Geitenras: Nederlandse witte geit

Geitenras: Nederlandse witte geit De Nederlandse witte geit is een in Nederland ontstane kruising tussen de Nederlandse landgeit en de Saanengeit, en komt oorspronkelijk uit Nederland. De Nederlandse landgeit staat bekend als één van de beste melkgeitrassen met een zeer hoge melkopbrengst per jaar. Hoe is de Nederlandse witte geit (ook wel Nederlandse Saanengeit genoemd) ontstaan, hoe zien de dieren eruit, welke karaktertrekken hebben ze en voor welke doeleinden worden ze gebruikt?

Inhoud


Overige benamingen

De Nederlandse witte geit staat ook bekend onder de naam Nederlandse Saanengeit.

Geschiedenis van de Nederlandse witte geit

De Nederlandse witte geit is rond het jaar 1900 ontstaan door kruisingen tussen de Nederlandse landgeit en de Saanengeit. De Nederlandse geitenboer was op zoek naar een geit die een hoge melkproductie had en die goed te houden was. Dit hield in dat de geit een kalm en rustig karakter moest hebben, ze niet al te veel eisen moesten stellen aan het voer en bovendien gezond en sterk waren. Een aantal boeren importeerden in 1905 zon 80 bokken en geiten van het Saanenras. In de vijf jaar die daarop volgden, werden er nog zon 600 Saanengeiten vanuit Duitsland naar Nederland gehaald. Doordat er tijdens een mond-en-klauwzeeruitbraak tijdens de Eerste Wereldoorlog een importverbod voor geiten gold, besloten de boeren om de Nederlandse witte geit te ontwikkelen. Dit deed men door een intensieve fokkerij en een strenge selectie te handhaven. Inmiddels is de Nederlandse witte geit wereldwijd bekend om zijn functionele waarde, hoge melkproductie en schitterende uitstraling. De Nederlandse witte geit wordt dan ook wereldwijd gehouden door geitenmelkers en -fokkers, en elk jaar groeit het aantal stamboekdieren nog steeds.

Uiterlijke kenmerken

Wanneer je naar de Nederlandse witte geit kijkt, zie je een hoogbenige, gerekte, wigvormige en open gebouwde melkgeit. Alle Nederlandse witte geiten hebben de juiste verhouding, waarin de hoogte-, breedte- en lengtematen precies kloppen, waardoor de Nederlandse Saanengeit een solide bouw heeft. De meest belangrijke kenmerken zijn de geheel witte vacht van de Nederlandse witte geit, en het feit dat de geiten bekend staan om hun zeer hoge melkproductie. In sommige gevallen worden iets donkere vlekken op de huid waargenomen. Donkere vlekken op de huid zijn toegestaan, zolang de vacht van de geit maar volledig wit is, en de donkere kleur van de huid niet door de vacht heen schemert.

Het skelet en algehele verschijning

De Nederlandse witte geit heeft eens prekende en fijn besneden kop, met lange, staande oren en een recht profiel (neusbeen). De nek is matig bespierd, lang en soepel. De voorhand is ruim en gesloten en behoort volgens de rasstandaard vloeiend over te gaan in de ruime en sterke middenhand. De ribben zijn lang en gewelfd. De achterhand beschikt over een breed, lang, vlak en iets hellend kruis.

Beenwerk en de uier

De benen van een Nederlandse Saanengeit moeten hard en droog zijn, waarbij een correcte vierkante stand belangrijk is. Wanneer de geit in beweging is, moet de gang een ruime en veerkrachtige stap hebben. De uier is zeer goed ontwikkeld, lang, breed en hoog aangehecht. De speenplaatsing is correct. De huid is dun en soepel, de beharing wit, kort en fijn.

Schofthoogte en gewicht

Een volwassen bok (mannetje) heeft een schofthoogte van 90 tot 95 centimeter en weegt 90 tot 100 kilogram. Volwassen geiten (vrouwtjes) hebben een schofthoogte van 75 tot 80 centimeter en wegen 55 tot 85 kilogram.

Karaktereigenschappen

De Nederlandse witte geit staat bekend om haar rustige en vredelievende karakter. Bokken kunnen soms nogal moeilijk in de omgang zijn. Doordat de geiten zo rustig en vredelievend zijn, is deze geit ook erg geliefd in de professionele geitenhouderij waar geiten gehouden worden voor de melk. Ze leven daar in grote aantallen bij elkaar, en dan is het makkelijk als de geiten goed met elkaar kunnen opschieten. Bovendien is het ook voor de boer en het personeel veiliger dat de Nederlandse witte geit rustig en vredelievend is, zodat de kans op ongelukken klein is.

Gebruiksmogelijkheden

De Nederlandse witte geit is een geit die bekend staat om haar zeer goede melkproductie. Daarom wordt dit prachtige ras vooral gehouden door boeren die de Nederlandse Saanengeit houden voor hun melk. Nederlandse witte geiten geven zon 3 tot 5 liter melk per dag, gedurende 300 dagen per jaar. Er zijn Nederlandse witte geiten bekend die meer dan 10.000 kilo geitenmelk leveren in hun leven.

Lees verder

© 2014 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: Nederlandse bonte geitGeitenras: Nederlandse bonte geitDe Nederlandse bonte geit is een van oorsprong Nederlandse melkgeit die helaas met uitsterven wordt bedreigd. De dieren…
Geitenras: Nederlandse Nubische geitGeitenras: Nederlandse Nubische geitDe Nederlandse Nubische geit is in principe een gewone Nubische geit, maar verschilt op een paar kleine punten in de ras…
De Nederlandse melkgeitDe Nederlandse melkgeitDe Nederlandse melkgeit is het meest bekende ras in Nederland. Het heeft zijn naam dan ook te danken aan de hoeveelheid…
Geitenras: Belgische hertegeitGeitenras: Belgische hertegeitDe Belgische hertegeit is een typische melkgeit van Belgische oorsprong. De geit is oorspronkelijk gehouden als melkgeit…

Geitenras: Poitevine geitGeitenras: Poitevine geitWereldwijd bestaan enkele honderden geitenrassen, waaronder de Poitevine geit. De Poitevine geit is een elegante, mooie…
Alles over de koalaAlles over de koalaKoala's zijn van de familie klimbuideldieren die behoren tot de orde buideldieren. Ze leven op uitermate bijzondere plek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Teunie At Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Boek: Geiten. Auteur: Hans L. Schippers. ISBN: 978-90-8740-004-0
  • http://www.geitenfokassendelft.nl/Bestanden/Geschiedenis/De%20geit.htm
  • http://www.natuurlijkerleven.nl/natuurlijk-dierenhouden/natuurlijker-geiten-houden/zaanse-witte
  • http://www.wittegeiten.org/
  • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/nederlandse-witte-geit
  • http://www.zoekenvindalles.nl/idee/Nederlandse-Witte-Geit-Melkgeit-Informatie-Gegevens/974
  • http://www.boerderijdieren.nl/geiten/main.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_witte_geit

Reageer op het artikel "Geitenras: Nederlandse witte geit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Geitenrassen
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!