Geitenras: Zuid-Afrikaanse boergeit of boerbok

Geitenras: Zuid-Afrikaanse boergeit of boerbok De Zuid-Afrikaanse boergeit is een van oorsprong Zuid-Afrikaans geitenras dat voornamelijk is ontwikkeld voor de productie van vlees. Een andere voorwaarde was dat de dieren snelgroeiend moesten zijn, het Zuid-Afrikaanse klimaat zonder problemen konden doorstaan en ook dat zij in tijden van voedselschaarste wisten te overleven. Sinds 1970 is de Zuid-Afrikaanse boergeit over de hele wereld te vinden, en in Nederland is zelfs een nieuw geitenras ontwikkeld dat sterke gelijkenissen vertoont met dit ras, namelijk de Nederlandse boergeit.

Inhoud


Andere benamingen

De Zuid-Afrikaanse boergeit staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Afrikaanse boerbok
 • Afrikaanse boergeit
 • Boerbok
 • Boergeit
 • Zuid-Afrikaanse boerbok

Land van herkomst

De Zuid-Afrikaanse boergeit komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika.

Geschiedenis

De Zuid-Afrikaanse boergeit komt, zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, uit Zuid-Afrika. Het ras is daar rond 1900 ontstaan, maar ondanks de nog redelijk jonge geschiedenis van het ras is het onduidelijk welke geitenrassen hebben bijgedragen aan het ontstaan van de Zuid-Afrikaanse boergeit. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de Nubische geit, Indische geit en diverse Europese geitenrassen bijgedragen aan de ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse boergeit. De reden dat de Zuid-Afrikaanse boergeit ontwikkeld werd, kwam doordat de Zuid-Afrikaanse boeren graag een geitenras wilden ontwikkelen die beter bestand was tegen het klimaat dat er heerst in Zuid-Afrika. Tevens wilden zij dat dit nieuwe geitenras goed om moest kunnen gaan met de natuurlijke omstandigheden.

De Afrikaanse boeren wilden bovendien een grove geit hebben met een goede bespiering en een snelle groei, daar het dier vooral moest voldoen als leverancier van geitenvlees. Hoewel geitenvlees in Nederland niet of nauwelijks gegeten wordt, zien we geitenvlees op grote schaal terug in andere Europese en Afrikaanse landen.

Rond 1970 kwam de Zuid-Afrikaanse boergeit voor het eerst naar Europa, en al snel wist deze geit ook zijn weg te vinden naar Nederland. In Nederland is men ook op redelijk grote schaal gaan fokken met de Zuid-Afrikaanse boergeit, maar waarbij er een paar kleine verschillen zijn opgetreden tussen het Nederlandse en Zuid-Afrikaanse type boergeit. Dit resulteerde er in 2003 in dat de boergeit in Nederland een eigen rasstandaard kreeg, die enigszins verschilde van de rasstandaard van de Zuid-Afrikaanse boergeit. Het Nederlandse type staat ook bekend als Nederlandse boergeit.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de Zuid-Afrikaanse boergeit kijkt, zie je een grote, krachtig gebouwde en goed gespierde geit. Het oorspronkelijke leefgebied van de Zuid-Afrikaanse boergeit de heuvelachtige en bergachtige weiden van Zuid-Afrika zijn goed in zijn bouw terug te zien. Ze zijn robuust gebouwd en lijken in staat enorme hitte en periodes van voedselschaarste te kunnen overleven.

De Zuid-Afrikaanse boerbok heeft een voornamelijk witte vacht, maar de kop en oren behoren roodbruin te zijn, en op het voorhoofd en de neus moet een witte bles aanwezig zijn.

Bokken zijn erg groot en bereiken een gewicht van 110 tot 140 kilogram. Geiten zijn iets lichter met een gemiddeld gewicht van 90 tot 100 kilogram. Het ras staat bekend om zijn grote vruchtbaarheid. Bovendien is de Zuid-Afrikaanse boergeit een geitenras wat relatief snel groeit wat zeer gewenst is voor een geit dat voornamelijk voor het vlees gehouden wordt.

Bokken en geiten hebben beide horens, en de oren behoren lang te zijn en langs het hoofd af te hangen.

Karakter

De Zuid-Afrikaanse boergeit is een vriendelijk, rustig en sociale geit die graag met andere geiten optrekt en het leuk vindt om in de nabijheid van mensen te zijn.

Gebruiksmogelijkheden

De Afrikaanse boergeit wordt voornamelijk gebruikt voor de vleesproductie, daar de geiten een zeer geringe melkproductie hebben (net genoeg om hun lammeren te voeden). Tegenwoordig wordt de boergeit ook in meerdere landen ingezet voor landschapsbeheer.

Lees verder

© 2014 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Afrikaanse mango?Afvallen met Afrikaanse mango?Afrikaanse mango, of met de Engelse naam African mango, is een hype in de dieetwereld. Is het echt mogelijk om met de Af…
Afrikaanse Unie vereniging van Afrikaanse landenAfrikaanse Unie vereniging van Afrikaanse landenDe Afrikaanse Unie is een vereniging van Afrikaanse landen. Bijna alle Afrikaanse landen zijn lid van het samenwerkingsv…
Nederlandse plaatsnamen in Zuid-AfrikaAl sinds de VOC-tijd is er sprake van een band tussen Nederland en Zuid-Afrika, waardoor de Nederlandse invloeden er tot…
Geitenras: DwerggeitenGeitenras: DwerggeitenDe dwerggeit is het kleinste geitenras ter wereld en is ontstaan op twee verschillende plaatsen in Afrika. Doordat deze…

De roofdieren van Madagaskar: MadagaskarcivetkattenAlle Carnivora op Madagaskar behoren tot de Eupleridae of Madagaskarcivetkatten. Een relatief nieuwe soort is de Salanoi…
Geitenras: BagotGeitenras: BagotDe Bagot is een schitterend, klein geitenras uit Staffordshire, Engeland. Het ras heeft een eeuwenoude geschiedenis en i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Teunie At Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
 • Boek: Geiten. Auteur: Hans L. Schippers. ISBN: 978-90-8740-004-0
 • http://www.boerderijdieren.nl/geiten/main.htm
 • http://www.anbg.nl/rassen/http://nl.wikipedia.org/wiki/Boergeit
 • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/boergeit
 • http://www.boergeiten.org/
 • http://www.boergeiten.be/boergeiten.html
 • http://geiten.wordpress.com/de-boergeit-3/
 • http://www.woonwebsite.nl/idee/afrikaanse-boergeit/307
 • http://www.pieterschoenmakers.nl/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_bonte_geit
 • http://szh.nl/geiten/nederlandse-bonte-geit/
 • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/bonte-geit
 • http://www.natuurkwartier.nl/sjablonen/400/infotype/webpage/view.asp?objectID=26081

Reageer op het artikel "Geitenras: Zuid-Afrikaanse boergeit of boerbok"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 01-05-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Geitenrassen
Bronnen en referenties: 14
Schrijf mee!