Kippenras: Kraaikop

Kippenras: Kraaikop Kraaikoppen zijn kippen van het landhoentype en komen oorspronkelijk uit Nederland. De kip dankt zijn naam niet aan het mooie gekraai van de hanen, maar aan de bijzondere vorm van de kop – deze doet namelijk denken aan de kop van een kraai. Naast het feit dat de kraaikop qua kopvorm op de kraai lijkt, zijn er ook nog een aantal andere bijzondere kenmerken van dit ras: zo werden hanen vroeger gekapoeneerd en is het vlees van de kraaikop rood van kleur, in plaats van wit. Waar komt de kraaikop precies vandaan, hoe zien de kippen eruit en welke karaktereigenschappen passen het beste bij de Nederlandse kraaikop?

Inhoud


Andere benamingen

De kraaikop staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Breda Fowl
 • Breda hoen
 • Breda huhn
 • Gelre huhne
 • Poule de Breda

Land van herkomst

De kraaikop is een van oorsprong Nederlands hoenderras.

Geschiedenis van de kraaikop

De kraaikop is een zeer oud hoenderras uit Nederland. De naam kraaikop doet vermoeden dat de hanen van dit ras goede kraaiers zijn, toch is dit onjuist. Deze kip dankt zijn naam namelijk niet aan het vermogen tot kraaien, maar aan de kop die doet denken aan die van een kraai.

Het is onduidelijk hoe de kraaikop precies is ontstaan, maar het is wel zeer aannemelijk dat één of meerdere kuifhoenderrassen hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de kraaikop – dit omdat de kraaikop een lichte en kleine kuifvorming op de kop heeft.

Kraaikoppen worden ook wel de reuzen onder de Oud-Hollandse hoenderrassen gezien. Niet zozeer in de zin dat het een enorm groot kippenras is, maar wel dat de dieren zwaarder zijn dan de andere hoenderrassen die al eeuwenlang in ons land voorkomen.

In vroegere jaren werden de kraaikophanen gekapoeneerd (een ander woord voor castratie). De reden dat hanen gekapoeneerd werden, was dat ze door de afname van de hoeveelheid hormonen zwaarder werden. Waar een ongekapoeneerde haan zo’n 3 kilo weegt, zijn er gekapoeneerde hanen bekend die een gewicht bereikten van bijna 5 kilogram!

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de kraaikop kijkt, zie je een prachtige kip met een opgerichte houding. De dieren zijn fors, maar moeten wel slank zijn. Hanen hebben een gewicht van 2,5 tot 3 kilo, hennen zijn iets lichter met 1,75 tot 2,25 kilogram.

Kraaikoppen hebben een wat aflopende rug en staan vrij hoog op hun poten (in ‘kippentaal’ ook wel ‘hoog gesteld’ genoemd). Naast het feit dat het een zeer groot Oud-Hollands hoenderras is, zijn er nog een aantal kenmerken die ervoor zorgen dat de kraaikop speciaal en uniek is: zo hebben kraaikoppen geen kam op hun kop, maar zit er op de plek van de kam een schedelverhoging waarop een aantal naar achter geplaatste veertjes groeien. Dit lijkt op een lichte kuif (vandaar dat ook aannemelijk is dat diverse kuifhoenderrassen hebben bijgedragen aan het ontstaan van de kraaikop). De kinlellen van de kraaikop zijn kort en rond van vorm, en de neusgaten zijn opengespalkt. Ook bijzonder aan de kraaikop zijn de gierhakken en de voetbevedering. De gierhakken zijn opvallend lang, en voor een landhoender vertoont de kraaikop behoorlijk veel voetbevedering (de meeste hoenderrassen van het landtype hebben namelijk geen bevedering op de poten en voeten).

De staart van een kraaikop wordt vrij hoog gedragen en de haan heeft een mooie, rijke sierbevedering in de staart.

Kleuren bij de kraaikop

Kraaikoppen komen voor in diverse kleuren, namelijk:
 • Wit
 • Zwart
 • Gezoomd blauw
 • Koekoek
 • Zwartbont

Daarnaast zijn in andere landen de kleuren khaki en zwartgoudhalzig nog erkend. Zwarte veren bij de kraaikop mogen geen glans bevatten, alleen matzwarte dieren worden goedgekeurd volgens de rasstandaard.

Karakter

De kraaikop is een rustige kip, prettig in de omgang en zeer vertrouwelijk naar mensen toe. De kraaikop is dan ook een kip die makkelijk, goed en snel tam te maken is als de verzorger hiervoor de tijd neemt. Ze kunnen zowel in een ren als loslopend in het open veld gehouden worden.

Broedsheid en eieren

Hennen van de kraaikop leggen zo’n 170 tot 200 witte eieren per jaar, met elk een gewicht van zo’n 55 gram. Broedsheid komt bij de kraaikop nauwelijks tot nooit voor, waardoor er voor de fok gebruik gemaakt moet worden van broedse pleegmoeders of broedmachines.

Kraaikop: gebruiksmogelijkheden

De kraaikop is van oorsprong een typisch vleesras, bijzonder aan het vlees is dat het hierbij gaat om rood vlees, in plaats van wit vlees (wat bij de meeste kippenrassen het geval is). Een leuke bijkomstigheid is dat de kraaikop behoorlijk veel eieren per jaar legt, zeker voor een vleesras: 170 tot 200 eieren per jaar.

Tegenwoordig wordt de kraaikop eigenlijk nooit meer gehouden en gefokt voor het vlees, maar worden de kippen vooral gehouden als sierkip voor in de tuin of op het erf. Ook zijn er sportfokkers die geregeld met kraaikoppen naar shows en tentoonstellingen gaan.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: Twents hoenKippenras: Twents hoenHet Twents hoen is een hoenderras dat zowel Nederland als Duitsland als land van herkomst heeft. Dit heeft als reden dat…
Kippenras: Hollands hoen of HamburghKippenras: Hollands hoen of HamburghHet Hollands hoen of de Hamburgh is een prachtig kippenras uit Nederland, Duitsland en Engeland en komt voor in drie ver…
Kippenras: Aarschots hoenKippenras: Aarschots hoenHet aarschots hoen is een zeer zeldzaam Belgisch kippenras dat aan het begin van de eenentwintigste eeuw zelfs volledig…
Kippenras: RijnlanderKippenras: RijnlanderDe rijnlander is een schitterend landhoen met een mooie bouw. Het ras komt in diverse kleurslagen voor en heeft een vrie…

Kippenras: Hollands kuifhoenKippenras: Hollands kuifhoenHet Hollandse kuifhoen is één van de oudste – al dan niet hét oudste – hoenderras van Nederland. De dieren staan bekend…
Kippenras: Hollandse kuifhoenkrielKippenras: Hollandse kuifhoenkrielDe Hollandse kuifhoenkriel is een prachtige krielkip met een opvallende, bolle en zeer grote kuif op de kop. De kuif kan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bomme Herrmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek: de kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037
 • http://www.walnoothoeven.nl/kraaikop/
 • http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Kraaikop
 • https://www.dierenhandelhoogendoorn.nl/kraaikop.html#.WmD9xajibIU
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/kraaikopkrielen.html
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/kraaikop.html
 • http://www.bkuclub.nl/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kraaikop
 • http://szh.nl/hoenders/kraaikop/
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/kraaikop

Reageer op het artikel "Kippenras: Kraaikop"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!