Geitenras: Alpinegeit

Geitenras: Alpinegeit Wereldwijd bestaan er zo'n 200 verschillende geitenrassen, waaronder ook de alpinegeit. De alpinegeit is eigenlijk geen losstaand geitenras, maar een verzamelnaam voor drie verschillende geitenrassen: alpine polychrome, Britse alpine en de Franse alpinegeit. Alledrie de rassen zijn goede melkleveranciers, maar zijn ondanks hun melkproductie vrij zeldzaam te noemen. De dieren zijn makkelijk in onderhoud en goed te houden door beginnende en onervaren geitenhouders. Waar komen de rassen vandaan en hoe zien de dieren er precies uit?

Inhoud


Andere benamingen

De Alpinegeit is eigenlijk geen geitenras, maar een verzamelnaam van drie verschillende geitenrassen die zeer veel gelijkenissen vertonen en daarom als ondersoorten van de alpinegeit worden gezien. Dit zijn de:
 • Alpine polychrome
 • Britse alpine
 • Franse alpinegeit

Land van herkomst

Alpinegeiten komen oorspronkelijk uit Engeland (Britse alpine, alpine polychrome) en uit Frankrijk en Zwitserland (Franse alpinegeit).

Geschiedenis

Daar het om drie verschillende ondersoorten van de alpinegeit gaat, is de ontstaansgeschiedenis van de rassen ook verschillend. Per ondersoort wordt de geschiedenis beschreven.

Alpine polychrome

De geschiedenis van de alpine polychrome is in nevelen gehuld, maar het ras hoort zeker door de overeenkomsten met de Britse en Franse alpine tot de alpinegeiten. De alpine polychrome is zeer zeldzaam en wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd. Naar schatting zijn er in Nederland tussen de 10 en 15 alpine polychrome-geiten te vinden (anno 2018).

Britse alpine

De Britse alpinegeit wordt door schrijver H.E. Jeffrey bestempeld als het meest Engelse geitenras ooit, omdat deze geit gekweekt was uit het minst ingevoerde ras van een gelijkwaardig type. Dit beschrijft Jeffrey in één van zijn boeken, welke in 1943 is uitgegeven. Ook is deze schrijver de eerste persoon die de Britse alpine voor het eerst in een boek genoemd heeft.

Britse alpinegeiten zijn pas sinds 1943 erkend in Engeland, maar de geschiedenis is in nevelen gehuld. Er valt niet te achterhalen wat de exacte geschiedenis van de Britse alpine is, en welke genetische oorsprong er is. Sedgmere Faith, de geit die als stammoeder van de Britse alpine wordt gezien, werd in 1903 geïmporteerd uit een dierentuin in Parijs, Frankrijk. Deze geit had een wit voorhoofd, en verder had zij de bekende Zwitserse aftekening. Sedgmere Faith ging in Engeland bovendien de geschiedenisboeken in als eerste geit in het Verenigd Koninkrijk die meer dan een gallon melk per 24 uur gaf. Een gallon staat gelijk aan ongeveer 4,5 liter.

Franse alpinegeit

De Franse alpinegeit heeft een kenmerkende geschiedenis, omdat het ras is ontstaan in twee landen, namelijk in Zwitserland en Frankrijk. Het ras is ontstaan in de Zwitserse en Franse alpen, waarbij de geit hoogstwaarschijnlijk afstamt van gemskleurige berggeiten.

Uiterlijke kenmerken

Alpinegeiten worden gemiddeld tien tot twaalf jaar oud en blijven tot op hoge leeftijd in een goede conditie.

Alpine polychrome

Als je naar de alpine polychrome kijkt, zie je een geit met een bruine vachtkleur, met over het hele lichaam vlekken in diverse andere kleuren. De vacht behoort kort te zijn. De geiten zijn middelhoog gebouwd en hebben een rank uiterlijk.

Britse alpine

De Britse alpine is een geit met een glimmend zwarte vacht, een wit voorhoofd en Zwitserse markeringen op benen en staart. De reden dat het Zwitserse markeringen genoemd worden, is omdat deze aftekeningen vooral bij geitenrassen voorkomen die hun oorsprong in Zwitserland kennen. Als je naar de Britse alpinegeit kijkt, zie je een mooie geit met een opvallend gelaatsprofiel, waarbij er wel of geen belletjes aanwezig mogen zijn. De rasbeschrijving omschrijft dat het lichaam lang en rank moet zijn, waarbij de oren groter zijn dan bij andere rassen het geval is, en de oren horen ook minder rechtop te staan.

Hun vacht is kort en recht, en bij aanraking moet de vacht van de Britse alpine fijn aanvoelen. De bokken mogen een iets langere vacht hebben, en dan vooral op de kop (de zogenoemde ‘bokkenpruik’, op de schouders en bij de achterbenen (de ‘broek’).

Franse alpine

De Franse alpine staat bekend om zijn reebruine kleur, waarbij er een donkere tot zwarte streep over de rug loopt, vanaf de schoft tot aan de staartaanzet. Ook de poten behoren zwart te zijn volgens de rasbeschrijving. De vacht is kort. Franse alpinegeiten hebben een gemiddelde schofthoogte van zo’n 80 tot 90 centimeter, waarbij bokken groter zijn als de geiten.

Karakter

Alle alpinegeiten staan bekend om hun rustige en meegaande karakter. Ze zijn in staat zich prima aan hun omgeving en nieuwe situaties aan te passen, waardoor ze vrij makkelijk te onderhouden zijn – ook door mensen met geen tot weinig ervaring in het houden van geiten. Alpinegeiten houden ervan in nabijheid van soortgenoten te zijn, en willen ze graag elke dag grazen in een weiland.

Gebruiksdoel

De alpine polychrome, Britse alpine en Franse alpinegeit staan alle drie bekend om hun goede melkproductie van 3 tot 5 kilo melk per dag. De dieren worden daarnaast vaak ingezet als landschapsbegrazer in natuurgebieden.

Bijzonderheden

Hoewel de alpinegeiten goede melkgeiten zijn, worden ze vrij weinig teruggezien in de professionele melkgeitenhouderijen. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat er andere geitenrassen, zoals de Saanengeit en Nederlandse melkgeit bekend staan om een nog hogere melkproductie tegen een iets soberder bestaan. Dit houdt in dat deze melkrassen veel melk kunnen produceren tegen een gereduceerd voedselaanbod.

Overige informatie

Alle drie de ondersoorten van de alpinegeit zijn behoorlijk zeldzaam en worden in sommige landen met uitsterven bedreigd.

Lees verder

© 2013 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: Nederlandse bonte geitGeitenras: Nederlandse bonte geitDe Nederlandse bonte geit is een van oorsprong Nederlandse melkgeit die helaas met uitsterven wordt bedreigd. De dieren…
Geitenras: Nederlandse Nubische geitGeitenras: Nederlandse Nubische geitDe Nederlandse Nubische geit is in principe een gewone Nubische geit, maar verschilt op een paar kleine punten in de ras…
Geitenras: Belgische hertegeitGeitenras: Belgische hertegeitDe Belgische hertegeit is een typische melkgeit van Belgische oorsprong. De geit is oorspronkelijk gehouden als melkgeit…
Geitenras: Poitevine geitGeitenras: Poitevine geitWereldwijd bestaan enkele honderden geitenrassen, waaronder de Poitevine geit. De Poitevine geit is een elegante, mooie…

Quarter Horse – het paard uit het Wilde WestenQuarter Horse – het paard uit het Wilde WestenDit nogal kleine paard heeft een heroïsch verleden. Zowel de pioniers als hun Quarter Horses hebben een bijdrage gelever…
Equine Touch: holistische behandeltechniek bij paardenEquine Touch is een manueel systeem van lichaamswerk waarbij het hele paard wordt behandeld met van te voren vastgesteld…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Elena Tartaglione, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0/bewerkt)
 • Boek: Geiten. Auteur: Hans L. Schippers. ISBN: 978-90-8740-004-0
 • http://www.boerderijdieren.nl/geiten/main.htm
 • http://users.skynet.be/vhgs2/balpin01.htm
 • http://www.leemheide.be/#Home
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nubische_geit
 • http://www.dehoeksehoeve.nl/
 • http://www.zoekenvindalles.nl/idee/Anglo-Nubische-Geit-Melkgeit-Geitenras-Informatie/1164
 • http://www.everyoneweb.com/dewilgenhoef
 • http://natuurkwartier.nl/sjablonen/400/infotype/webpage/view.asp?objectID=26357
 • http://www.nubischegeiten.org/inforas/rasomschrijving.html
 • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/nubische-geit

Reageer op het artikel "Geitenras: Alpinegeit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Geitenrassen
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!