Kippenras: Kraaikopkriel

Kippenras: Kraaikopkriel De kraaikopkriel is het kleine broertje - ofwel de verdwergde krielvariant - van de grote kraaikop. De dieren danken hun naam niet aan hun prachtige gekraai, maar aan de vorm van de kop die veel aan die van een kraai doet denken. Kraaikopkrielen worden ook wel Breda hoenkrielen genoemd en zijn rustige krielkipjes die behoorlijk goed kunnen leggen en bovendien smaakt hun vlees bijzonder lekker. Hoe zien kraaikopkrielen er precies uit, hoe is het ras ontstaan en welke karaktereigenschappen zijn toe te schrijven aan deze bijzondere Breda hoenkriel?

Inhoud


Andere benamingen

De kraaikopkriel staat ook bekend onder de namen
 • Breda bantam
 • Breda hoenkriel

Land van herkomst

De kraaikopkriel komt oorspronkelijk uit Nederland.

Geschiedenis van de kraaikopkriel

De kraaikopkriel is ontstaan in de jaren 30 van de twintigste eeuw en is ontwikkeld vanuit zijn grote broer, de kraaikop. Daarmee is de kraaikopkriel één van de eerste krielrassen die zijn gebaseerd op grote Nederlandse hoenderrassen. De kraaikopkriel was echter al snel niet populair meer, waardoor het ras met uitsterven bedreigd werd.

Pas in de jaren 80 van de twintigste eeuw kwamen er een paar fokkers in opstand, welke besloten dat de kraaikopkriel moest blijven bestaan. Maar omdat er nog maar zeer weinig kraaikopkrielen leefden in die tijd, was het noodzaak om nieuw bloed in te voeren om het ras van de ondergang te redden. Er werd een streng fokprogramma opgezet met de overgebleven kraaikopkrielen, en daarnaast werd er ook gebruik gemaakt van Nederlandse sabelpootkrielen en Nederlandse uilebaardkrielen.

De kraaikopkriel wordt anno 2019 niet meer met uitsterven bedreigd, maar komt ook zeker niet in groten getale voor. Er is een select groepje, vaste liefhebbers en fokkers van het ras.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de kraaikopkriel kijkt, zie je een krielkip die een verdwergde vorm is van zijn grote broer, de kraaikop. Haantjes wegen zon 900 tot 1000 gram, hennetjes zijn iets lichter met 800 tot 900 gram. Hun bouw is van het typische landhoentype, met een opgerichte houding, slank (ondanks dat ze toch wat fors van postuur zijn) en een aflopende rug. De dieren zijn vrij hoog gesteld, wat inhoudt dat de krielen vrij hoog op hun poten staan. De rug behoort volgens de rasbeschrijving lang te zijn en moet overgaan in een goed hoog gedragen staart die gespreid gedragen wordt.

Aan de hakken heeft de kraaikopkriel lange, stijve veren die schuin naar achteren groeien, de gierhakken. De poten zijn vrij lang en bevederd, ook de buitenste tenen zijn bevederd. Dit zorgt ervoor dat de voetbevedering van de kraaikopkriel niet te vol is. De vleugels worden schuin naar beneden gericht gedragen.

De kraaikopkriel dankt zijn naam niet aan het gekraai van de hanen wat de meeste mensen onterecht wel denken. De kraaikopkriel heeft zijn naam te danken aan het feit dat de kop vooral op de kop van een kraai doet lijken. Wat daar extra aan bijdraagt is dat er geen tot zeer weinig kam aanwezig is. Kinlellen zijn wel aanwezig, maar deze zijn nogal kort en rond. Bovenop de kop is een lichte schedelverhoging zichtbaar met daarop een aantal stijve veertjes die op haren doen lijken. De oorlellen zijn bij de kraaikopkriel altijd wit.

Kleuren

Kraaikopkrielen komen voor in de kleuren zwart, wit, gezoomd blauw en koekoek.

Karakter kraaikopkriel

De kraaikopkriel staat bekend als een tamelijk rustige krielkip die al snel vertrouwelijk is. Het is voor de vaste verzorger dan ook niet zon groot karwei om de kraaikopkriel (hand)tam te maken. Ze houden ervan om de vrije uitloop te hebben, waar ze op open terrein hun eigen kostje bij elkaar kunnen scharrelen.

Broedsheid en eieren

Kraaikopkrielen worden niet of nauwelijks broeds, maar de hennetjes staan wel bekend als goede legsters met een eieraantal van 170 tot 200 stuks per jaar. De eieren zijn zon 45 gram per stuk en hebben een prachtig witte eierschaal.

Gebruiksmogelijkheden

De kraaikopkriel is een krielras dat in feite voor drie doelen gebruikt kan worden, namelijk als:
 • Vleesras
 • Legras
 • Sierras

De grote broer van de kraaikopkriel, de kraaikop is een vleesras. Ook de kraaikopkriel is redelijk rijk aan vlees. Daarnaast kan de kraaikopkriel op jaarbasis een groot aantal eieren leggen, namelijk tussen de 170 en 200 eieren. En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, is de kraaikopkriel een perfect sierras. De krielen ogen erg mooi als zij los kunnen rondscharrelen in de tuin of op het erf.

Bijzonderheden

Kraaikopkrielen hebben geen blank (roze) vlees, zoals wij van kippenvlees gewend zijn. Het vlees van de kraaikopkriel is eerder rood van kleur, vergelijkbaar met de kleur van rundvlees.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: SulmtalerkrielKippenras: SulmtalerkrielDe sulmtalerkriel is een leuk krielkippenras dat zijn oorsprong kent in Duitsland. De dieren hebben een vriendelijk en r…
Kippenras: Noord-Hollandse krielKippenras: Noord-Hollandse krielDe Noord-Hollandse kriel is een krielvariant van de Noord-Hollandse blauwe (ook Noord-Hollands hoen genoemd), en is in d…
Kippenras: Doornikse krielKippenras: Doornikse krielDe Doornikse kriel is een schattig klein kippenras uit België (regio Doornik). Ze staan bekend om hun broedsheid en het…
Kippenras: Drentse kriel en Drentse bolstaartkrielKippenras: Drentse kriel en Drentse bolstaartkrielDrentse krielen en Drentse bolstaartkrielen worden gezien als de dwergrassen van de Drentse hoenders en Drentse bolstaar…

Kippenras: LakenvelderKippenras: LakenvelderDe lakenvelder is een prachtige kip met een bijzondere tekening. De grondkleur is zwart (of de verdunning blauw), met ee…
Kippenras: Hollandse hoenkriel of Hamburgh-krielKippenras: Hollandse hoenkriel of Hamburgh-krielHollandse hoenkrielen ook wel Hamburgh-krielen genoemd zijn prachtige, kleine kipjes met een gewicht tussen de 700 e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bomme Herrmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Kraaikop
 • http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=29683
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kraaikop
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/hoenderrassen
 • http://home.kpn.nl/kraanjan/
 • http://www.aviculture-europe.nl/nummers/15N02A05.pdf
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/kraaikopkrielen.html
 • http://szh.nl/hoenders/kraaikop/
 • Boek: De kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037

Reageer op het artikel "Kippenras: Kraaikopkriel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!