Kippenras: Fries hoen

Kippenras: Fries hoen Friese hoenders zijn kippen die zeer veel overeenkomsten tonen met de Drentse hoenders. Ze zijn voor mensen met weinig ervaring met de rassen alleen van elkaar te onderscheiden door de kleuren en kleurslagen die bij beide rassen anders zijn. Het Friese hoen is een zeer sterk, vitaal en gehard ras van het landhoentype en kent zijn oorsprong in de Nederlandse provincie Friesland. Hoe zien ze eruit, welke karaktereigenschappen zijn er en in welke kleurslagen komt het Fries hoen allemaal voor? Hennetjes staan bekend om hun goede eierproductie van zo'n 170 eieren per jaar.

Inhoud


Andere benamingen

Het Fries hoen staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Friese hoen
 • Friese hoender
 • Friesenhühner
 • Fryske Hinne

Land van herkomst

Het Friese hoen komt oorspronkelijk uit de Nederlandse provincie Friesland, waar het al vele eeuwen voorkomt.

Geschiedenis

Over het precieze ontstaan van het Friese hoen is zeer weinig tot niets bekend. Friese hoenders komen al eeuwenlang voor in Friesland waar ze leefden op de boerenerven. Wel is bekend dat het ras niet onderhevig is geweest aan andere rassen elders uit Nederland of het buitenland. Het vermoeden bestaat dat Friese hoenders (deels) dezelfde voorouders hebben als het Drentse hoen, waardoor ook de kans groot wordt geacht dat het Friese hoen is ontstaan uit voornamelijk wilde, Europese hoenders. De verwantschap tussen het Friese en Drentse hoen is vooral goed te zien wanneer je naar het silhouet van beide dieren kijkt, er zijn zeer weinig verschillen tussen beide rassen. De zeer kleine verschillen tussen lichaamsbouw hebben ervoor gezorgd dat Friese hoenders eigenlijk alleen maar voorkomen met een gepeld kleurpatroon, terwijl zijn Drentse broer vooral in patrijskleuren voorkomt.

Vroeger bestonden er naast standaard Friese hoenders ook nog bolstaarthoenders van het Friese ras, en kortbenige Friese hoenders die ook wel kruipers genoemd werden.

Om het Friese hoenderras te verbeteren en ervoor te zorgen dat er nieuwe bloedlijnen ontwikkeld werden, is er in de twintigste eeuw veelvuldig bloed van het Hollandse hoen ingekruist.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar het Friese hoen kijkt, zie je een prachtige kip met de typische bouw van een landhoender. De kippen zijn vrij klein van formaat (gewicht haan: 1600 gram, gewicht hen: 1400 gram). Op de kop hebben ze een prachtige enkele kam en witte oorlellen. De ogen zijn levendig oranjerood van kleur.

De rasbeschrijving omschrijft dat het Friese hoen de staart vrij hoog en goed gespreid moet dragen. De poten hebben een leiblauwe kleur en zijn volledig onbevederd. De borst moet bovendien goed afgerond zijn en hoog gedragen worden.

Friese hoenders zijn oersterk en kunnen het gehele jaar door buiten overleven, mits zij wel de beschikking hebben tot een goed nacht- en schuilhok. Het zijn goede vliegers en ze houden ervan om zelfstandig hun kostje bij elkaar te scharrelen. Ze zijn erg sterk en ze worden niet snel ziek.

Kleuren

Friese hoenders komen in redelijk veel kleuren en kleurslagen voor, namelijk:
 • Goudpel
 • Zilverpel
 • Geel-witpel
 • Roodpel
 • Citroenpel
 • Ongezoomd blauw
 • Roodbont
 • Koekoek
 • Zwart
 • Zwartbont
 • Wit
 • Zandgeel

De kleuren goudpel, zilverpel en geel-witpel komen het meeste voor bij dit ras.

Karakter

Friese hoenders zijn actieve en levendige kippen. Ze houden ervan om vrij rond te lopen en zelf hun kostje bij elkaar te scharrelen. De dieren komen dan ook het best tot hun recht als ze vrij mogen rondscharrelen waar ze willen. Toch doen ze het ook in een ruime tot zeer ruime ren erg goed.

Het ras staat nog erg dicht bij de natuur en als ze de kans krijgen slapen ze liever in een boom of hoge struik, dan dat zij een door de mens gemaakt nachthok zullen opzoeken.

Broedsheid en eieren

Net als de meest andere landhoenderrassen, is ook het Friese hoen zeer weinig tot nooit broeds. Maar mocht de hen toch broeds worden, zal zij haar taak goed uitvoeren. Na het uitkomen van de eieren zal zij zich ontpoppen tot een goede moederkloek die in staat is haar kroost zeer goed te begeleiden en te beschermen.

Hennen leggen gemiddeld zon 170 witte eieren per jaar met elk een gewicht van rond de 50 52 gram.

Gebruiksdoel

Het Friese hoen is van oorsprong een legras, maar wordt tegenwoordig haast niet meer als legras gebruikt. Wel wordt het Fries hoen nu vooral gezien als sierras en wordt het gehouden door liefhebbers van het Friese hoen.

Overige informatie

Het Friese hoen is door de SZH (Stichting Zeldzame Huisdieren) op de lijst gezet met zeldzame Nederlandse hoenderrassen.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: Aarschots hoenKippenras: Aarschots hoenHet aarschots hoen is een zeer zeldzaam Belgisch kippenras dat aan het begin van de eenentwintigste eeuw zelfs volledig…
Kippenras: Friese kriel of Friese hoenkrielKippenras: Friese kriel of Friese hoenkrielDe Friese kriel is een verkleinde variant van het Friese hoen. Qua geschiedenis en ontwikkeling van de Friese kriel zijn…
Kippenras: Hollands hoen of HamburghKippenras: Hollands hoen of HamburghHet Hollands hoen of de Hamburgh is een prachtig kippenras uit Nederland, Duitsland en Engeland en komt voor in drie ver…
Kippenras: Twents hoenKippenras: Twents hoenHet Twents hoen is een hoenderras dat zowel Nederland als Duitsland als land van herkomst heeft. Dit heeft als reden dat…

Kippenras: Hollandse krielKippenras: Hollandse krielDe Hollandse kriel is één van de oudste krielrassen van Nederland en is een oorspronkelijke kriel, waarmee bedoeld wordt…
Kippenras: Drentse kriel en Drentse bolstaartkrielKippenras: Drentse kriel en Drentse bolstaartkrielDrentse krielen en Drentse bolstaartkrielen worden gezien als de dwergrassen van de Drentse hoenders en Drentse bolstaar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stefaanroelofs, Pixabay
 • http://europashow.nl/fries-hoen/
 • http://friesehoenderclub.nl/cms/?page_id=74
 • http://friesehoenderclub.nl/cms/?page_id=15
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/fries-hoen
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/friesehoen.html
 • http://szh.nl/hoenders/fries-hoen/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fries_hoen
 • Boek: De kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037

Reageer op het artikel "Kippenras: Fries hoen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!