Kippenras: Groninger meeuw en Oost-Friese meeuw

Kippenras: Groninger meeuw en Oost-Friese meeuw De Groninger meeuw en Oost-Friese meeuw zijn twee kippenrassen die zeer sterk met elkaar overeenkomen. Alleen een echte kenner weet beide rassen uit elkaar te houden. De dieren zijn zowel als vleesras als legras te houden, maar ook als mooie sierkip doen de Groninger en Oost-Friese meeuw het uitstekend. Ze komen voor in drie kleurslagen, namelijk goudpel, zilverpel en citroenpel. Wanneer je er als eigenaar tijd in steekt, kunnen Groninger meeuwen en Oost-Friese meeuwen zeker handtam worden en soms komen ze zelfs op schoot zitten bij hun eigenaar.

Inhoud


Belangrijk

De Groninger meeuw en de Oost-Friese meeuw zijn twee hoenderrassen, die zeer veel gelijkenissen met elkaar vertonen. De gelijkenissen zijn zelfs zo groot, dat in feite alleen de oogkleur, de dracht van de staart en het gewicht tussen beide rassen verschilt. Er worden in de loop van dit artikel beschrijvingen gegeven voor beide rassen. Waar er verschillen zijn, zal dit per onderwerp worden aangekaart in een aparte subkop.

Andere benamingen Groninger meeuw

 • Maifies
 • Groningen Gulls
 • Mouette de Groningue
 • Groninger Möwen
 • Gabbiano di Groninga

Andere benamingen Oost-Friese meeuw

 • Mouette de la Frise orientale
 • Ostfriesische Möwen
 • Frisona Alemana
 • Gabbiano della Frisa Orientale

Land van herkomst

De Groninger meeuw komt oorspronkelijk uit de Nederlandse provincie Groningen, terwijl de Oost-Friese meeuw uit de Duitse provincie Oost-Friesland komt.

Geschiedenis Groninger meeuw

De Groninger meeuw komt waarschijnlijk al meerdere eeuwen voor in Nederland, alhoewel er pas aan het begin van de twintigste eeuw werd begonnen met het selectief fokken van de Groninger meeuw. In 1916 kwam het ras voor het eerst uit op een tentoonstelling, en in 1919 is het ras officieel erkend.

Al snel raakte de Groninger meeuw in de vergetelheid, wat er bijna voor heeft gezorgd dat het ras was uitgestorven. Daarom is de Groninger meeuw in 1978 ook opgenomen in de lijst met zeldzame huisdierrassen in Nederland, opgericht door Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH).

In 1980 was er een groepje mensen die de Groninger meeuw wilde behoeden voor uitsterven, en ging op zoek naar de nog levende Groninger meeuwen in heel Nederland. Resultaat: 20 hennen en 8 hanen. Met deze dieren werd doelgericht en selectief gefokt, maar dit was nog niet voldoende. Om meer variatie binnen de bloedlijnen te verkrijgen, is er gebruik gemaakt van Oost-Friese meeuwen voor de fok. Mede hierom lijken de Oost-Friese meeuw en de Groninger meeuw ook zo veel op elkaar.

Geschiedenis Oost-Friese meeuw

De Oost-Friese meeuw komt waarschijnlijk al sinds de middeleeuwen in vergelijkbare vorm voor in Duitsland. Het dier komt uit het westen van Duitsland, en is altijd wat populairder geweest dan de Groninger meeuw. De Oost-Friese meeuw heeft in de jaren 80 en 90 van de twintigste eeuw bijgedragen aan het uitbreiden van de populatie Groninger meeuwen.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar zowel de Groninger meeuw als Oost-Friese meeuw kijkt, zie je een fors gebouwd landhoen met een brede borst. De rug is licht afhellend en loopt vloeiend over in de staart. De staart is goed en rijk bevederd en wordt iets gespreid gedragen. Bij de haan is tevens mooi zadelbehang aanwezig. De vleugels zijn goed aangetrokken bij zowel de hen als de haan.

De dieren hebben een enkele kam van een helderrode kleur. Er zijn vijf tot zes kamtanden aanwezig, de kam is bovendien middelgroot van formaat. De kinlellen zijn goed afgerond en de oorlellen zijn ovaal van vorm en hebben een helderwitte kleur. De ogen zijn donkerbruin en de loopbenen onbevederd en leiblauw.

Uiterlijke kenmerken Oost-Friese meeuw

De kenmerken zoals hierboven beschreven zijn, gelden ook voor de Oost-Friese meeuw, behalve de oogkleur. De oogkleur bij de Oost-Fries is namelijk bruinrood in plaats van donkerbruin.

Kleuren

Zowel de Groninger meeuw als de Oost-Friese meeuw komen voor in de kleuren zilverpel en goudpel. De Groninger komt bovendien sinds 2008 ook voor in de kleur citroenpel.

Karakter

Beide rassen worden gezien als vitale en geharde rassen. Ze hebben een levendig en vertrouwelijk karakter en kunnen indien de eigenaar er moeite voor doet goed handtam gemaakt worden.

Broedsheid en eieren

De Groninger meeuw legt zon 170 witte eieren per jaar, van zon 55 gram per stuk. De Oost-Friese hennetjes leggen er iets meer, namelijk 180 per jaar van zo'n 55 gram per stuk en een witte eierschaal. Beide rassen worden zelden tot nooit broeds, maar als de hen toch broeds wordt, voert zij haar taak over het algemeen naar behoren uit. Ook als moederkloek zal zij daarna haar werk goed doen en haar kroost tegen gevaar beschermen.

Gebruiksmogelijkheden

Beide rassen worden in 2018 vooral gehouden door liefhebbers en fokkers van het ras, die de rassen willen behoeden voor uitsterven, en graag met de dieren naar tentoonstellingen en kippenshows gaan. In vroegere perioden werden de meeuwen veel gehouden als legkip en als vleeskip. Door de komst van hybride kippenrassen is de waarde van legkip en vleeskip drastisch verminderd, omdat de hybride rassen bekend staan om een veel grotere legcapaciteit en hogere vleesopbrengst.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: AssendelfterKippenras: AssendelfterDe Assendelfter is een schitterend, eeuwenoud hoenderras van het landhoentype en is afkomstig uit de Noord-Hollandse pla…
Kippenras: Fries hoenKippenras: Fries hoenFriese hoenders zijn kippen die zeer veel overeenkomsten tonen met de Drentse hoenders. Ze zijn voor mensen met weinig e…

Kippenras: LeghornKippenras: LeghornDe leghorn is één van de beste legkippen ter wereld - met 220 tot 270 eieren op jaarbasis. Naast een geliefd sierhoen vo…
Kippenras: LakenvelderkrielKippenras: LakenvelderkrielLakenvelderkrielen zijn leuke krielkipjes die oorspronkelijk uit Duitsland en Nederland komen. De bijzondere tekening …
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eadepoeltegroen At Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek: De kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037
 • http://www.groningermeeuwenclub.nl/oorsprong.htm
 • http://www.groningermeeuwenclub.nl/
 • https://www.frieslandshow.nl/hoenders/o-p-r/oost-friese-meeuwen/
 • http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Oost-Friese_meeuw
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/oostfriesemeeuw.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oost-Friese_meeuw
 • http://home.iae.nl/users/reneq/renenieuwsnl.htm
 • http://kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Groninger_meeuw
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/groningermeeuw.html
 • https://www.marnegebied.nl/groninger_meeuw.html
 • https://www.levenderfgoedgroningen.nl/alle-verhalen/groninger-meeuw-2
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/groninger-meeuw
 • http://szh.nl/hoenders/groninger-meeuw/
 • http://www.groningermeeuwenclub.nl/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Groninger_meeuw

Reageer op het artikel "Kippenras: Groninger meeuw en Oost-Friese meeuw"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 17
Schrijf mee!