Pioenroos, een weelderig bloeiende roos

Pioenroos, een weelderig bloeiende roos De pioenroos is het middelpunt van elke tuin. Een schitterende roos welke veel aandacht vraagt. Echter, de aandacht loont zich! Pioenrozen zorgen voor spektakel in de tuin. Alleen al de manier waarop de krachtige scheuten in het voorjaar de grond uit is een feest om te zien. De plant straalt tijdens haar groei steeds een enorme kracht uit. En dan komt het allermooiste van de groeiperiode: het moment waarop de bloemen ontluiken. Er zijn niet veel planten die zulke indrukwekkende bloemen tevoorschijn toveren.

Schoonheid

Pioenrozen hebben de naam moeilijk te zijn, maar dat valt reuze mee. Een gezonde pioenroos die het naar haar zin heeft, wordt met gemak vijftig jaar of ouder. Tweeduizend jaar geleden al werd de pioenroos gewaardeerd om haar geneeskrachtige eigenschappen. De Latijnse naam Paeonia dankt de bloem aan Paeon, leerling van Asclepius, de Griekse god van de geneeskunde. Paeon ontdekte de geneeskrachtige werking van de pioenroos.

In Europa bereikte de populariteit van de pioenroos haar hoogtepunt in de tweede helft van de negentiende eeuw. Er zijn in de afgelopen tweehonderd jaar duizenden nieuwe variëteiten voor de tuin bij gekomen. Een deel daarvan is verdwenen, maar er komen weer nieuwe voor in de plaats. Dat is wel een kwestie van geduld hebben, want het kweken van nieuwe soorten kost tijd en het duurt vaak jaren voor een nieuwe pioenroos grootschalig leverbaar is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de pioen 'Garden Treasure'. 'Garden Treasure' met bloemen in een unieke kleur geel, is een kruising tussen een boompioen en een kruidachtige pioenroos. Nu is deze schoonheid nog heel zeldzaam, maar er wordt hard aan gewerkt om haar over een paar jaar op grotere schaal te kunnen leveren.

Lucht

Pioenrozen passen goed in de border. Dit is een rij van vaste planten in de tuin op verschillende hoogtes. Combineer ze met planten die in dezelfde periode bloeien, maar volkomen anders van vorm zijn: vingerhoedskruid bijvoorbeeld. De kaarsvorm van vingerhoedskruid levert een mooi contrast op met de ronde, volle bloemen van de pioenroos.

Ziektes

Gelukkig hebben pioenrozen weinig last van ziektes en plagen. Wel lopen er mieren over de bloemknoppen, maar dit kan geen kwaad. Ze snoepen alleen van de suikerachtige stof doe aan de bloemknoppen zit. Soms wordt de pioenroos aangetast door grauwe schimmel (Botrytis paeonia). De kans hierop is groter tijdens regenachtige periodes dan tijdens de droge periodes. Het veroorzaakt bruine plekken aan de basis va de bladeren en stengels, gevolgd door een grijs pluizig laagje. Bladeren en takken verwelken, aangetaste delen vallen om. Laat het niet zover komen. Controleer uw planten wekelijks en verwijder de aangetaste delen zo snel mogelijk. Gooi die nooit bij de compost om verdere verspreiding van grauwe schimmel te voorkomen.

De pioenroos in de tuin

Grond

Plant de pioenroos in goed gedraineerde grond, Een pioenroos is niet geschikt voor een plaats waar de grond lang vochtig blijft. Pioenen hebben dikke wortels die zich vol water zuigen. Als het vocht in de wortels bevriest, kunnen ze barsten.

Voeding

Bemest de pioenen met biologische mest voor de siertuin van februari tot september, om de zes weken. Ze krijgen twee keer zoveel en twee keer zo vaak als wordt voorgeschreven. En dat werkt prima, want de pioenen zien er zelfs in september nog prachtig uit.

Verplanten

Pioenen kunnen het best eind september, begin oktober worden verplant. Ze hebben dan genoeg tijd om goed doorworteld de winter in te gaan, Begin na de bloei al met de voorbereiding. Steek met een spade een ruime cirkel rond de voet van de plant. Herhaal dat een paar maal. Binnen die cirkel vormt de pioenroos nieuwe haarwortels. Haarwortels zijn voor de pioenroos van levensbelang, want daarmee neemt hij vocht en voeding uit de grond op. Steek in september de kluit uit en plant de pioenroos op zijn nieuwe stek, Geef na het verplanten regelmatig water.

Na de bloei

Knip alleen bij jonge pioenrozen de uitgebloeide bloemen af, maar laat ze bij rijpere exemplaren rustig zitten. De zaaddozen die zich na de bloei ontwikkelen zijn namelijk prachtig,

In pot of bak

Pioenrozen kunnen ook in een ruime pot of bak worden geplant. Het is wel zaak om ze regelmatig te bemesten en ze bij het water geven niet over te slaan. Zorg dat overtollig water ongehinderd via de afvoergaatjes weg kan lopen/
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De pioenroos, een rijk bloeiende vaste plantDe pioenroos, een rijk bloeiende vaste plantDe pioenroos is een kruidachtige vaste plant, die vanaf het late voorjaar tot in het begin van de zomer prachtige, geure…
Paeonia - PioenroosPaeonia - PioenroosHeeft u mooie vruchtbare grond in de tuin? Wilt u een prachtige zomerbloem planten. Dan is wellicht de indrukwekkende Pi…
Pioenrozen: standplaats, bloei, snoei en verzorgingPioenrozen: standplaats, bloei, snoei en verzorgingPioenrozen of Paeonia kennen wel 1000 verschillende soorten. De grote bloemen van de pioenroos kunnen wit, geel, roze of…
Ziektes op kamerplanten en planten in de tuinLuizen, kevers, vliegjes, schimmels en andere ziektes en ongedierte tasten je waardevolle tuin- en kamerplanten aan. Voo…

Een Bonsai Boom KwekenEen Bonsai Boom KwekenBonsai - de oude Oosterse kunst van het kweken van een dwerg-boompje. Het kweken van een mooie Bonsai is een kunst op zi…
Rozenbottel en verbenaHet najaar is gul met fruitige en heilzame smaakmakers. Rozenbottels en citroenverbena proeven als een allerlaatste zome…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.