Varkensras: Duroc

Varkensras: Duroc De Duroc wordt gezien als één van de opvallendste varkensrassen ter wereld. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua karakter. Dit varken staat namelijk bekend als het meest agressieve varkensras ter wereld, en de vachtkleur (geel tot mahoniebruin) wordt alleen bij dit ras waargenomen. Ook het vlees van de Duroc is uitzonderlijk te noemen: met veel intramusculair vet wat zorgt voor een karakteristieke, sterke en intense smaak. De varkens komen oorspronkelijk uit New England (Amerika), waar ze zijn ontstaan uit kruisingen tussen de Red Duroc en de Jersey Red.

Inhoud


Land van herkomst

De Duroc komt oorspronkelijk uit New England, Amerika.

Geschiedenis van dit rode varken

De Duroc is rond 1830 ontstaan in New England in de Verenigde Staten. De Duroc is ontstaan door Red Durocs te kruisen met Jersey Reds. De Red Duroc, waar de hedendaagse Duroc (deels) van afstamt, is de oorspronkelijke Duroc. De Amerikanen wilden echter een varken ontwikkelen die een hogere vleesopbrengst leverde, vandaar dat er gekozen is om te kruisen met de Jersey Red: de hedendaagse Duroc was ontstaan.

Het is onduidelijk hoe de voorvader van de Duroc, de Red Duroc, in Amerika terecht is gekomen. Wetenschappers en kenners van rassen en hun geschiedenis zijn er nog steeds niet over uit wie er gelijk heeft. Toch bestaan er enkele theorieën over de herkomst van de Red Duroc, namelijk:
 • De Red Durocs zouden vanuit Afrika naar Amerika gekomen zijn, toen de Amerikanen Afrikaanse slaven per schip terug naar de VS brachten.
 • Columbus zou het ras per schip naar Nova Scotia, een Amerikaanse havenplaats, gebracht hebben.

Doordat de herkomst van de Red Duroc zo onduidelijk is, en daarmee dus ook die van de moderne Duroc, zijn wetenschappers zeer geïnteresseerd in het DNA-profiel van de Duroc. De Duroc is namelijk heel anders dan andere Amerikaanse rassen. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de Duroc een mengelmoes is en overal vandaan lijkt te komen: het ras is deels Chinees, Europees en Noord-Amerikaans.

De moderne Duroc staat al sinds het ontstaan van het ras in 1830 bekend om zijn goede vleeskwaliteit met kenmerkende en unieke smaak. Al tijdens de Wereldtentoonstelling van 1893 werd er een speciale special gewijd aan de Duroc. Bezoekers reageerden hier met veel enthousiasme op, en op de show werden bovendien een recordaantal aan Duroc varkens geshowd. Al direct na deze Wereldtentoonstelling raakte de Duroc helemaal in trek en werd het ras nog succesvoller dan het al was.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de Duroc kijkt, zie je een mooi varken met een langgerekt lichaam en een roodbruine vacht. Het staat bekend als sterk vleesras, wat goed terug te zien is in de bouw. De dieren zijn breedgebouwd, hebben een gemiddelde lengte, zijn erg bespierd en de oren zijn klein en deels hangend. De vacht moet volgens de rasstandaard geheel rood zijn, alhoewel kleine zwarte vlekken door de vingers gezien worden. Een witte Duroc mag echter nooit gezien worden en indien er een witte Duroc geboren wordt, wordt deze direct uitgesloten voor de fok. De rode vachtkleur mag wel diverse tinten hebben, variërend van licht goudgeel tot geel met een rode gloed eroverheen, en van gewoon rood tot een zeer donkere mahoniekleur.

Naast het feit dat de Duroc een geliefd vleesvarken is, is het daarnaast in de commerciële sector ook nog eens geliefd om zijn hoge weerstand tegen ziekten. De dierenartskosten gaan omlaag, waardoor boeren meer winst op dit ras kunnen behalen.

Duroc-zeugen staan erom bekend veel biggen in één keer te werpen (10 tot 12 biggen), en bovendien staan de varkens bekend om hun hoge vruchtbaarheid. De biggen groeien snel op naar volwassenheid. De hammen behoren volgens de rasstandaard ook breed te zijn, evenals de schouders. De haren zijn lang en donker, de hoeven altijd zwart.

Zeugen bereiken een gemiddelde hoogte van 82 centimeter en een gewicht van 320 kilogram. Beren worden wel iets groter met een hoogte van 90 cm en een gewicht van rond de 400 kilogram.

Karakter van de Duroc

De Duroc is een varkensras dat vooral gehouden wordt in de professionele en commerciële varkenshouderij, door boeren die zeer veel ervaring hebben met varkens. Het zijn namelijk erg onrustige varkens, die bekend staan als het meest agressieve varkensras ter wereld.

Gebruiksmogelijkheden

De Duroc wordt voornamelijk gebruikt in de professionele en commerciële varkenshouderij, waar de dieren gefokt worden voor het heerlijk malse en sappige vlees. Door hun onrustige en hoogst agressieve aard is het dier in (veel) mindere mate geschikt voor een hobbyboer, en wordt het ten zeerste afgeraden om de Duroc te houden op een kinderboerderij, of op elk andere gelegenheid waar kinderen bij de varkens kunnen komen.

Naast het feit dat de Duroc wordt gehouden voor zijn vlees, wordt het ras ook zeer veel gehouden om te kruisen met andere rassen, dit wordt ook wel het veredelen van andere rassen genoemd. Op deze manier wil men de vleeskwaliteit van andere rassen verbeteren.

De Duroc wordt ook wel gezien op shows.

Heerlijk varkensvlees van de Duroc met een intense smaak

Liefhebbers van vlees kunnen hun hart ophalen bij een heerlijk stuk varkensvlees van het Duroc-varken. Dit ras levert een prachtig stuk vlees met een krachtige en intense smaak. Ook de kleur van het vlees is donkerder (roder) dan men van normaal varkensvlees kan verwachten. Het vlees heeft meer intramusculair vet, wat de kenmerkende smaak veroorzaakt. Het intramusculaire vet zorgt er bovendien ook voor dat het vlees veel malser en sappiger is dan ander varkensvlees.

Lees verder

© 2013 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biologische evoluties bij het varkenBiologische evoluties bij het varkenAlle dieren zijn door de jaren heen flink veranderd. Paarden zijn enorm veel gegroeid, de mens is rechtop gaan lopen en…
Varkens houden als hobbyVarkens houden als hobbyVarkens zijn intelligente, lieve en aanhankelijke dieren. Aan het houden van varkens kan veel plezier beleefd worden. Da…
Varken als huisdierVarken als huisdierVarkens zijn intelligente en lieve, aanhankelijke dieren die je heel goed het één en ander kunt leren. Daarom kunnen het…
De schandalige bio-industrie: Onze varkensmijn kijk opDe schandalige bio-industrie: Onze varkensIn de bio-industrie heeft het moedervarken als enige taak het produceren van zoveel mogelijk biggen. Het intelligente di…

De kleinste apensoort ter wereld: Pygmee-oeïstitiEr werd voor een lange tijd gedacht dat er zon 240 soorten primaten op de wereld leefden, maar dit aantal blijkt echter…
nieuws uitgelichtVarkensspeelgoed; voorkom een boeteVarkensspeelgoed is niet het eerste waar je aan denkt bij de verzorging van varkens. Toch hebben varkens ook speelgoed n…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dave Hamster, Flickr (CC BY-2.0)
 • Nl.wikipedia.org/wiki/Duroc_(varken)
 • http://www.levendehave.nl/kennisbank/varkens/duroc-varken
 • http://www.durocdolives.be/NL/home2.asp
 • http://www.slagerijvandenbroek.nl/html/specialiteiten-varkensvlees-duroc-varken.html
 • http://mijnslager.info/vlees/vleessoorten/varken/varkensrassen.html
 • http://www.devarkenshal.net/bedrijf_6.html
 • http://www.nieuwegein.nl/sjablonen/400/infotype/webpage/view.asp?objectID=26614
 • http://www.gorke.nl/rassen.htm
 • http://www.minivarken.net/

Reageer op het artikel "Varkensras: Duroc"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 15-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!