Geitenras: Bagot

Geitenras: Bagot De Bagot is een schitterend, klein geitenras uit Staffordshire, Engeland. Het ras heeft een eeuwenoude geschiedenis en is in 2010 op de lijst met zeldzame dierenrassen van Engeland gezet, toen er nog maar minder dan 100 vrouwelijke fokdieren over waren. Tegenwoordig zijn er iets meer bagotgeiten te vinden, maar het ras is zeker nog niet uit de gevarenzone. De bagot heeft een opvallend uiterlijk met zijn zwarte kop en hals, terwijl de rest van het lichaam spierwit is. Bagots zijn halfwilde geiten die het liefst niet in contact komen met mensen.

Inhoud


Land van herkomst

De bagot komt oorspronkelijk uit Engeland.

Geschiedenis

De bagot is een halfwild geitenras dat voorkomt op Blithfield Hall in Staffordshire, Engeland. De bagot is daar geïntroduceerd in 1380 toen er een aantal geiten mee waren genomen door Kruisvaarders die terugkwamen van hun lange reis. Geschriften uit die tijd tonen niet aan waar de geiten precies vandaan kwamen, maar wetenschappers vermoeden dat de bagot oorspronkelijk uit het Rhônedal komt.

Diverse eeuwen lang kwam de bagot veelvuldig voor op Blithfield Hall in Staffordshire, maar de laatste eeuw – en dan met name vanaf de Tweede Wereldoorlog – is het aantal bagotgeiten in dit gebied drastisch gedaald. Het aantal bagots daalde zelfs zo sterk, dat het ras in 2010 het stempel ‘ernstig bedreigd’ heeft gekregen door de Rare Breeds Survival Trust, de Engelse broer van de Nederlandse Stichting Zeldzame Huisdieren. In dat jaar waren er minder dan 100 geregistreerde vrouwelijke fokdieren van de bagot over in het Verenigd Koninkrijk. Door de inzet van liefhebbers van de bagot en fanatieke fokkers, zijn er sindsdien meer geiten bijgekomen en is de populatie vergroot. De bagot heeft sinds 2016 niet meer de stempel ‘ernstig bedreigd’ maar ‘kwetsbaar’. Het ras is hiermee nog niet uit de gevarenzone, maar de kans op uitsterven wordt met elke geit meer, kleiner.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de bagot kijkt, zie je een kleine geit die zeer goed herkenbaar is aan de zwarte kop en nek, terwijl de rest van het lichaam spierwit behoort te zijn. De vacht is erg lang en ruig, wat de bagot bestand maakt tegen vele weersinvloeden – van hogere temperaturen tot vrieskou, sneeuw, regen en harde wind. Bokken hebben grote en gebogen horens die teruglopen in een royale boog, terwijl geiten horens hebben die rechter, kleiner en fijner zijn en niet in een boog naar achteren lopen.

Karakter

De bagot is een halfwilde geit, en dit houdt in dat het zich ook als wilde geit gedraagt. Ze zijn erg schuw en rennen het liefst weg zodra ze mensen zien. Wanneer een bagotgeit echter van jongs af aan (als ze nog maar een paar weken oud zijn) in contact komen met mensen, hebben ze de neiging om zich minder schuw te gedragen en de mens te tolereren. Een aantal bagotgeiten, die al meerdere generaties nauw contact met mensen onderhouden, laat zien dat ze toch vertrouwelijk kunnen worden met de mens en vriendelijk reageren op de mens, zonder direct weg te vluchten.

Gebruiksmogelijkheden

De bagot werd van oorsprong gehouden als een object waar jacht op gemaakt kon worden. Deze jachtpartijen vonden plaats op het landgoed waar ze gehouden en gefokt werden: Blithfield Hall. Tegenwoordig wordt er niet meer op de dieren gejaagd en is er een fokprogramma opgesteld om het ras voor uitsterven te behoeden.

Bagotgeiten worden tegenwoordig vooral gehouden als landschapsbegrazer en verfraaiing van diverse landgoederen en boerenerven.

Bijzonderheden

De bagot is het enige geitenras waarvan bekend is dat het eeuwenlang op afgesloten terrein gehouden werd om op te kunnen jagen.

Gezondheid en ziekte

De bagot kan, net als andere dieren en mensen, ziek worden. Dit is een gegeven waar we niet omheen kunnen en ook niet kunnen voorkomen. Toch kunnen er maatregelen genomen worden die ervoor zorgen dat bagotgeiten minder vatbaar zijn voor ziektes en dat we de gezondheid van geiten zo optimaal mogelijk kunnen houden. Geiten kunnen een grote groep ziektes oplopen, variërend van rotkreupel, een simpele worminfectie tot bijvoorbeeld de zeer gevaarlijke en/of dodelijke ziektes blauwtong, CL, miltvuur of MKZ.

Een goede gezondheid in stand houden

Om de bagot zo gezond mogelijk te houden, zijn een aantal aspecten erg belangrijk. Zo is het verstandig om een zo goed mogelijk voerbeleid te hanteren, waarbij er een goed evenwicht bestaat in ruwvoer en krachtvoer. Ook de kwaliteit van het voer moet van een goede tot zeer goede kwaliteit zijn. Daarnaast is het ook belangrijk zorg te dragen voor voldoende vitaminen en mineralen in de voeding van de geit. Zijn deze in mindere mate aanwezig in het voer, dan moet er nagedacht worden over het geven van supplementen van vitamines en mineralen, die over het voer gestrooid worden. Daarnaast is het geven van een liksteen ook van groot belang. Een liksteen bevat een breed scala aan vitaminen, mineralen en spoorelementen, waar geiten aan kunnen likken als ze behoefte hebben aan één of meer van deze ingrediënten.

Lees verder

© 2014 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: Poitevine geitGeitenras: Poitevine geitWereldwijd bestaan enkele honderden geitenrassen, waaronder de Poitevine geit. De Poitevine geit is een elegante, mooie…
Geitenras: Nederlandse Nubische geitGeitenras: Nederlandse Nubische geitDe Nederlandse Nubische geit is in principe een gewone Nubische geit, maar verschilt op een paar kleine punten in de ras…
Geitenras: Nubische geit of Anglo-Nubische geitGeitenras: Nubische geit of Anglo-Nubische geitDe Nubische geit is het grootste geitenras ter wereld en kent zijn oorsprong in zanderige en woestijnachtige gebieden in…
Geitenras: Cashmere geit of kasjmirgeitGeitenras: Cashmere geit of kasjmirgeitDe cashmere geit, ook wel kasjmirgeit of kasjmiergeit genoemd, is een geitenras uit China en omliggende landen. Het ras…

Geitenras: Zuid-Afrikaanse boergeit of boerbokGeitenras: Zuid-Afrikaanse boergeit of boerbokDe Zuid-Afrikaanse boergeit is een van oorsprong Zuid-Afrikaans geitenras dat voornamelijk is ontwikkeld voor de product…
Zomereczeem bij paarden, wat te doen?We hebben het bijna allemaal wel eens gezien, een paard die zich tot bloedens toe open schuurt en waarbij de manen en st…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Chilepine, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Boek: Geiten. Auteur: Hans L. Schippers. ISBN: 978-90-8740-004-0
 • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/bagot
 • http://nl.jsxys.com/farm-animals/goats/1002024760.html
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Bagot_goat
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/182057-geiten-gezond-houden-en-ziektes-opsporen.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bezoargeit
 • http://www.wnf.nl/nl/bibliotheek/?act=dierenbieb.details&dierid=569
 • http://www.zoekenvindalles.nl/idee/Bezoargeit-Bezoar-Wilde-Geit-Capra-aegagrus-Informatie/1176
 • http://www.natuurinformatie.nl/ndb.wnf/natuurdatabase.nl/i000251.html
 • http://www.worldwidebase.com/zoogdieren/bezoar-geit.shtml
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/181342-belangrijke-vitaminen-en-mineralen-voor-geiten-in-de-voeding.html
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/182057-geiten-gezond-houden-en-ziektes-opsporen.html
 • https://infodebster.infoteur.nl/specials/zieke-geit.html
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/181912-ziektes-bij-de-geit-blauwtong-of-bluetongue.html
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/182111-ziektes-bij-de-geit-caseous-lympheadenitis-of-cl.html
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/179284-ziektes-bij-de-geit-meest-voorkomende-wormen.html
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/181977-ziektes-bij-de-geit-miltvuur-of-anthrax.html
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/182119-ziektes-bij-de-geit-mkz-of-mond-en-klauwzeer.html
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/181906-ziektes-bij-de-geit-rotkreupel.html
 • http://www.rangerclub.nl/nl/dieren/zoek_een_dier/dier.cfm?dierid=569
 • http://www.toggenburger.nl/
 • http://szh.nl/geiten/nederlandse-toggenburger-geit/
 • http://www.toggenburgergeiten.nl/
 • http://www.natuurlijkerleven.nl/natuurlijk-dierenhouden/natuurlijker-geiten-houden/toggeburger
 • http://www.geitenfokassendelft.nl/Bestanden/Geschiedenis/De%20geit.htm
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Toggenburger

Reageer op het artikel "Geitenras: Bagot"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: Mei 2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Geitenrassen
Bronnen en referenties: 27
Schrijf mee!