InfoNu.nl > Dier en Natuur > Dieren > Geitenrassen: onbekende geitenrassen

Geitenrassen: onbekende geitenrassen

Geitenrassen: onbekende geitenrassen Er zijn vele geitenrassen op de wereld met allemaal een ander uiterlijk en andere karaktereigenschappen. Een groot deel van deze rassen is zeer zeldzaam. Zeldzame en onbekende geitenrassen zijn onder andere de Appenzeller geit, de Cashmere geit, Damarageit, Kiko, de Syrische geit en de Oost-Afrikaanse dwerggeit. Van deze genoemde zeldzame geitenrassen zal een korte beschrijving gegeven worden qua uiterlijk, karakter en geschiedenis.

Inhoud


Appenzeller geit

De Appenzeller geit is een geitenras dat enkel wordt gehouden door hobbyfokkers en liefhebbers van dit schitterende ras. Appenzeller geiten hebben een witte vacht die lang en golvend is. De vacht rond de ogen en neusgaten is dunner en korter, waardoor er rond de ogen en neus een rozige verkleuring optreedt. Dit komt omdat de huid hier door de vacht heen zichtbaar is. Het is een middelgrote geit.

Cashmere geit

Dit geitenras staat ook bekend als ‘Kasjmier geit’, en wordt vooral gehouden voor zijn kasjmier, de duurste soort wol ter wereld. De Cashmere geit komt oorspronkelijk uit Mongolië, en komt in het Himalayagebergte voor op hoogtes tot wel 5000 meter. Ook zijn deze geiten regelmatig te vinden in Iran, India, Tibet, China en Irak. De Cashmere geiten zijn bestand tegen extreme kou, en dit komt door de ongewoon fijne ondervacht: de kasjmier. Als de Kasjmier geit zijn vacht verliest, wordt deze bijzondere ondervacht gescheiden van de overige vacht, en verkocht als kasjmier. Elke geit levert maar 150 gram kasjmier op per seizoen.

Cashmere geiten redelijk onbekend en worden vooral in bovengenoemde landen gehouden door lokale boeren die geld verdienen met de verkoop van de kasjmier wol.

Damara geit

De Damara komt oorspronkelijk uit Namibië, en is een zeer zeldzaam geitenras. De Damara geit is te herkennen aan de typische hangoren, die in verhouding tot de kop redelijk groot zijn. De horens worden ongeveer 25 centimeter lang. De Damara is een sober geitenras, wat inhoudt dat ze op voedsel kunnen leven dat erg calorie-arm is. Er zijn zelfs Damarageiten bekend die kunnen overleven op papier. Speciale bacteriën in de darmen van dit geitenras zorgen ervoor dat het cellulose in de papiervezels omgezet kunnen worden in vet. De Damarageit dankt haar naam aan het ‘Damaraland’, een streek in Namibië waar deze geit oorspronkelijk vandaan komt.

Kiko

Kiko geiten komen oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en werden voornamelijk gefokt voor hun vlees. De dieren zijn erg winterhard en leveren redelijk veel winst op als ze geslacht worden voor hun vlees. Kiko geiten komen anno 2015 vooral voor in de Verenigde Staten, en de geiten zijn vooral geliefd omdat ze met redelijk arm voedsel kunnen overleven en een goede winst geven op hun vlees.

Oost-Afrikaanse dwerggeit

De Oost-Afrikaanse dwerggeit wordt vooral gehouden voor de hobby en liefhebberij. In extreme gebieden, zoals het oosten van Afrika, wordt de Oost-Afrikaanse dwerggeit ook wel gefokt voor het vlees. Deze dwerggeiten hebben normale lichaamsverhoudingen (voornamelijk vierkant), de oren zijn kort en staan recht op het hoofd, alhoewel de oren bij sommige Oost-Afrikaanse dwerggeiten langs het hoofd hangen. De vacht is kortharig en komt in veel kleuren voor, maar vaak is het een tricolor.

Syrische geit

De Syrische geiten komen oorspronkelijk uit Syrië, maar worden nu ook gezien in Egypte en aan de kuststreek van de Indische Oceaan en op het eiland Madagaskar. Syrische geiten komen ook wel in Nederland voor, maar hier zijn ze erg zeldzaam. Naar schatting komen er in Nederland twintig Syrische geiten voor (2017), maar zijn er vrijwel geen bokken te vinden. De enige drie bokken die in Nederland voorkomen, staan in het Bijbels Openluchtmuseum.

De Syrische geit heeft er in Nederland voor gezorgd dat Anglo-Nubische geiten een stippeltekening hebben gekregen. Toch komen er onder de Syrische geiten alleen maar zwart of bruine dieren voor, maar geschriften die al duizenden jaren oud zijn, tonen aan dat er duizenden jaren geleden ook bonte Syrische geiten voorkwamen.

Nera Verzasca

Andere benamingen

De Nera Verzasca staat ook wel bekend onder de naam:
 • Verzasca

Geschiedenis

De Nera Verzasca komt oorspronkelijk uit Zwitserland, en dan met name in de zuidelijke Alpen.

Uiterlijke kenmerken

De Nera Verzasca is een vrij grote geit met een schofthoogte van 80 tot 90 centimeter. Ze zijn vaak bruin of roodbruin van kleur en hebben een dikke ondervacht die vooral in de winter erg dik kan worden. Zodoende kan de Nera Verzasca ook in de gure wintermaanden goed buiten overleven.

Karakter

De Nera Verzasca is een goede grazer en is redelijk makkelijk in de omgang met mensen. Toch kunnen ze niet op stal gehouden worden, daar zij erg veel behoefte hebben aan beweging. Het liefst vertoeven de geiten in de bergen of op steile hellingen.

Gebruiksmogelijkheden

In bergachtige gebieden wordt de Nera Verzasca gehouden als melkgeit, waarbij de geit onder leiding van de herder gewoon vrij kan rondlopen in de Alpen.

Overige informatie

De Nera Verzasca is een zeer zeldzaam geitenras, ondanks de goede melkproductie. Dit komt voornamelijk omdat de dieren zeer moeilijk op stal te houden zijn en het liefst de hele dag in de buitenlucht zijn en graag op bergen willen klimmen. In Zwitserland leven naar schatting zo’n 600 Nera Verzasca geiten.

Lees verder

© 2015 - 2017 Infodebster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenrassen: Girgentana, Golden Guernsey en Kempense geitGeitenrassen: Girgentana, Golden Guernsey en Kempense geitWereldwijd zijn er tientallen erkende geitenrassen te vinden. Elk geitenras verschilt qua geschiedenis, uiterlijke kenme…
Geiten: Nederlandse landgeit en West-Afrikaanse dwerggeitGeiten: Nederlandse landgeit en West-Afrikaanse dwerggeitWereldwijd zijn er verscheidene geitenrassen te vinden, waaronder de Nederlandse landgeit en West-Afrikaanse dwerggeit (…
Geitenras: Belgische hertegeit en Vlaamse geitGeitenras: Belgische hertegeit en Vlaamse geitVerspreid over de wereld zijn er ongeveer 200 geitenrassen, waaronder de Belgische hertegeit en de Vlaamse geit. De Belg…
Dwerggeit, klein maar fijnDwerggeit, klein maar fijnDwerggeiten zijn kuddedieren die erg geschikt zijn om als huisdier te houden. Hun verzorging is minimaal, maar ze vragen…
Geitenras: Nederlandse Nubische geitGeitenras: Nederlandse Nubische geitDe Nederlandse Nubische geit is in principe een gewone Nubische geit, maar verschilt op een paar kleine punten in de ras…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sipa / Pixabay
 • http://studentonbekend.nl/studiehulp/samenvattingen/etnografie_geit.pdf
 • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/nera-verzasca
 • http://www.woordjesleren.nl/questions.php?chapter=165730
 • https://www.perfectlybasics.nl/style-file-cashmere-0459010001181026.aspx
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasjmier_(wol)
 • https://www.manneninstijl.nl/blog/herkomst-cashmere-kasjmier-wol-sokken/
 • http://www.intoflorence.com/nl/chianti-cashmere/
 • http://users.skynet.be/vhgs3/damara01.htm
 • http://www.q12.nl/geiten_damarageit.htm
 • http://studentonbekend.nl/studiehulp/samenvattingen/etnografie_geit.pdf
 • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/syrische-geit

Reageer op het artikel "Geitenrassen: onbekende geitenrassen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!