Geitenras: Nederlandse Nubische geit

Geitenras: Nederlandse Nubische geit De Nederlandse Nubische geit is in principe een gewone Nubische geit, maar verschilt op een paar kleine punten in de rasbeschrijving. Zodoende zijn er voor kenners van de twee rassen kleine verschillen merkbaar om het onderscheid te kunnen maken. De Nederlandse Nubische geit is zeer makkelijk herkenbaar aan de lange hangoren en het grote, statige lichaam en de fiere lichaamshouding. De geiten zijn echte allemansvrienden en worden daardoor ook veelvuldig gehouden door hobbyboeren en kinderboerderijen.

Inhoud


Andere benamingen

 • Nederlandse Nubische melkgeit

Geschiedenis

Nubische geiten (ook wel Anglo-Nubische geiten genoemd) worden al duizenden jaren gehouden in het Midden-Oosten. De Nubische geit wordt dan ook gezien als één van de oudste geitenrassen ter wereld, als het al niet het oudste ras is. In 1982 werden de eerste Nubische geiten naar Nederland gehaald. Vanuit Engeland werden er tussen 1984 en 1986 nog zon 200 Nubische geiten naar ons land gehaald.

In Nederland zijn fokkers en boeren met de Nubische geit aan de slag gegaan om de uierkwaliteit en de melkproductie te verbeteren. In 1988 waren de fokkers tevreden over de verbeterde kwaliteit van de uier- en melkproductie, en er was een nieuw ras ontstaan: de Nederlandse Nubische geit. De rasstandaard van de Nederlandse Nubische geit werd in 1991 opgesteld.

In 2004 waren er in Nederland zon 700 geregistreerde Nederlandse Nubische geiten.

Uiterlijke kenmerken

De Nederlandse Nubische geit is qua bouw en type nagenoeg hetzelfde als de Nubische geit. Het enige waarneembare verschil tussen deze twee rassen is de kwaliteit van de uier. Een ander, onzichtbaar verschil is de verbeterde melkproductie van de Nederlandse Nubische geit.

Als je naar een Nederlandse Nubische melkgeit kijkt, zie je een hoogbenige, goed gerekte melkgeit die goed ontwikkeld is. De lichaamsbouw dient correct te zijn, en dan met name het gewenste melktype (de romp van een melkgeit moet wigvormig zijn, waarbij de achterkant breder is dan de voorkant). Nederlandse Nubische geiten hebben een typisch gebogen neusbeen (ook wel ramsneus genoemd) en de kop wordt hoog gedragen. De oren zijn lang, breed en hangend. Wanneer de oren naar voren bewogen worden door de mens, moeten de oorpunten voorbij de mond en lippen reiken.

De voorhand van een Nederlandse Nubische melkgeit is ruim en goed gesloten, de middenhand is ruim met lange, gewelfde ribben. Achterhand is ruim, lang, breed en iets hellend. De benen zijn altijd hard en droog, en een correcte beenstand is gewenst. De stap is soepel en ruim. De uier moet goed ontwikkeld zijn, lang, breed, voldoende diep en goed aangehecht. Hierbij moeten de spenen ook correct geplaatst zijn en een lengte van 5 8 centimeter hebben, iets langere spenen worden ook toegestaan.

De vacht van een Nederlandse Nubische geit is kort en glad. Alle kleuren, variaties en kleurcombinaties zijn toegestaan.

Karakter

Nederlandse Nubische geiten hebben een zacht en aanhankelijk karakter. Ook de bokken zijn zachtaardig en kunnen goed benaderd worden door de mens. Door het lieve, zachte en aanhankelijke karakter zijn het prima melkgeiten die in de professionele geitenhouderij gehouden kunnen worden, maar ook voor de hobbyboer of op de kinderboerderij zijn de Nederlandse Nubische geiten zeer goed te houden. Deze geiten gaan een confrontatie liever uit de weg, dan dat ze van zich af bijten of een gevecht zullen starten.

Gebruiksmogelijkheden

De Nederlandse Nubische geit wordt zowel in de professionele geitenmelkerij gehouden als op kinderboerderijen en door hobbyboertjes. De melkproductie is lager dan bij andere melkgeiten zoals de Nederlandse witte geit, maar de melk van de Nederlandse Nubische geit heeft wel een hoger vet- en eiwitgehalte waardoor de waarde van de melk stijgt. De melk van deze geiten is vooral geschikt om bewerkt te worden tot boter of kaas.

Lees verder

© 2017 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: Nubische geit of Anglo-Nubische geitGeitenras: Nubische geit of Anglo-Nubische geitDe Nubische geit is het grootste geitenras ter wereld en kent zijn oorsprong in zanderige en woestijnachtige gebieden in…
De Nederlandse melkgeitDe Nederlandse melkgeitDe Nederlandse melkgeit is het meest bekende ras in Nederland. Het heeft zijn naam dan ook te danken aan de hoeveelheid…
Geitenras: Nederlandse bonte geitGeitenras: Nederlandse bonte geitDe Nederlandse bonte geit is een van oorsprong Nederlandse melkgeit die helaas met uitsterven wordt bedreigd. De dieren…
Geitenras: Vlaamse geitGeitenras: Vlaamse geitDe Vlaamse geit is een typisch Belgisch geitenras van het landgeittype. Het ras is bestempeld als zeer zeldzaam huisdier…

Geitenras: Nederlandse Toggenburger geitGeitenras: Nederlandse Toggenburger geitDe Nederlandse Toggenburger geit is een schitterend geitenras dat is ontwikkeld uit kruisingen tussen de Drentse landgei…
De American Paint horse en zijn prachtige vlekkenDe American Paint horse en zijn prachtige vlekkenIn 1962 werd er in Amerika voor het eerst een voorstel gedaan voor het officieel maken van het paardenras: de Paint hors…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TTaylor, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek: Geiten. Auteur: Hans L. Schippers. ISBN: 978-90-8740-004-0
 • https://bierhof0.home.xs4all.nl/Hoofdstukken/Rassen.html
 • http://www.nubischegeiten.org/inforas/rasstandaard.html?Nubisch=Klik+hier+voor+de+Offici%C3%ABlle+Rasstandaard+Fokgroep+Nubisch
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nubische_geit
 • http://www.nubischegeiten.org/
 • http://www.nubischegeiten.org/inforas/rasomschrijving.html
 • http://www.natuurkwartier.nl/sjablonen/400/infotype/webpage/view.asp?objectID=26357
 • http://www.geitenfokassendelft.nl/Bestanden/Geschiedenis/De%20geit.htm#Nubischegeit
 • http://www.geiten.org/
 • http://www.devosheuvel.nl/index.php/wat-te-zien/dieren/geiten/nubischegeit

Reageer op het artikel "Geitenras: Nederlandse Nubische geit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 05-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Geitenrassen
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!