Asparagus of sierasperge, een dankbare kamerplant

Asparagus of sierasperge, een dankbare kamerplant Ben je op zoek naar een kamerplant die niet al te veel verzorging nodig heeft? Kies dan voor de Asparagus of sierasperge. Deze sterke en decoratieve kamerplant heeft een zachte uitstraling en past in elk interieur, van modern en strak tot landelijk, vintage of romantisch. Zet de Asparagus in een mooie sierpot, kies de juiste plek uit en je zal jarenlang kunnen genieten van dit heerlijk stukje natuur in huis. De sierasperge is een dankbare kamerplant!

Beschrijving van de Asparagus

De Asparagus is een plantengeslacht dat oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid- en Midden-Afrika en Azië. Dit plantengeslacht behoort tot de familie van de Lilaceae of lelie-achtigen en telt zo'n 300 soorten. Eén van de meest bekende soorten is uiteraard de asperge, een groente die erg populair is omwille van de verfijnde smaak. Andere soorten worden dan weer gekweekt als kamerplant. De Nederlandse benaming voor de kamerplant Asparagus is aspergeplant, sierasperge of ook aspergegroen. De sierasperge doet wat denken aan een varen door zijn vederachtig uiterlijk van sterk vertakte stengels en talloze verfijnde naaldvormige zijtakjes. Deze fijne zijtakjes worden phyllocladiën of schijnblaadjes genoemd: afgeplatte taksprietjes die dienst doen als bladeren. De sierasperge kan in een gewone pot gezet worden maar sommige soorten zijn ook geschikt als hangplant omdat de oudere, langere stengels gaan hangen. Van bepaalde soorten wordt het groen gebruikt als decoratief snijgroen om te verwerken in boeketten.

Asparagus plumosus / Bron: Tau'olunga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Asparagus plumosus / Bron: Tau'olunga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Standplaats

De Asparagus gedijt het best op een plekje in de halfschaduw. Geen direct zonlicht dus, gefilterd zonlicht kan wel. In de zomer houdt hij van frisse lucht. Een temperatuur overdag tussen 20° en 22° is ideaal. In de zomer mag de sierasperge ook buiten staan maar niet in de zon. Een rustperiode in de winter hoeft niet echt maar de plant verdraagt een temperatuur tussen 8° en 10°, dus het kan wel.

Verzorging

Uit de vele fijne blaadjes verdampt in de zomer veel vocht. Rijkelijk gieten dus, maar zorg er toch voor dat de plant niet met natte voeten staat, dat doet hem geen goed. Laat de aarde tussen twee gietbeurten in matig droog worden. Je kan de plant van bovenaf water geven of je kan hem onder water dompelen maar dan moet je hem goed laten uitdruipen. Toch overleeft de Asparagus ook als je eens vergeet te gieten, het is een sterke plant. De dikke wortels kunnen namelijk veel water opslaan en zo kan hij wel een tijdje verder zonder gietbeurt. Als je de plant in de winter een rusttijd gunt met lagere temperaturen, hou er dan rekening mee dat hij ook minder water nodig heeft, minder gieten dus. Voor het gieten is regenwater ideaal. Als je bovendien de luchtvochtigheid op peil houdt door regelmatig te besproeien, ook liefst met regenwater of ontkalkt water, dan voelt deze plant zich helemaal in zijn nopjes!

Tijdens de groeiperiode, van mei tot september, mag de Asparagus één keer per week extra voeding krijgen. Neem een dosis zoals aangegeven op de verpakking. Als je de plant op een koude plek laat overwinteren, geef je om de twee weken voeding en slechts de helft van de aangegeven dosis.

Asparagus sprengeri in bloei / Bron: Briweldon, Flickr (CC BY-2.0)Asparagus sprengeri in bloei / Bron: Briweldon, Flickr (CC BY-2.0)

Verpotten

Jonge planten moeten elk jaar in de lente verpot worden. Voor oudere planten kan het om de twee jaar gebeuren. Standaard potgrond is geschikt. Leg onderaan de nieuwe pot een potscherf. Zo vermijd je dat de wortels door de afvoergaatjes gaan groeien. Als de plant die je gaat verpotten veel gele phyllocladiën vertoont, dan kan je meteen ook wat bijsnoeien. Snijd de scheuten onderaan aan de basis af. Er zullen snel nieuwe scheuten gevormd worden.

Vermeerderen

De Asparagus kan zeer makkelijk verrmeerderd worden door scheuren. Vermeerderen moet je in het voorjaar doen, maart of april. Verdeel de wortelkluit in een aantal bewortelde stukken en pot ze op.

Asparagus falcatus / Bron: Hiuppo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Asparagus falcatus / Bron: Hiuppo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Populaire soorten

Asparagus densiflorus

Van deze soort is de Asparagus sprengeri de meest bekende. De stengels zijn slap en gaan hangen als ze langer worden. Deze soort doet het dus ook prima als hangplant. De schijnblaadjes zijn frisgroen en worden tot 3 cm lang. In zeer goede omstandigheden kan de plant bloeien. De kleine bloempjes zijn wit en zitten verborgen onder de blaadjes.

Asparagus setaceus

Beter bekend als plumosus. De blaadjes zijn zeer fijn, het lijken bijna draadjes. Dat geeft deze soort echt het uiterlijk van een varen. De blaadjes worden tot 6 cm lang. Deze soort wordt vaak gebruikt als snijgroen in boeketten.

Asparagus falcatus

Heeft opgaande stengels en stijve, bamboe-achtige bladeren. Het is een sterke groeier en past uitstekend in grote ruimtes.
© 2015 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aloë vera: verzorgen en vermeerderenAloë vera: verzorgen en vermeerderenDe Aloë Vera is een vetplant die vooral bekend is geworden door zonnebrand, huidverzorging en drankjes waarin de plant v…
Grote kamerplanten: de kamerlinde of Sparmannia africanaGrote kamerplanten: de kamerlinde of Sparmannia africanaKamerplanten zijn een tijdlang minder populair geweest maar doen het weer goed in onze interieurs. Een groen accent is a…
Ananasplant: verzorgen en stekken van de bromelia sierananasAnanasplant: verzorgen en stekken van de bromelia sierananasDe ananasplant of de bromelia is een mooie kamerplant die in steeds meer huiskamers verschijnt. De plant ruikt heerlijk…
Kerstster of kerstroos verzorgen en overhoudenKerstster of kerstroos verzorgen en overhoudenDe poinsettia, in de volksmond vaak kerstster of kerstroos genoemd, is een kamerplant. Een kamerplant die haar popularit…

Het geelhartje (Linium catharticum) heeft kleine bloemenHet geelhartje (Linium catharticum) heeft kleine bloemenEen wit, klein bloempje met een opvallend geel hart, op de schrale grond tussen de andere bladeren van zomerbloemen en g…
Slakken in de moestuin bestrijdenSlakken in de moestuin bestrijdenSlakken in je moestuin, wat doe je er tegen? Slakken horen bij bladgroen zoals vlinders bij bloemen. Er zijn periodes da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Starr Environmental, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starr_070906-8680_Asparagus_densiflorus.jpg
  • https://www.flickr.com/photos/briweldon/5169204583
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:0601140005kc5.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AsparugusPlumosus.jpg
  • http://www.detuingids.be/pages/detail.asp?Id=1060
  • http://www.tuinadvies.be/artikels/sierasperge_asparagus.htm
  • http://www.vanderzalm.be/n/planten/Asparagus%20(Tropica).htm
  • http://www.groen.net/Article.aspx?id=623
  • http://www.tarreensmarre.nl/overasparagus.php?lang=nl
  • http://www.groen.net/Article.aspx?id=624
  • Afbeelding bron 1: Tau'olunga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Briweldon, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Hiuppo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.