InfoNu.nl > Dier en Natuur > Dieren > Varkensras: Duroc en Indonesisch minivarken

Varkensras: Duroc en Indonesisch minivarken

Varkensras: Duroc en Indonesisch minivarken De Duroc en het Indonesisch minivarken zijn twee bijzondere varkensrassen met allebei een unieke geschiedenis, mooie uiterlijke kenmerken en bepaalde karaktereigenschappen die typerend zijn voor de rassen. Ook het gebruiksdoel van de Duroc en het Indonesisch minivarken verschillen van elkaar. De Duroc is onder andere gebruikt om andere varkensrassen te veredelen. Typerend is trouwens dat het Indonesisch minivarken niet een losstaand ras is, maar een kruising tussen diverse minivarkens - toch wordt het Indonesisch minivarken vaak aangeduid als ras.

Inhoud


Duroc

Geschiedenis

De Duroc komt oorspronkelijk uit Amerika en is zeer geliefd om zijn vlees. Het is al een ouder ras uit Amerika, en is rond 1800 ontstaan in New England. Rond 1830 is de moderne Duroc (zoals wij die vandaag de dag kennen) ontstaan uit kruisingen tussen de Jersey Rex en de traditionele Duroc van voor die tijd. Het is onduidelijk waar de naam Duroc precies vandaan komt.

Uiterlijk

De Duroc heeft een roodbruine vacht, en heeft een langgerekt lichaam. Het is over het algemeen een sterk vleesras. Het breedgebouwde varken heeft een gemiddelde lengte, is erg bespierd en heeft kleine, deels hangende oren. Volgens de rasstandaard is de vachtkleur rood en worden een paar kleine, zwarte vlekken wel toegestaan. Wit mag nooit voorkomen als vachtkleur. Het rood mag verschillende tinten hebben. Zo bestaan er Duroc’s met een haast lichtgouden tot bijna gele kleur, waar een rode gloed overheen ligt. Maar er zijn ook exemplaren die ‘gewoon’ rood zijn of een prachtige, zeer donkere mahoniekleur.

Zeugen werpen veel biggen in één keer, en het ras staat bekend om zijn hoge vruchtbaarheid. Het ras groeit snel en is snel volwassen. De hammen zijn breed, evenals de schouders. De haren zijn lang en donker, de hoeven zwart.

Karakter

Duroc’s zijn niet geschikt als varken voor hobbyboeren of voor op de kinderboerderij. Het zijn namelijk erg onrustige varkens, en de Duroc wordt bovendien gezien als het meest agressieve varkensras ter wereld.

Gebruiksdoelen

De Duroc wordt voornamelijk gefokt voor de vleesindustrie, omdat de Duroc een zeer sterk vleesras is. Tevens is de Duroc ook populair om mee te kruisen, om andere rassen te veredelen. Kortom is de Duroc een typisch productievarken, gefokt voor de industrie. Heel soms wordt de Duroc gezien op shows.

Indonesisch Minivarken

Het Indonesisch minivarken is, zoals de naam al doet vermoeden, een minivarken.

Geschiedenis

Als je heel ver terug gaat in de geschiedenis, stamt het Indonesisch minivarken af van het wilde zwijn, net als alle andere varkensrassen. De voorouder van het Indonesisch minivarken komt oorspronkelijk uit Eurazië en Noord-Afrika. Het Indonesische minivarken is ontstaan door kruisingen tussen het Göttinger minivarken en het Münchener minivarken. In de loop van de twintigste eeuw was er een grote vraag naar varkens in een klein formaat, die in medische laboratoria gebruikt konden worden. Vanuit die grote vraag is het minivarken ontstaan, waaronder de Göttinger en Münchener. Na kruisingen hiervan is dus het Indonesisch minivarken ontstaan, wat echter geen erkend varkensras is.

Uiterlijk

Door zeer strenge selecties binnen de fokkerij van het Indonesische minivarken zijn er veel kleine exemplaren van dit ras te vinden. Sommige Indonesische minivarkens hebben op volwassen leeftijd een gewicht van ongeveer 25 kilogram, met uitschieters tot 40 kilogram.

In vergelijking met andere varkensrassen, en zelfs met andere minivarkens, is het Indonesisch minivarken erg klein, heeft het diertje kleinere oren en is de bouw erg gedrongen. Ook is de staart van dit type minivarken recht, in plaats van gekruld. Hun snuit is lang, en er is – in tegenstelling tot bij andere minivarkens – geen hangbuik aanwezig.

Het Indonesische minivarken komt voor in de kleuren donkerbruin, lichtbruin, roodbruin en wildkleur. Zeldzaam zijn de kleuren zwart, wit, bont of een combinatie van bovengenoemde kleuren.

Karakter

Indonesische minivarkens zijn varkentjes die graag naar buiten gaan. In de grond willen ze graag wroeten, op zoek naar voedsel. Bovendien zijn ze verzot op een modderbad, hier kunnen ze lang in blijven rollen.

Bijzonderheden

Het Indonesisch minivarken is geen officieel erkend ras onder de minivarkens. De naam is ooit als grap bedacht door een aantal hobbyfokkers, omdat deze Indonesische minivarkens vaak bruinkleurige biggen krijgen.

Lees verder

© 2013 - 2018 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Gottinger minivarkenHet Gottinger minivarkenHet Gottinger minivarken is een klein blijvend varken, ze zijn heel slim en je kunt ze dus veel kunstjes leren. Je hebt…
Minivarken als huisdierMinivarken als huisdierMinivarkens zijn, in tegenstelling tot wat veel fokkers zeggen, veel moeilijker te houden dan een hond of een kat. Denk…
Varken als huisdierVarken als huisdierVarkens zijn intelligente en lieve, aanhankelijke dieren die je heel goed het één en ander kunt leren. Daarom kunnen het…
Varkensras: Pietrain varken - rasbeschrijving en gebruikVarkensras: Pietrain varken - rasbeschrijving en gebruikHet Pietrain is een varkensras uit België en wordt vooral gehouden en gefokt voor de vleesindustrie. Pietrains zijn vark…
Restaurant Djakarta in Utrecht: een warm Indonesisch badrecensieRestaurant Djakarta in Utrecht: een warm Indonesisch badHet staat al decennia lang tegenover de Utrechtse Stadsschouwburg klanten te lokken. Het interieur oogt alsof het sinds…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dave Hamster, Flickr (CC BY-2.0)
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Duroc_(varken)
  • http://www.levendehave.nl/kennisbank/varkens/duroc-varken
  • http://www.durocdolives.be/NL/home2.asp
  • http://www.slagerijvandenbroek.nl/html/specialiteiten-varkensvlees-duroc-varken.html
  • http://mijnslager.info/vlees/vleessoorten/varken/varkensrassen.html
  • http://www.devarkenshal.net/bedrijf_6.html
  • http://www.nieuwegein.nl/sjablonen/400/infotype/webpage/view.asp?objectID=26614
  • http://www.gorke.nl/rassen.htm
  • http://www.minivarken.net/

Reageer op het artikel "Varkensras: Duroc en Indonesisch minivarken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 09-09-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!