InfoNu.nl > Dier en Natuur > Dieren > Geitenrassen: boergeit, bonte Duitse edelgeit en bonte geit

Geitenrassen: boergeit, bonte Duitse edelgeit en bonte geit

Geitenrassen: boergeit, bonte Duitse edelgeit en bonte geit De Afrikaanse boergeit, de bonte Duitse edelgeit en de Nederlandse bonte geit zijn schitterende geitenrassen, met een indrukwekkende geschiedenis. Hoewel alle drie de rassen verschillend zijn, hebben ze ook meerdere overeenkomsten. Waar komen deze rassen precies vandaan en waar staan ze om bekend? Hoe zien de dieren eruit en welke karaktereigenschappen hebben ze?

Inhoud


Boergeit

Andere benamingen

De boergeit staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Afrikaanse boergeit
 • Zuid-Afrikaanse boergeit

Geschiedenis

De boergeit komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is rond het jaar 1900 ontstaan. Er is nooit goed bijgehouden welke rassen hebben bijgedragen aan het ontstaan van de Afrikaanse boergeit, maar men neemt aan dat de Nubische geit, Indische geit en meerdere Europese geitenrassen aan de oorsprong van dit ras liggen. De Zuid-Afrikanen wilden namelijk een geitenras ontwikkelen die beter bestand was tegen het klimaat dat heerst in Zuid-Afrika, en tevens moest dit nieuwe geitenras goed om kunnen gaan met de natuurlijke omstandigheden. Halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw kwam de Afrikaanse boergeit voor het eerst naar Europa, wat in 2003 eindelijk resulteerde in de Nederlandse rasstandaard van de Afrikaanse boergeit. In Nederland wordt de ondersoort van de Afrikaanse boergeit doorgaans Nederlandse boergeit genoemd.

Uiterlijke kenmerken

Wanneer je naar de boergeit kijkt, zie je een krachtig en gespierde geit. Zijn oorspronkelijke leefgebied (heuvelachtige en bergachtige weiden in Zuid-Afrika) is dan ook nog goed in zijn bouw terug te zien. De vacht van een Afrikaanse boergeit is overwegend wit, maar met een roodbruine kop en een witte bles. Een volwassen bok bereikt een gewicht van 110 tot 140 kilogram, en een geit 90 tot 100 kilogram.

De Afrikaanse boergeit staat bekend om zijn grote vruchtbaarheid en bovendien is het een ras dat relatief snel groeit. Zowel de geiten als bokken hebben hoorns en hebben lange, afhangende oren.

Karakter

Afrikaanse boergeiten staan bekend om hun vriendelijke, rustige en sociale karakter.

Gebruiksmogelijkheden en overige informatie

De Afrikaanse boergeit wordt voornamelijk gebruikt voor de vleesproductie, daar de geiten een zeer geringe melkproductie hebben (net genoeg om hun lammeren te voeden). Tegenwoordig wordt de boergeit ook in meerder landen ingezet voor landschapsbeheer.

Bonte Duitse edelgeit

Geschiedenis

De bonte Duitse edelgeit is een geitenras dat is ontstaan uit verschillende Duitse geitenrassen die allen bruin van kleur waren.

Uiterlijke kenmerken

Een belangrijk feit is dat de naam van dit ras (bonte Duitse edelgeit) verwarring kan oproepen; het ras heeft namelijk geen bonte vacht, maar een egaal bruine vachtkleur met zwarte aftekeningen. De bonte Duitse edelgeit staat bekend om zijn vruchtbaarheid.

Gebruiksmogelijkheden en overige informatie

De bonte Duitse edelgeit toont qua uiterlijk veel overeenkomsten met onder andere de Alpinegeit. De geiten staan bekend als een sterk melkgeitenras, en worden dan ook voornamelijk gehouden als melkgeit.

Nederlandse bonte geit

Geschiedenis

De Nederlandse bonte geit is een geitenras dat rond 1970 nog maar zeldzaam voorkwam. Men neemt aan dat de bonte geit afstamt van de Zeeuwse landgeit met een koebonte aftekening op zijn vacht. Ook de Nederlandse landgeit heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van dit ras. De Zeeuwse landgeit is een middelgrote geit met een goede gezondheid en die zeer goed en gemakkelijk als huisdier te houden was. Om de Nederlandse bonte geit te fokken, werden Zeeuwse landgeiten gekruist met een onbekend geitenras uit Zwitserland. Dit gebeurde begin twintigste eeuw en werd gedaan om de melkproductie bij de Nederlandse bonte geit te verhogen. Men heeft hier goede resultaten mee geboekt, want de bonte geit is een geitenras dat veel melk geeft (dagproductie van 3 tot 5 liter).

Sinds eind jaren 80 is de Nederlandse bonte geit weer meer in trek, en wordt nu zowel bedrijfsmatig als hobbymatig gehouden. Sinds 1985 is het aantal registraties van de Nederlandse bonte geit meer dan verdubbeld. Tussen 2002 en 2007 was er zelfs sprake van 40% groei van de populatie. Anno 2017 staat de Nederlandse bonte geit in Nederland zelfs op de derde plaats van de lijst meest gehouden melkgeiten.

Uiterlijke kenmerken

Wanneer je naar de Nederlandse bonte geit kijkt, zie je een statige geit die hoog op zijn poten staat en een sprekende kop met lange, staande oren en een sik. De vacht is wit met zwarte of bruine vlekken. De schofthoogte bedraagt 75 tot 90 centimeter, waarbij de bok groter is dan de geit. De Nederlandse bonte geit kan een gewicht bereiken van 75 tot 100 kilogram, waarbij de bok zwaarder is.

De Nederlandse bonte geit is een hoogbenige geit die voornamelijk gehouden wordt voor de melkproductie. Het lijf is wigvormig en de uier is ruim en goed gevormd.

Karaktereigenschappen

De Nederlandse bonte geit is een geitenras dat een hekel heeft aan regen, en bij de eerste druppels zoeken zij al een schuilplaats. Ze houden erg van klimmen en klauteren, en vinden het dan ook geweldig als er een boomstronk, een rotsblok of andere klimattributen in hun verblijf aanwezig zijn.

Gebruiksmogelijkheden en overige informatie

De Nederlandse bonte geit staat bekend om een zeer goede melkproductie, met een dagproductie van 3 tot 5 liter. Dit komt neer op ongeveer 1500 liter geitenmelk op jaarbasis. Door dit gegeven speelt de Nederlandse bonte geit een belangrijke rol in de professionele melkveehouderij. Sommige bonte geiten zijn de boeken in gegaan met een melkproductie van 10.000 liter melk of meer.

Lees verder

© 2014 - 2018 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: de Nederlandse boergeit of boerbokGeitenras: de Nederlandse boergeit of boerbokDe Nederlandse boergeit is een van oorsprong Zuid-Afrikaans geitenras dat in Nederland verder ontwikkeld is tot de heden…
Geitenras: Saanengeit, Tauernschecke geit en Wallische geitGeitenras: Saanengeit, Tauernschecke geit en Wallische geitGeitenrassen zijn te vinden in verschillende maten, kleuren en karakters. Een aantal van deze geitenrassen zijn de Saane…
Geitenrassen: onbekende geitenrassenGeitenrassen: onbekende geitenrassenEr zijn vele geitenrassen op de wereld met allemaal een ander uiterlijk en andere karaktereigenschappen. Een groot deel…
Bonte kraai, Corvus cornixBonte kraai, Corvus cornixDe bonte kraai, Corvus cornix, is zeer nauw verwant aan de zwarte kraai. Ze worden soms ook gezien als ondersoort van de…
Geitenrassen: Girgentana, Golden Guernsey en Kempense geitGeitenrassen: Girgentana, Golden Guernsey en Kempense geitWereldwijd zijn er tientallen erkende geitenrassen te vinden. Elk geitenras verschilt qua geschiedenis, uiterlijke kenme…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Teunie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek: Geiten. Auteur: Hans L. Schippers. ISBN: 978-90-8740-004-0
 • http://www.boerderijdieren.nl/geiten/main.htm
 • http://www.anbg.nl/rassen/http://nl.wikipedia.org/wiki/Boergeit
 • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/boergeit
 • http://www.boergeiten.org/
 • http://www.boergeiten.be/boergeiten.html
 • http://geiten.wordpress.com/de-boergeit-3/
 • http://www.woonwebsite.nl/idee/afrikaanse-boergeit/307
 • http://www.pieterschoenmakers.nl/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_bonte_geit
 • http://szh.nl/geiten/nederlandse-bonte-geit/
 • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/bonte-geit
 • http://www.natuurkwartier.nl/sjablonen/400/infotype/webpage/view.asp?objectID=26081

Reageer op het artikel "Geitenrassen: boergeit, bonte Duitse edelgeit en bonte geit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 06-03-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 14
Schrijf mee!