Geitenras: Belgische hertegeit

Geitenras: Belgische hertegeit De Belgische hertegeit is een typische melkgeit van Belgische oorsprong. De geit is oorspronkelijk gehouden als melkgeit, wat ook in de typische wigvormige bouw terug te zien is, maar in de commerciële geitenhouderijen wordt de Belgische hertegeit niet meer gezien omdat er andere, meer productievere rassen bestaan. Belgische hertegeiten kunnen moeilijk in de omgang zijn wanneer zij niet goed zijn gesocialiseerd. Naar soortgenoten toe kan de Belgische hertegeit behoorlijk agressief zijn, dus het is altijd verstandig om de dieren op jonge leeftijd al te onthoornen.

Inhoud


Andere benamingen

De Belgische hertegeit staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Belgische hertkleurige geit
 • Hertegeit
 • Hertkleurige geit

Land van herkomst

De Belgische hertegeit komt oorspronkelijk uit België.

Geschiedenis

De Belgische hertegeit is een melkgeit van Belgische oorsprong en toont grote overeenkomsten en verwantschap met de diverse alpinegeiten. De Belgische hertegeit komt al een aantal eeuwen voor in België en in de loop der jaren is het ras steeds verder verbetert. Hoewel het van oorsprong een typische melkgeit is, kan er bij de Belgische hertegeit niet gesproken worden van de perfecte melkgeit: daarvoor geven de geiten op jaarbasis te weinig melk. Er zijn andere geitenrassen, zoals de Saanengeit en de Nederlandse witte melkgeit, die een veel hogere melkopbrengst hebben op jaarbasis.

Uiterlijke kenmerken van de Belgische hertegeit

Wanneer je naar de Belgische hertegeit kijkt, zie je een geit met een donkerbruine vacht, een zwarte aalstreep over de rug en een zwart masker op de kop. Ook de buik, het onderste deel van de poten en de uier (geit) of balzak (bok) moet zwart van kleur zijn, meldt de rasbeschrijving van de Belgische hertegeit. Belgische hertegeiten hebben een fijne kop, ranke hals en slank beenwerk. De benen moeten daarbij recht onder het lichaam staan.

Geiten moeten een uier hebben die zo hoog mogelijk gedragen wordt, de spenen moeten 5 centimeter lang zijn en licht naar voren (in de richting van de voorpoten) wijzen. Daarnaast heeft de Belgische hertegeit, zoals een typische melkgeit betaamt, een wigvormige romp: de buik loopt naar achteren toe af. De bok moet een balkvormig lichaam hebben, mannelijk tonen en onder zijn kin heeft hij een kenmerkende baard, ook wel sik genoemd. Jonge bokken hebben bovendien een bokkenpruik, een gebied met langer haar bovenop de kop, tussen de horens. Hoe ouder de bok is, hoe minder duidelijk zichtbaar de bokkenpruik is.

De vacht mag in sommige landen witte vlekken vertonen, alhoewel dit door de rasverenigingen liever niet gezien wordt. De Nederlandse rasvereniging ziet witte vlekken op de vacht echter als fokfout en dieren die dit wel hebben worden uitgesloten van de fokkerij.

Geiten van dit ras hebben een schofthoogte van ongeveer 75 centimeter, bokken zijn iets groter met een schofthoogte van ongeveer 85 centimeter. De geiten staan erom bekend een melkproductie van zo’n 744 kilo melk per jaar, waarbij het vetgehalte 3,64% en het eiwitgehalte 2,98% bedraagt.

Karakter

De Belgische hertegeit is naar mensen toe vrijwel altijd vriendelijk en meegaand. Voorwaarde voor dit vriendelijke gedrag is dat de geiten van jongs af aan al goed gesocialiseerd worden, veelvuldig in contact komen met mensen en dat ze ook aanleren dat ze op diverse plekken op het lichaam aangeraakt worden door de mens. Naar andere geiten kan de Belgische hertegeit echter nogal agressief zijn, waardoor het aangeraden is de geiten en bokken al op zeer jonge leeftijd (het liefst voordat ze 4 weken oud zijn) te onthoornen. Op deze manier kan in de toekomst voorkomen worden dat geiten ernstig gewond raken door een geitenaanval van een geit met scherpe horens.

Naast het feit dat de Belgische hertegeit dus een nogal opvliegend karakter heeft, is dit geitenras wel levendig en zijn de meeste dieren vrij nieuwsgierig aangelegd.

Gebruiksmogelijkheden van dit geitenras

De Belgische hertegeit is van oorsprong een typische melkgeit, en wordt voornamelijk gehouden voor de productie van geitenmelk. Echter wordt de Belgische hertegeit weinig in de commerciële geitenhouderij gezien, daar er andere geitenrassen zijn die een hogere melkproductie hebben.

Vanaf ongeveer de Tweede Wereldoorlog worden Belgische hertegeiten vooral gehouden door hobbyboeren en liefhebbers van het ras. Ook kleine melkerijen, die dit als hobby doen, houden nog regelmatig een aantal Belgische hertegeiten. Tevens wordt de Belgische hertegeit gehouden door liefhebbers van het ras di graag een paar geiten in de tuin, het weiland of op het erf hebben rondlopen.

Lees verder

© 2013 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: Vlaamse geitGeitenras: Vlaamse geitDe Vlaamse geit is een typisch Belgisch geitenras van het landgeittype. Het ras is bestempeld als zeer zeldzaam huisdier…
Geitenras: Poitevine geitGeitenras: Poitevine geitWereldwijd bestaan enkele honderden geitenrassen, waaronder de Poitevine geit. De Poitevine geit is een elegante, mooie…
Geitenras: Nederlandse bonte geitGeitenras: Nederlandse bonte geitDe Nederlandse bonte geit is een van oorsprong Nederlandse melkgeit die helaas met uitsterven wordt bedreigd. De dieren…
Geitenras: Nederlandse Nubische geitGeitenras: Nederlandse Nubische geitDe Nederlandse Nubische geit is in principe een gewone Nubische geit, maar verschilt op een paar kleine punten in de ras…

De rode eekhoorn in Nederland het jaar doorDe rode eekhoorn in Nederland het jaar doorIn Nederland is het meestal de rode eekhoorn wanneer je een eekhoorn ziet. De eekhoorn heeft een staart die bijna zolang…
Geitenras: Angorageit - informatie, verzorging en angorawolGeitenras: Angorageit - informatie, verzorging en angorawolAngorageiten komen oorspronkelijk uit de Angora-vallei in Turkije en staan bekend om hun prachtige wol. De wol wordt ook…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bones64, Pixabay (bewerkt)
 • Boek: Geiten. Auteur: Hans L. Schippers. ISBN: 978-90-8740-004-0
 • Nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_hertegeit
 • http://www.boerderijdieren.nl/geiten/main.htm
 • http://geiten.startje.com/gids/19333/belgische-hertegeit.html
 • http://www.khv.be/Rassen/Rasfiches/Rasfiche_Hertegeit.pdf
 • http://www.anbg.nl/rassen/
 • http://www.hetvirtueleland.be/items/show/39346/
 • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/kempense-en-vlaamse-geit
 • http://www.sle.be/rassen/ras.php?id=23
 • http://www.hertenhouderij.be/index.php/dieren/aanwezige-soorten/vlaamse-geiten
 • http://www.vabi.be/verkoop/index_bestanden/Page5696.htm

Reageer op het artikel "Geitenras: Belgische hertegeit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: Mei 2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Geitenrassen
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!