Geitenras: Saanengeit

Geitenras: Saanengeit De Saanengeit is één van de beste melkgeiten ter wereld en komt oorspronkelijk uit het Zwitserse kanton Bern. De dieren staan bekend om hun hoge melkproductie van 3 tot 5 kilo per dag, en worden naast melkgeit ook regelmatig gehouden en gebruikt voor het veredelen en verbeteren van andere geitenrassen - om bij die geitenrassen ook een verhoogde melkproductie te verkrijgen. Het zijn rustige en meegaande geiten, die goed met andere geiten en de mens kunnen omgaan. Saanengeiten zijn redelijk groot met een gemiddelde schofthoogte van 90 cm voor geiten en 115 centimeter voor bokken.

Inhoud


Andere benamingen

De Saanengeit wordt ook wel ‘Saanen-Ziege’ genoemd.

Land van herkomst

De Saanengeit komt oorspronkelijk uit Zwitserland.

Geschiedenis

De Saanengeit kent een eeuwenoude geschiedenis en komt oorspronkelijk uit Saanental en Obersimmental, plaatsen in het Zwitserse kanton Bern. De geit heeft zijn naam te danken aan de rivier de Saane, die de regio van kanton Bern doorkruist. De geschiedenis van de Saanengeit gaat terug tot de negentiende eeuw, toen men begon met het fokken van dit ras. De Zwitserse bevolking had een grote behoefte aan een melkgeit die veel melk leverde, en bij voorkeur een witte vacht had.

Na enkele decennia fokken met de Saanengeit waren de fokkers uit kanton Bern tevreden met het ras, en werd het ras ook verder over Zwitserland verspreidt, gevolgd door de rest van Europa en uiteindelijk de hele wereld. De meeste Saanengeiten die naar het buitenland werden geëxporteerd, werden in die betreffende landen ingezet om de daar bestaande landgeiten te veredelen, om bij de inlandse rassen de melkproductie te verhogen.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de Saanengeit kijkt, zie je een geit met een korte, witte beharing. De huid mag deels donkerder van kleur zijn, maar mag zeker niet doorschemeren in de vacht. De vacht mag op deze donkere huidplekken ook geen andere kleur hebben, de geiten moeten over het gehele lichaam egaal wit zijn. Saanengeiten zijn middelgroot tot groot van bouw en hebben een slanke bouw met een melktypisch uiterlijk. Met een melktypisch uiterlijk wordt bedoeld dat de vrouwelijke dieren een wigvormige romp/buik hebben, waarbij het lichaam in de richting van de uier steeds dieper wordt.

Bokken en geiten dragen beide horens, hebben sikken en belletjes. De bok heeft een gemiddeld gewicht van 100 kilo en een schofthoogte van zo’n 115 centimeter. Geiten zijn iets kleiner en lichter met een gewicht van 70 kilo en een schofthoogte van ongeveer 90 centimeter.

De Saanengeit staat bekend om de hoge melkgift, daar is dit ras van begin af aan ook op gefokt.

Karakter

De Saanengeit, wordt naast de hoeveelheid geproduceerde melk, ook geselecteerd op karakter. Het is voor boeren namelijk erg fijn als de geiten waarmee hij werkt en elke dag twee keer moet melken, fijn zijn in de omgang. Saanengeiten zijn rustige geiten, die zich goed laten benaderen door de mens. Ook kunnen de dieren goed overweg met andere geiten, aangezien ze de hele dag op stal staan met enkele tientallen tot vele honderden dieren.

Goede moederkwaliteiten bezit de Saanengeit vaak wel, maar dit is geen vereiste: de lammeren worden na de geboorte toch bij de moedergeit weggehaald zodat de melk van de geit voor menselijke consumptie gebruikt kan worden. Als een geit dus geen tot weinig moedergevoel bezit, is dit geen reden om het dier uit te sluiten van de fok.

Gebruiksmogelijkheden

De Saanengeit is oorspronkelijk gefokt als melkgeit, en wordt hiervoor nog steeds op grote schaal ingezet. Een goede melkgeit van dit ras levert dagelijks tussen de 3 en 5 kilo melk, en wordt daardoor ook veelvuldig gehouden in de professionele melkgeitenhouderijen.

Naast het feit dat de Saanengeit één van de beste melkgeiten ter wereld is, wordt het ras ook veelvuldig ingezet om andere geitenrassen te veredelen, om bij die rassen de melkproductie op te schroeven.

Bijzonderheden

De Saanengeit is in Nederland gekruist met de Nederlandse landgeit. Uit deze kruisingen zijn twee nieuwe rassen ontstaan, namelijk de Nederlandse witte melkgeit en de Nederlandse bonte geit. Beide rassen staan in Nederland bekend als zeer goede producenten van geitenmelk en worden in Nederland dan ook grootschalig gehouden in de commerciële houderij.

Dracht bij de Saanengeit

Saanengeiten zijn, net als andere geitenrassen, gemiddeld zo’n 155 dagen drachtig, en ze werpen gemiddeld 2 lammeren per worp. De bevalling duurt vanaf het zichtbaar worden van de pog (waterblaas) zo’n 2 tot 3 uur. Hoe lang de bevalling precies duurt hangt af van diverse factoren, waaronder:
 • Hoeveelheid lammeren
 • Of het haar eerste worp is of dat ze al eerder lammeren heeft gehad
 • Erfelijkheid (bepaalde bloedlijnen staan erom bekend wat makkelijker af te lammeren dan andere bloedlijnen)
 • Rust (wanneer het erg druk is, of wanneer de geit stress ervaart, kan de bevalling langer duren)
 • Liggingsafwijkingen (wanneer één of meer lammeren een liggingsafwijking hebben in de baarmoeder, kan de bevalling stagneren)
 • Te zwaar gewicht (als de geit te zwaar is, en te veel vet heeft, kan dit een gemakkelijke bevalling in de weg zitten)

Lees verder

© 2015 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: Nederlandse bonte geitGeitenras: Nederlandse bonte geitDe Nederlandse bonte geit is een van oorsprong Nederlandse melkgeit die helaas met uitsterven wordt bedreigd. De dieren…
Geitenras: Belgische hertegeitGeitenras: Belgische hertegeitDe Belgische hertegeit is een typische melkgeit van Belgische oorsprong. De geit is oorspronkelijk gehouden als melkgeit…
De Nederlandse melkgeitDe Nederlandse melkgeitDe Nederlandse melkgeit is het meest bekende ras in Nederland. Het heeft zijn naam dan ook te danken aan de hoeveelheid…
Geitenras: ToggenburgerGeitenras: ToggenburgerDe toggenburger is een van de meest bekende geitenrassen uit Zwitserland en staat bekend om zijn hoge en kwalitatief goe…

Big Five van de Waddenzee - vijf grote dieren dichtbijBig Five van de Waddenzee - vijf grote dieren dichtbijDe Waddenzee is een getijdengebied dat uniek is in de wereld. Niet voor niets werd het in 2009 bestempeld als Werelderfg…
Het waterbeertje (tardigrada): de extreme avonturierHet waterbeertje (tardigrada): de extreme avonturierHoewel deze diertjes er schattig uit zien, zijn ze een stuk taaier dan de mens. Ze kunnen niet alleen extreme hitte en k…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Irmgard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
 • Boek: Geiten. Auteur: Hans L. Schippers. ISBN: 978-90-8740-004-0
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Saanengeit
 • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/saanengeit
 • http://www.zoekenvindalles.nl/idee/Saanengeit-Saanen-Geit-Geitenras-Informatie/1163
 • http://diertjevandedag.classy.be/zoogdieren/evenhoevigen/herkauwers/holhoornigen/geitachtigen/schapen%20en%20geiten/geiten/geitenrassen/saanengeit.htm
 • http://www.zoekenvindalles.nl/idee/Tauernscheckengeit-Geit-Berggeit-Oostenrijk-Informatie/1173
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tauernscheckengeit
 • http://users.skynet.be/vhgs/wallis01.htm
 • http://www.wallischegeiten.nl/
 • http://www.kleindiermagazine.nl/BVonline/BV201104/bv.html/files/assets/basic-html/page41.html
 • http://www.cnme.nl/userfiles/files/Folders%20dieren/Geiten.pdf
 • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/wallische-geit
 • http://www.devosheuvel.nl/index.php/wat-te-zien/dieren/geiten/wallischegeit
 • http://www.allesoverhuisentuin.nl/idee/huisdieren-wallische-geit/308

Reageer op het artikel "Geitenras: Saanengeit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Geitenrassen
Bronnen en referenties: 15
Schrijf mee!