InfoNu.nl > Dier en Natuur > Dieren > Geitenras: Belgische hertegeit en Vlaamse geit

Geitenras: Belgische hertegeit en Vlaamse geit

Geitenras: Belgische hertegeit en Vlaamse geit Verspreid over de wereld zijn er ongeveer 200 geitenrassen, waaronder de Belgische hertegeit en de Vlaamse geit. De Belgische hertegeit is een typische geit die gehouden wordt voor de melkproductie en kent zijn oorsprong bij onze zuiderburen in België. Ook de Vlaamse geit is een typisch Belgisch geitenras. Hoe zien deze geitenrassen eruit, wat is het karakter van de dieren, hoe ziet de geschiedenis eruit en voor welke doeleinden worden de Belgische hertegeit en de Vlaamse geit gehouden?

Inhoud


Belgische hertegeit

Andere benamingen

De Belgische hertegeit wordt ook wel ‘hertegeit' of 'hertkleurige geit' genoemd.

Geschiedenis

De Belgische hertegeit is een typische Belgische melkgeit en toont een duidelijke verwantschap met andere alpinegeiten. Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Belgische hertegeit oorspronkelijk uit België. Het ras is al een paar eeuwen oud en in de loop der tijd is het ras steeds verder verbetert, alhoewel er nog steeds niet gesproken kan worden van de perfecte melkgeit: daar geven de geiten op jaarbasis te weinig melk voor.

Uiterlijke kenmerken

Belgische hertegeiten zijn makkelijk te herkennen aan hun donkerbruine vacht met een zwarte aalstreep over hun rug en een zwart masker (op hun kop). Ook zijn de buik, het onderste deel van de poten en de uier of balzak zwart van kleur. Verder heeft de Belgische hertegeit een wigvormig voorkomen. De rasstandaard beschrijft dat de kop fijn besneden, de hals rank en het beenwerk niet te grof en recht onder het lichaam moet staan. Bij vrouwelijke geiten moet de uier zo hoog mogelijk gedragen worden, waarbij de spenen een lengte van 5 centimeter hebben en licht naar voren wijzen. De bok moet een balkvormig lichaam hebben, toont mannelijk en heeft onder zijn kin een kenmerkende baard. In Nederland zijn witte vlekken op de vacht niet toegestaan, sommige landen zien witte vlekken door de vingers.

De Belgische hertegeiten hebben een schofthoogte rond de 75 centimeter, bokken zijn iets groter met een schofthoogte van 85 centimeter. Geiten produceren op jaarbasis zo’n 744 kilo melk, waarvan het vetgehalte 3,64% bedraagt en het eiwitgehalte 2,98%. Wanneer je naar een Belgische hertegeit kijkt, moet je een geit zien met een krachtige uitstraling, terwijl het dier toch vrij rank gebouwd is.

Karakter

Belgische hertegeiten kunnen naar andere geiten toe nogal agressief reageren. Het is dus belangrijk om de lammeren zo vroeg mogelijk (voordat de horens beginnen te groeien) te onthoornen, om verwondingen bij andere geiten te voorkomen. Naar mensen toe zijn de Belgische hertegeiten vaak vriendelijk, mits ze van jongs af aan goed gesocialiseerd en opgevoed zijn. Verder staat dit geitenras bekend om zijn levendige karakter.

Gebruiksmogelijkheden

De Belgische hertegeit is een typische melkgeit, en wordt dan ook voornamelijk gehouden voor de productie van melk. Ook worden hertegeiten wel gehouden als huisdier.

Vlaamse geit

Overige benamingen

De Vlaamse geit staat ook bekend als 'Oude Hertkleurige Geit', alhoewel deze benaming vooral in België wordt gehanteerd.

Geschiedenis

De Vlaamse geit heeft een geschiedenis die terug te voeren is op de bruine Frankische geit en komt oorspronkelijk uit België. Ook toont de Vlaamse geit gelijkenissen met de schaapskopgeit, waardoor aannemelijk is dat dit ras ook heeft bijgedragen aan het ontstaan van de Oude hertkleurige geit.

Uiterlijke kenmerken

De Vlaamse geit toont overeenkomsten met de Kempense geit als het gaat om de lichaamsbouw, waarbij de Vlaamse geit iets minder fors gebouwd is. Vlaamse geiten kunnen in veel kleuren voorkomen, van veelkleurig tot bijna geheel wit. Toch heeft men een voorkeur voor Vlaamse geiten met drie kleuren: hert of ezelskleurig, zwart en maximaal éénderde van het lichaam wit. Bokken van de Vlaamse geit worden het liefst gezien met een bokkenpruik, alhoewel dit niet een strikte vereiste is. Zowel bokken als geiten zijn gehoornd, en een sik is gewenst. Ook halsbelletjes zijn toegelaten, maar het is niet erg als de geit of bok dit niet heeft. De vacht is kort, op de ruglijn, borst en achterhand mag de vacht wat langer zijn.

Overige informatie

De Vlaamse geit is een zeer zeldzaam geitenras. Volgens de laatste tellingen in 2014 zijn er wereldwijd minder dan 200 Vlaamse geiten. In België is de Vlaamse geit opgenomen in de stal van het Steunpunt Levend Erfgoed (SLE). De SLE zet zich sterk in voor de inheemse zeldzame rassen, en probeert met doelgerichte fok de Vlaamse geit van de ondergang te behoeden en een grotere populatie te verkrijgen.

Lees verder

© 2013 - 2017 Infodebster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: Nederlandse Nubische geitGeitenras: Nederlandse Nubische geitDe Nederlandse Nubische geit is in principe een gewone Nubische geit, maar verschilt op een paar kleine punten in de ras…
Geitenras: Saanengeit, Tauernschecke geit en Wallische geitGeitenras: Saanengeit, Tauernschecke geit en Wallische geitGeitenrassen zijn te vinden in verschillende maten, kleuren en karakters. Een aantal van deze geitenrassen zijn de Saane…
Geitenrassen: boergeit, bonte Duitse edelgeit en bonte geitGeitenrassen: boergeit, bonte Duitse edelgeit en bonte geitDe Afrikaanse boergeit, de bonte Duitse edelgeit en de Nederlandse bonte geit zijn schitterende geitenrassen, met een in…
De Nederlandse melkgeitDe Nederlandse melkgeitDe Nederlandse melkgeit is het meest bekende ras in Nederland. Het heeft zijn naam dan ook te danken aan de hoeveelheid…
Geitenrassen: Alpinegeit en Anglo-Nubische geitGeitenrassen: Alpinegeit en Anglo-Nubische geitWereldwijd bestaan er zo'n 200 verschillende geitenrassen, waaronder de Alpinegeit en de Anglo-Nubische geit. De Alpineg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jan FRANCOIS / Wikimedia Commons
 • Boek: Geiten. Auteur: Hans L. Schippers. ISBN: 978-90-8740-004-0
 • Nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_hertegeit
 • http://www.boerderijdieren.nl/geiten/main.htm
 • http://geiten.startje.com/gids/19333/belgische-hertegeit.html
 • http://www.khv.be/Rassen/Rasfiches/Rasfiche_Hertegeit.pdf
 • http://www.anbg.nl/rassen/
 • http://www.hetvirtueleland.be/items/show/39346/
 • http://www.levendehave.nl/kennisbank/geiten/kempense-en-vlaamse-geit
 • http://www.sle.be/rassen/ras.php?id=23
 • http://www.hertenhouderij.be/index.php/dieren/aanwezige-soorten/vlaamse-geiten
 • http://www.vabi.be/verkoop/index_bestanden/Page5696.htm

Reageer op het artikel "Geitenras: Belgische hertegeit en Vlaamse geit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 03-02-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!