Kippenras: Lakenvelderkriel

Kippenras: Lakenvelderkriel Lakenvelderkrielen zijn leuke krielkipjes die oorspronkelijk uit Duitsland en Nederland komen. De bijzondere tekening – lakenveltekening – zorgt ervoor dat de kipjes wereldwijd bekend zijn en de meeste mensen de naam van dit kippenras goed kunnen onthouden. Deze krielen staan erom bekend goed te kunnen vliegen en dat ze wat schuchter zijn naar de mens toe. Maar wanneer de vaste verzorger er veel tijd in steekt, kan de lakenvelderkriel redelijk handtam worden. Het zijn actieve diertjes met een interessante geschiedenis, die bovendien bekend staan als goede legsters en mooie sierkippen.

Inhoud


Andere benamingen

De lakenvelderkriel wordt ook wel ‘Lakenvelder hoenkriel’ genoemd.

Land van herkomst

De lakenvelderkriel is zowel in Nederland als in Duitsland ontstaan.

Geschiedenis van de lakenvelderkriel

De lakenvelderkriel is een dwergvorm van de grote lakenvelder, en is zowel in Duitsland als in Nederland ontstaan – op verschillende tijdstippen.

Geschiedenis lakenvelderkriel in Nederland

In de jaren 30 van de twintigste eeuw is men in Nederland gestart met het ontwikkelen van de lakenvelderkriel. Welke rassen er, naast de grote lakenvelder, gebruikt zijn voor de totstandkoming van de krielvariant, is onbekend. De krielen werden ook in hetzelfde decennium tentoongesteld op een pluimveetentoonstelling. Echter was er te weinig belangstelling voor de lakenvelderkriel en zijn de bestaande stammen zijn naar alle waarschijnlijkheid compleet uitgestorven.

Geschiedenis lakenvelderkriel in Duitsland

Rond de jaren 60 van de twintigste eeuw zijn mensen in Duitsland begonnen met het ontwikkelen van een lakenvelderkriel. De eerste dieren van deze nieuw ontwikkelde stammen werden in 1972 tentoongesteld op een grote pluimveetentoonstelling. De van oorsprong Duitse lakenvelderkrielen zijn tegenwoordig over heel de wereld te vinden, waaronder ook in Nederland.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de lakenvelderkriel kijkt, zie je een prachtige krielkip van het landhoendertype, welke 100 procent identiek is aan zijn grote broer, de Lakenvelder, alleen in een kleiner formaat. Haantjes wegen zo’n 800 gram, hennetjes zijn iets lichter met hun 700 gram. De borst van een lakenvelderkriel is goed gerond en de poten behoren leiblauw van kleur te zijn. Lakenvelderkrielen hebben een gestrekte bouw met een staart die vrij hoog wordt gedragen. De staart wordt goed gespreid en hanen moeten volgens de rasbeschrijving een staart hebben die rijk bevederd is met brede, lange en goed gebogen sikkels en bijsikkels.

De vleugels van een lakenvelderkriel zijn schuin naar beneden gericht en worden goed samengevouwen tegen het lijf gedragen. De dieren hebben op hun kop een middelgrote, enkele kam die regelmatig getand is. Het is voor mensen met weinig ervaring zeer moeilijk te zeggen of het een haan of een hen is, als er naar de kam wordt gekeken – bij beide seksen is de kam namelijk ongeveer even groot. Oorlellen behoren wit te zijn en de ogen zijn oranjerood of roodbruin van kleur.

Kleuren

De lakenvelderkriel komt in twee kleuren voor, namelijk zwart (oorspronkelijke kleur) en blauwgetekend (een verdunningskleur van zwart). Bij het ras is een zeer kenmerkende tekening op het lijf te vinden, waar de kop en de kont (staart) zwart van kleur zijn, en de rest van het lijf wit. Het lijkt alsof er een wit laken over de rug van de kip gegooid is – vandaar ook de naam lakenvel. Deze tekening wordt aangeduid als lakenveltekening of lakenvel.

Karakter van de lakenvelderkriel

Lakenvelderkrielen zijn zeer levendige, vriendelijke, actieve en beweeglijke krielkipjes. De dieren zijn vrij schuchter en zijn moeilijk tam te krijgen. Wanneer de verzorger er veel tijd en energie in steekt, kunnen lakenvelderkrielen wel handtam worden.

Het zijn goede vliegers en ze houden ervan om de hele dag rond te scharrelen. Daarom is het voor de lakenvelderkriel het fijnst als zij de vrije uitloop krijgen, waar ze de kans krijgen om hun eigen kostje bij elkaar te zoeken en te scharrelen. Wanneer ze in een ren gehouden worden, moet de ren zeer ruim opgezet zijn. Door hun actieve karakter hebben ze veel energie en wanneer ze deze niet kwijt kunnen, kunnen de kippen gaan ‘verenpikken’ bij de andere kippen, waardoor de veren kapot gaan en de kippen zelfs gewond kunnen raken. Zorg in een ren ook altijd voor voldoende afleiding.

Broedsheid en eieren

Hennetjes van de lakenvelderkriel zijn zelden tot nooit broeds, maar staan bekend als goede legsters. Ze leggen zo’n 160 witte eieren per jaar, met elk een gewicht van zo’n 30 gram.

Gebruiksdoel

De lakenvelderkriel is een typisch legras, maar wordt tegenwoordig steeds vaker gezien als sierras in plaats van legras.

Overige informatie

Van de lakenvelderkriel bestaat ook een grote variant, namelijk de grote lakenvelder.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: LakenvelderKippenras: LakenvelderDe lakenvelder is een prachtige kip met een bijzondere tekening. De grondkleur is zwart (of de verdunning blauw), met ee…
Kippenras: Noord-Hollandse krielKippenras: Noord-Hollandse krielDe Noord-Hollandse kriel is een krielvariant van de Noord-Hollandse blauwe (ook Noord-Hollands hoen genoemd), en is in d…
Kippenras: krielkippen en dwerghoendersKippenras: krielkippen en dwerghoendersWereldwijd bestaan er honderden kippenrassen. Elk ras verschilt qua karakter, formaat, lichaamsbouw, nut (vleesras, sier…
Kippenras: VorwerkkrielKippenras: VorwerkkrielDe vorwerkkriel is een leuk kipje met een gewicht van 800 tot 1100 gram. De dieren stammen af van de grote vorwerk en de…

Kippenras: Groninger meeuw en Oost-Friese meeuwKippenras: Groninger meeuw en Oost-Friese meeuwDe Groninger meeuw en Oost-Friese meeuw zijn twee kippenrassen die zeer sterk met elkaar overeenkomen. Alleen een echte…
Kippenras: KraaikopkrielKippenras: KraaikopkrielDe kraaikopkriel is het kleine broertje - ofwel de verdwergde krielvariant - van de grote kraaikop. De dieren danken hun…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Micha003, Wikimedia Commons (CC0)
 • http://www.kiboe-hoeve.nl/about/
 • http://kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=78049
 • http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=54384
 • https://www.omlet.nl/breeds/kippen/lakenvelder/
 • https://www.lakenvelder-vorwerkclub.nl/lakenvelders/eigenschappen/
 • https://www.lakenvelder-vorwerkclub.nl/lakenvelders/krielen/
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/lakenvelder-hoen
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/lakenvelderkrielen.html
 • https://www.dierenhandelhoogendoorn.nl/lakenvelder-kriel.html#.WmJsFKjibIU
 • Boek: De kippenencyclopedie. Auteur: Ester Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037

Reageer op het artikel "Kippenras: Lakenvelderkriel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!