Geitenras: Poitevine geit

Geitenras: Poitevine geit Wereldwijd bestaan enkele honderden geitenrassen, waaronder de Poitevine geit. De Poitevine geit is een elegante, mooie geit welke is ontstaan in het westen van Frankrijk. Hoe ziet de Poitevine geit eruit, welke karaktereigenschappen kunnen aan dit dier worden toegeschreven en hoe is het ras ontstaan? De Poitevine geit, ook wel Poitou genoemd, heeft een bruinzwarte vacht en een duidelijke witte tekening op kop, onderpoten en buik. Het is een behoorlijk zeldzaam geitenras die vooral in Frankrijk bekend is - in andere landen wordt het dier maar mondjesmaat gehouden.

Inhoud


Andere benamingen

De Poitevine geit staat ook bekend onder de naam Poitou of Poitevine.

Land van herkomst

Poitevine geiten komen oorspronkelijk uit de regio Poitou-Charentes in West-Frankrijk.

Geschiedenis

De Poitevine geit is een eeuwenoud geitenras uit het westen van Frankrijk, en dan met name de regio Poitou-Charentes. Ze werden daar al eeuwenlang gefokt voor hun melk en in mindere mate als lastdier. Met de opkomst van de zogenaamde melkrassen of melkhybriden - rassen die bekend staan om hun zeer hoge melkgift - is de Poitevine geit minder in trek geraakt. Vanaf om en nabij de Tweede Wereldoorlog is de Poitevine helemaal in onmin geraakt, en wordt het ras anno 2018 nog steeds ernstig met uitsterven bedreigd.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de Poitevine geit kijkt, zie je een bruin/zwarte geit met een specifieke witte aftekening aan de kop, onderbuik en poten. Over het algemeen zijn de geiten (zowel de bokken als geitjes) gehoornd, maar er zijn ook Poitevine geiten bekend die hoornloos door het leven gaan. Volgens de rasbeschrijving behoren zowel bokken als geiten een sik en klokjes te hebben.

Karakter

De Poitevine geit staat bekend om zijn zeer levendige en speelse karakter. Ze kunnen behoorlijk eigenwijs zijn en zullen ook niet doen wat er van ze gevraagd wordt, wanneer ze hier geen zin in hebben.

Gebruiksmogelijkheden

De Poitevine geit kan gehouden worden als melkgeit, alhoewel het hier niet vaak voor gebruikt wordt. De reden hierachter ligt hem in het feit dat Poitevine geiten behoorlijk eigenwijs en dwars kunnen zijn, en professionele geitenmelkerijen de voorkeur geven aan geiten die meegaand zijn en zich zonder problemen laten melken. Poitevine geiten zijn daarentegen wel zeer geschikt om een weiland op te sieren of voor de hobbyboer die de geiten lekker wilt laten grazen. Voor de kinderboerderij zijn ze - door hun karakter - minder geschikt omdat ze niet van de drukte houden.

Huisvesting van de Poitevine geit

Poitevine geiten hebben - net als alle andere geitenrassen - een hekel aan regen, kou, tocht en vocht. Het is dan ook altijd noodzakelijk een plek te hebben waar de geiten kunnen schuilen als zij dit willen. In een weiland zijn speciale schuilhokken hiervoor aangeraden. Een goede stal is bovendien ook een vereiste, waar de dieren bij extreme weersomstandigheden binnen gehouden kunnen worden, als ze ziek zijn of bijvoorbeeld wanneer een geit drachtig is.

Bijzonderheden

De Poitevine geit is een geitenras dat met uitsterven wordt bedreigd (anno 2018). Een handvol fanatieke fokkers in Frankrijk - en een paar in het buitenland - proberen middels gerichte fok de Poitevine geit van de ondergang te redden. De laatste paar jaren is het bestand Poitevine geiten wel wat gestegen, maar nog niet voldoende om het ras uit de gevarenzone te trekken.

Overige informatie

Door het eigenwijze karakter van de Poitevine geit wordt het aangeraden om geen geit van dit ras aan te schaffen als je een beginnende geitenhouder bent.

Lees verder

© 2014 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: Nederlandse bonte geitGeitenras: Nederlandse bonte geitDe Nederlandse bonte geit is een van oorsprong Nederlandse melkgeit die helaas met uitsterven wordt bedreigd. De dieren…
Geitenras: Nederlandse Toggenburger geitGeitenras: Nederlandse Toggenburger geitDe Nederlandse Toggenburger geit is een schitterend geitenras dat is ontwikkeld uit kruisingen tussen de Drentse landgei…
Geitenras: Vlaamse geitGeitenras: Vlaamse geitDe Vlaamse geit is een typisch Belgisch geitenras van het landgeittype. Het ras is bestempeld als zeer zeldzaam huisdier…
Geitenras: Nederlandse Nubische geitGeitenras: Nederlandse Nubische geitDe Nederlandse Nubische geit is in principe een gewone Nubische geit, maar verschilt op een paar kleine punten in de ras…

Voer voor te dunne of oudere paardenVoer voor te dunne of oudere paardenDe meeste paarden blijven gewoon keurig op gewicht bij het geven van voldoende ruwvoer en misschien wat krachtvoer erbij…
Geitenras: GirgentanaGeitenras: GirgentanaWereldwijd zijn er tientallen erkende geitenrassen te vinden. Elk geitenras verschilt qua geschiedenis, uiterlijke kenme…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: @tc Goatwriter, Flickr (CC BY-SA-2.0/bewerkt)
  • http://users.skynet.be/vhgs/pauwen01.htm
  • http://www.zoekenvindalles.nl/idee/Pinzgauer-Geit-Geiten-Pinzgaugeit-Oostenrijk-Informatie/1175
  • http://www.boerderijdieren.nl/geiten/main.htm
  • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/poitevine-geit
  • http://www.anbg.nl/rassen/
  • https://de.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCndner_Strahlenziege
  • https://www.prospecierara.ch/de/buendner-strahlenziegen-hof/maloja
  • https://www.prospecierara.ch/de/tiere/buendner-strahlenziege

Reageer op het artikel "Geitenras: Poitevine geit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Geitenrassen
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!