Kippenras: Hollands kuifhoen

Kippenras: Hollands kuifhoen Het Hollandse kuifhoen is één van de oudste – al dan niet hét oudste – hoenderras van Nederland. De dieren staan bekend om hun prachtige grote, ronde en bolle kuif welke wit kan zijn (witkuif), of voorkomt in dezelfde kleur als de rest van het lichaam. Ze zijn erg vriendelijk en nieuwsgierig ingesteld, maar kunnen wel wat schrikachtig reageren wanneer zij van bovenaf of achteren benaderd worden. Wist je al dat de Hollandse kuifhoen ook als krielkip en krulvederige kuifhoen voorkomt? Wat zijn de uiterlijke kenmerken en hoe is het Hollands kuifhoen eigenlijk ontstaan in de loop der eeuwen?

Inhoud


Andere benamingen

Het Hollands kuifhoen staat ook bekend onder de namen:
 • Haubenhuhner
 • Holländer haubenhuhner
 • Holländer weiβhauben
 • Hollandse witkuif
 • Weiβhauben
 • Witkuif

Land van herkomst

Het Hollands kuifhoen komt oorspronkelijk uit Nederland.

Geschiedenis van het Hollandse kuifhoen

Hollandse kuifhoenders kennen een lange historie en komen waarschijnlijk al vanaf de vijftiende eeuw voor in Nederland. Hiermee is het Hollandse kuifhoen ook gelijk één van de oudste hoenderrassen van Nederlandse bodem. Al in de zestiende en zeventiende eeuw komen kippen voor op schilderijen die zeer veel overeenkomsten vertonen met de Hollandse kuifhoenders zoals wij die vandaag de dag kennen. De meeste van deze dieren die op de schilderijen te zien waren, waren kippen met een zwart lijf en een witte kuif.

Men vermoedt dat de Hollandse kuifhoen – net als alle andere kuifhoenderrassen die in Nederland ontstaan zijn – ontwikkeld zijn uit de Pawlona-hoenders uit Rusland. Deze hoenders kwamen in de middeleeuwen vanuit Rusland in Europa en dus ook Nederland terecht. Doordat mensen gericht ging fokken met deze Pawlona-hoenders, en omdat er ook bloed van reeds in Nederland aanwezige hoenders werd ingekruist, is de Hollandse kuifhoen zoals wij die vandaag de dag kennen langzaamaan ontstaan.

Uiterlijke kenmerken

Wie naar een Hollandse kuifhoen kijkt, ziet een kip met een zeer opvallend uiterlijk. Het meest in het oog springende kenmerk van het Hollandse kuifhoen is, zoals de rasnaam al doet vermoeden, de grote kuif die bovenop de kop zit. De kuif moet zo groot en zo rond mogelijk zijn, maar mag nooit of te nimmer het zicht van de kip belemmeren – op welke manier dan ook.

Deze mooie kuifhoenders hebben de slanke en sierlijke bouw van een typische landhoender, met de daarbij behorende opgerichte houding. De ruglijn loopt iets af en gaat over in een staart die vrij hoog gedragen wordt. De staart is redelijk lang te noemen en behoort goed gespreid gedragen te worden. Hanen hebben goed ontwikkelde sierbevedering in de staart, waarbij vooral de sierlijke en rijke hoofdsikkels in het oog springen.

De vleugels worden strak tegen het lijf gedragen en zijn iets schuin naar beneden gericht. De beenkleur is bij de meeste Hollandse kuifhoenders leiblauw van kleur, welke kleur de poten hebben is wel afhankelijk van de kleur van de veren. Witte hoenders hebben vaker gele of vleeskleurige poten.

De kuif – waar al iets over gezegd is – groeit op een schedelknobbel bovenop de schedel. Deze knobbel wordt ook wel aangeduid als een verhoging van het schedeldak of de kuifknobbel. De kuif behoort bij hennen zo groot en rond mogelijk te zijn, maar moet tegelijkertijd ook vast en gesloten zijn. Bij hanen is de opbouw van de kuif iets losser en minder rond van vorm, veroorzaakt doordat de kopveren van de haan langer en smaller van vorm zijn dan bij hennen het geval. De kuif moet zo groot mogelijk zijn, maar nog wel in verhouding met het lijf. Een te grote kuif wordt door de rasvereniging niet toegestaan, omdat het zicht van de kip dan te veel belemmerd wordt.

De ogen van een Hollandse kuifhoen zijn altijd oranjerood, er is geen kam op de kop aanwezig. Wel zijn er een paar prachtig rode kinlellen aanwezig.

Kleuren

Hollandse kuifhoenders komen voor in twee varianten, namelijk de witkuif en de eenkleurige kuifhoender.

Kleuren witkuif

Bij de witkuif is de kuif op de kop wit, terwijl de rest van het lichaam een andere kleur heeft. Voorkomende kleuren:
 • Zwart
 • Wit
 • Gezoomd blauw
 • Geel-witgezoomd
 • Koekoek
 • Zwartbont

Kleuren eenkleurig

Eenkleurige Hollandse kuifhoenders komen ook voor in bovengenoemde kleurslagen.

Wit-zwartkuiven

De wit-zwartkuif dient een aparte kop te krijgen binnen dit artikel. De wit-zwartkuif is de enige Hollandse kuifhoenkriel met een wit lichaam en een zwarte kuif. Andere kleuren en kleurslagen zijn bij deze variëteit niet toegestaan. Ook is de wit-zwartkuif behoorlijk zeldzaam.

Hollands kuifhoen: karakter

Het Hollandse kuifhoen is een vriendelijke en gemoedelijke kip, die zeer goed tam te krijgen is. Wel kunnen deze dieren soms schrikachtig zijn, veroorzaakt door de grote kuif op hun kop. Daardoor kunnen ze niet alles zien – zeker niets wat van boven of van direct achter ze komt. Benader de Hollandse kuifhoenders daarom altijd van voren en probeer ze van opzij te pakken, in plaats van dat je ze van bovenaf of van achteren probeert te pakken. Dit scheelt een hoop stress bij zowel kip als eigenaar.

Broedsheid en eieren

Hollandse kuifhoenders staan erom bekend zelden tot nooit broeds te worden. Wanneer men dus wilt gaan fokken met dit kippenras, dan is het het beste om gebruik te maken van pleegmoeders of een broedmachine om de eieren te laten uitkomen.

Hollandse kuifhoen-hennetjes leggen zo’n 140 witte eieren per jaar, met een gewicht van zo’n 40 gram per stuk.

Gebruiksdoel

Hollandse kuifhoenders zijn in eerste instantie gebruikt voor hun eieren (140 per jaar), maar in de loop der jaren en eeuwen is de legcapaciteit van het Hollandse kuifhoen minder belangrijk geworden. Het ras wordt nu vooral gefokt op de grootte en vorm van de kuif – het belangrijkste kenmerk van dit ras. Het is een prachtige sierkip die tuin en erf een mooi uiterlijk geven.

Overige informatie

Hollandse kuifhoenders zijn nauw verwant aan een aantal andere Nederlandse hoenderrassen met een kuif en/of baard, waaronder:

Bijzonderheden

Van het Hollandse kuifhoen bestaat ook een krielvariant, namelijk de Hollandse kuifhoenkriel. Tevens bestaat er ook een kuifhoen met gekrulde veren, de frisé-kuifhoen of Hollands krulvederig kuifhoen genoemd. De variant met gekrulde veren is uitgestorven geweest, maar een aantal fokkers in Nederland zijn bezig dit type terug te fokken; toch zijn frisé-kuifhoenen nog steeds te bestempelen als zeer zeldzaam.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: Hollands hoen of HamburghKippenras: Hollands hoen of HamburghHet Hollands hoen of de Hamburgh is een prachtig kippenras uit Nederland, Duitsland en Engeland en komt voor in drie ver…
Kippenras: Noord-Hollandse krielKippenras: Noord-Hollandse krielDe Noord-Hollandse kriel is een krielvariant van de Noord-Hollandse blauwe (ook Noord-Hollands hoen genoemd), en is in d…
Kippenras: Noord-Hollandse blauwe of Noord-Hollands hoenKippenras: Noord-Hollandse blauwe of Noord-Hollands hoenDe Noord-Hollandse blauwe (ook wel Noord-Hollands hoen genoemd) is een kippenras uit de Noord-Hollandse plaats Assendelf…
Kippenras: Brabançonne of Brabants boerenhoenKippenras: Brabançonne of Brabants boerenhoenHet Brabants boerenhoen, of de Brabançonne, is een schitterend kippenras uit Belgisch Brabant, een Belgische provincie.…

Kippenras: Hollandse hoenkriel of Hamburgh-krielKippenras: Hollandse hoenkriel of Hamburgh-krielHollandse hoenkrielen – ook wel Hamburgh-krielen genoemd – zijn prachtige, kleine kipjes met een gewicht tussen de 700 e…
Kippenras: Hollandse krielKippenras: Hollandse krielDe Hollandse kriel is één van de oudste krielrassen van Nederland en is een oorspronkelijke kriel, waarmee bedoeld wordt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Peer Van Dongeren, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • http://www.aviculture-europe.nl/nummers/14N06A03.pdf
 • http://www.kuifhoenders.nl/
 • http://szh.nl/hoenders/hollandse-kuifhoen/
 • http://www.kuifhoenderclub.nl/site/hollandse-kuifhoenders
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/hollandskuifhoen.html
 • https://www.dierenhandelhoogendoorn.nl/hollandse-kuifhoen-kriel.html#.WmI2q6jibIU
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hollands_kuifhoen
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/hollandse-kuifhoen
 • http://www.nederlandsehoenderclub.eu/index.php?id=1
 • Boek: De kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037

Reageer op het artikel "Kippenras: Hollands kuifhoen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Patrick D., 05-05-2018 14:47 #1
Heel goed uitgelegd, mijn Padua ziet amper denk ik, hij verplaatst zich bijna niet… kan je daar iets mee doen zodat dat kipje wat meer ziet. Reactie infoteur, 07-05-2018
Hallo,

Het kan heel goed zijn dat uw Padua niet meer goed ziet door de kuif. U kunt met een klein schaartje de kuif wat bijknippen, zodat het kipje weer wat kan zien. Dit knippen kunt u het beste even met twee personen doen.
Mocht het dier na de knipbeurt nog weinig gaan bewegen, is er waarschijnlijk een ander probleem en kunt u het beste met hem of haar naar de dierenarts gaan.

Veel succes!

Infoteur: Infodebster
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 11
Reacties: 1
Schrijf mee!