Kippenras: Lakenvelder

Kippenras: Lakenvelder De lakenvelder is een prachtige kip met een bijzondere tekening. De grondkleur is zwart (of de verdunning blauw), met een groot wit vlak over het midden van het lijf – alsof er een laken over de rug van het dier is gegooid. Lakenvelders komen al meerdere eeuwen voor in Nederland en zijn goede legkippen, alhoewel ze ook als sierras een verrijking voor de tuin of het boerenerf zijn. Wat is de geschiedenis van de lakenvelder, hoe zien de dieren er precies uit en welke karaktereigenschappen kunnen er aan de lakenvelder kip toegeschreven worden?

Inhoud


Andere benamingen

De lakenvelder wordt ook wel aangeduid als ‘lakenvelder hoen’ of ‘lakenvelder kip’.

Land van herkomst

De lakenvelder komt zowel uit Nederland als uit Duitsland, alhoewel het ras het meest ontwikkeld is in Nederland.

Geschiedenis lakenvelder

De geschiedenis van de lakenvelder kip gaat erg ver terug. Al in 1727 zijn er meldingen gedaan van kippen met de typische lakenveldertekening in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, in buurtschap Lakervelt. Toch is de exacte oorsprong van de lakenvelder (anno 2018) nog steeds niet duidelijk, aangezien er verschillende verhalen de ronde doen hierover. De eerste theorie is hierboven beschreven, de tweede theorie is dat het ras zowel in Duitsland (gebied: Westfalen) als in Nederland is ontstaan, en dat het zijn rasnaam dankt aan de overeenkomsten met het runderras met identieke tekening, welke de naam Lakenvelder rund draagt.

Wat wel duidelijk is, is dat lakenvelders een kleine groep van liefhebbers hebben, maar dat de kip toch vrij regelmatig gezien wordt. Bijzonder is dat het ras – ondanks dat het toch op betrekkelijk grote schaal voorkomt – is opgenomen in de lijst met zeldzame hoenderrassen van Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de lakenvelder kippen kijkt, zie je een kip met een lichtgebouwd, gestrekt lichaam. De kop heeft een middelgrote, enkele kam en beschikt over witte oorlellen. Aan de kamgrootte is zeer moeilijk te zien of het een haan of een hen betreft (bij de meeste andere kippenrassen heeft de haan namelijk een grotere kam op de kop staan). De oogkleur van de lakenvelder is oranjerood tot roodbruin, de vleugels worden strak tegen het lijf maar iets naar beneden gericht gedragen.

De staartveren zijn lang en de staart behoort volgens de rasstandaard goed gespreid te zijn. De staartdracht is vrij hoog en de hanen hebben lange, brede en goed gebogen staartsikkels in hun staart. De benen van de lakenvelder zijn altijd leiblauw van kleur.

Kleuren

De lakenvelder is het meest te herkennen aan zijn unieke tekening, namelijk de lakenveldertekening. Dit is een zwart-wit patroon, waarbij de kop, hals en staart zwart zijn, maar er een witte band ligt tussen de schouderpartij en de bekkenpartij. Het lijkt hierbij alsof er een wit laken over het midden van het dier is gegooid.

De zwarte lakenveldertekening komt ook in een verdunde kleur voor, namelijk blauw. Deze kleurslag wordt ook wel een blauwgetekende lakenvelder genoemd.

Karakter

Lakenvelders zijn zeer beweeglijke, actieve kippen die graag scharrelen. Het zijn tamelijk schuchtere kippen die niet snel tam te krijgen zijn. Wel kan de lakenvelder – mits de verzorger hier de tijd voor neemt en zeer rustig is – handtam worden en op deze manier uit de hand van de verzorger eten.

Lakenvelders komen het meest tot hun recht als zij de vrije uitloop krijgen. Hier kunnen ze hun energie kwijt en bovendien hebben ze op deze manier de mogelijkheid om de hele dag bezig te zijn met hun kostje bij elkaar te scharrelen. Ondanks dat lakenvelders zeer goede vliegers zijn, blijven ze over het algemeen in de buurt van hun nachthok, mits zij dit hok als thuisbasis zien. Om dit voor elkaar te krijgen, is het verstandig om nieuwe of jonge kippen voor een periode van één tot twee maanden op te sluiten in het nachthok, waar een kleine ren aan grenst. Na deze periode kan de lakenvelder de vrije uitloop krijgen en zal het dier over het algemeen zelf het nachthok opzoeken wanneer het tijd is om op stok te gaan.

Broedsheid en eieren bij de lakenvelder

Lakenvelders zijn zelden tot nooit broeds, dus om te fokken met dit ras dient er gebruik gemaakt te worden van een pleegmoeder van een goed-broeds ras, of er moet een broedkast ingezet worden om de eieren uit te broeden. Hennetjes van het lakenvelderras leggen zo’n 180 eieren per jaar, en dan met name in de lente en zomermaanden. De eikleur is altijd wit en het gewicht van de eieren is ongeveer 50 gram.

Gebruiksmogelijkheden

De lakenvelder is van oorsprong een legras, maar doet ook zeker niet onder als sierras.

Bijzonderheden

Jonge lakenvelderkippen hebben nog niet de juiste lakenveldertekening zoals oudere kippen die laten zien. Pas na de derde keer in de rui geweest te zijn, is de definitieve tekening goed zichtbaar.

Overige informatie

Niet alleen bij kippen komt de lakenveldertekening voor. Ook bij andere (meestal) Nederlandse diersoorten komt deze typische tekening voor, zoals bij de muis (lakenveldermuis), koe (lakenvelder rund) en de geit. Ook bij cavia’s en konijnen komt een soortgelijke tekening voor, maar bij deze twee dieren wordt het ‘Hollandertekening’ genoemd.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: LakenvelderkrielKippenras: LakenvelderkrielLakenvelderkrielen zijn leuke krielkipjes die oorspronkelijk uit Duitsland en Nederland komen. De bijzondere tekening –…
Kippenras: VorwerkKippenras: VorwerkDe vorwerk is een schitterend kippenras met een unieke kleurtekening die bij geen enkel ander ras voorkomt. De dieren zi…
Kippenras: Aarschots hoenKippenras: Aarschots hoenHet aarschots hoen is een zeer zeldzaam Belgisch kippenras dat aan het begin van de eenentwintigste eeuw zelfs volledig…
Kippenras: Drents hoen en Drents bolstaarthoenKippenras: Drents hoen en Drents bolstaarthoenHet Drents hoen en de Drentse bolstaarthoen vallen in principe onder één en hetzelfde ras, maar met één verschil. De Dre…

Kippenras: Groninger meeuw en Oost-Friese meeuwKippenras: Groninger meeuw en Oost-Friese meeuwDe Groninger meeuw en Oost-Friese meeuw zijn twee kippenrassen die zeer sterk met elkaar overeenkomen. Alleen een echte…
Kippenras: KraaikopkrielKippenras: KraaikopkrielDe kraaikopkriel is het kleine broertje - ofwel de verdwergde krielvariant - van de grote kraaikop. De dieren danken hun…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Micha003, Wikimedia Commons (CC0)
  • http://szh.nl/hoenders/lakenvelder-hoen/
  • https://www.lakenvelder-vorwerkclub.nl/lakenvelders/eigenschappen/
  • http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=54384
  • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/lakenvelder.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lakenvelder_(kip)
  • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/lakenvelder-hoen
  • Boek: De kippenencyclopedie.Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037

Reageer op het artikel "Kippenras: Lakenvelder"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

A. van Hooydonk, 20-04-2019 13:25 #1
Beste,
Hoe herken ik het verschil tussen een lakenvelder kip en een sussex kip?
Vriendelijke groeten
A.van Hooydonk Reactie infoteur, 23-04-2019
Beste,

Een lakenvelder is altijd geheel zwart op de kop/nek en de staart. Het middenlijf is altijd geheel wit, alsof er een laken over het dier gelegd is.
De Sussex daarentegen heeft een zwarte staart, maar deze is vaak aan de staartaanzet deels wit. De hals van een sussex is bovendien niet geheel zwart of zwartbont, maar meestal alleen de achterzijde van de nek terwijl de hals en de voorkant van de borst wel wit zijn. Een sussex kan bovendien verschillende kleurslagen hebben, terwijl de Lakenvelder enkel in zwart voorkomt. In zeldzame gevallen komen er blauwe lakenvelders voor waar het zwart is vervangen door een blauwgrijze kleur.

Hopelijk heeft u wat aan mijn antwoord.

Met vriendelijke groet,
InfoDebster

Infoteur: Infodebster
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 8
Reacties: 1
Schrijf mee!