit voornamelijk later in het voorjaar zijn. In de winter wordt vaak gezien dat de welsumer minder eieren legt.

Gebruiksdoel

De welsumer is van oorsprong een typisch dubbeldoelras dat werd gebruikt als legras en vleesras. Tegenwoordig worden de dieren vooral hobbymatig gehouden voor de leuke eieropbrengst van zeer grote eieren, daarnaast wordt de welsumer ook steeds vaker gezien als sierkip op shows en tentoonstellingen voor pluimvee.

Bijzonderheden

Fokkers van de welsumer hoopten dat dit ras dezelfde bekendheid zou verkrijgen als de barnevelder, helaas is de welsumer nooit echt zo populair als de barnevelder geworden. Toch is ook de welsumer een wereldwijd bekend ras dat graag gehouden wordt voor de prachtig gespikkelde eieren.

In de Verenigde staten is vroeger een welsumer-haan te zien geweest in een reclamespotje op de televisie voor Kellogg’s Cornflakes.

In Groot Brittannië is de welsumer mateloos populair omdat het ras werd gehouden door Prins Charles. Prins Charles is erg begaan met het ras, wat blijkt uit het feit dat hij beschermheer van de welsumer is.

Overige informatie

Fokkers broeden vaak de mooiste eieren uit. De eieren die in hun ogen goed zijn, zijn de mooist gekleurde eieren. Dit is echter niet al te zeer aan te raden, omdat dan alleen geselecteerd wordt op eikleur en niet op legcapaciteiten. Een hen die bekend staat als goede legster, legt later in het seizoen namelijk eieren waarvan de eikleur terugloopt van donkerbruin naar lichtbruin. Dit houdt simpelweg in dat wanneer er later in het legseizoen geselecteerd wordt op donkerbruine eieren, deze afkomstig zijn van hennen die slecht (dus weinig) leggen. Fokkers die deze eieren selecteren, selecteren dus indirect ook slecht leggende genen waardoor de hennen van de volgende generaties ook grotere kans hebben om slechte legsters te worden.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Welsumer hoenderrasDe Welsumer is een zeldzaam Nederlands kippenras uit het dorpje Welsum. Deze kip is vooral geliefd bij hobbyfokkers, maa…
Kippenras: WelsumerkrielKippenras: WelsumerkrielDe welsumerkriel is een mooi krielkipje om te zien met een gewicht van 900 tot 1200 gram. Hennen van dit ras staan beken…
Kippenras: Hollands hoen of HamburghKippenras: Hollands hoen of HamburghHet Hollands hoen of de Hamburgh is een prachtig kippenras uit Nederland, Duitsland en Engeland en komt voor in drie ver…
Kippenras: Noord-Hollandse krielKippenras: Noord-Hollandse krielDe Noord-Hollandse kriel is een krielvariant van de Noord-Hollandse blauwe (ook Noord-Hollands hoen genoemd), en is in d…

Kippenras: OrpingtonKippenras: OrpingtonDe orpington is één van de meest unieke kippenrassen ter wereld – het dier is niet te vergelijken met welk ander kippenr…
Geitenras: Kempense geitGeitenras: Kempense geitDe Kempense geit is één van de meest zeldzame geitenrassen ter wereld en komt oorspronkelijk uit België. De geit heeft e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Josh Larios From Seattle, US, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • https://traditiesinoverijssel.mijnstadmijndorp.nl/node/285783
 • Boek: De kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Welsumer
 • https://www.landleven.nl/inspiratie/tuin-erf/2014/maart/landleven-kipkiezer-welk-kippenras-past-bij-mij
 • http://members.home.nl/hvink4/Welsumerkriel.html
 • http://www.welsumerclub.nl/informatie_welsumer
 • https://www.natuurlijkerleven.eu/De-welsumer-kip
 • http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Welsumer
 • https://www.dierenhandelhoogendoorn.nl/welsumer-kriel.html#.W3AugtIzbIU
 • https://welsumer.webs.com/
 • https://www.levendehave.nl/artikelen/unieke-karakter-welsumer-behouden-gebleven
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/welsumer.html
 • http://szh.nl/hoenders/welsumer-hoen/

Reageer op het artikel "Kippenras: Welsumer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: Januari 2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 14
Schrijf mee!