Het zomerklokje in de tuin en het verwilderde zomerklokje

Het zomerklokje in de tuin en het verwilderde zomerklokje Het zomerklokje is een lentebloeier. Genoemd zomerklokje, maar bloeiend in de lente. Het lenteklokje bloeit gemiddeld vier weken eerder dan het zomerklokje. Tussen de smalle, groene bladeren komen na vier weken de witte bloemen te voorschijn. Niet een of twee, neen, wel drie tot zes bloemen zijn er te bewonderen. Soms zelfs acht bloemen op een steel. Het is een echte Stinzenplant. Dit wil zeggen dat de plant is aangetroffen in Nederland. In het begin van de 19e eeuw werd het zomerklokje voor het eerst op een landgoed aan de Vecht werd aangetroffen. Het zomerklokje verlangt een vochtige humus- en voedselrijke leemachtige of kleiige bodem.

Het zomerklokje (Leucojum aestivum)

Het zomerklokje is een vaste plant die behoort tot de narcisfamilie (Amaryllidaceae). De andere soort heet het lenteklokje (Leucojum vernum) en bloeit eind winter. Beide zijn een bolgewas uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Het zomerklokje (Leucojum aestivum), kan een cultivar zijn, die in 1924 door de Engelse tuinier William Robinson werd geselecteerd. Het zomerklokje is inheems, in tegenstelling tot het lenteklokje(Leucojum vernum). Het zomerklokje vinden we terug van Noord-Ierland tot in de zuidelijke- Kaukasus De natuurlijke oorsprong van dit bolgewas ligt in midden Europa. Van daaruit is het lenteklokje over de Atlantische oceaan, Europa verspreid en komt het zomerklokje hier en daar voor in rivieren en natte terreinen, van nature voor. Ook is het zomerklokje in tuinen uitgezet, vroeger of nu pas.

Het verwilderd zomerklokje

De plant is een overblijvend bolgewas en verwilderd uit de tuinen. Veelal verwilderd te vinden in het Zuid-Hollandse rivierengebied en waarschijnlijk is de bol door onbewust aangevoerde rietkragen of als afval uit tuinen, op plekken gekomen en verwilderd. Het zomerklokje groeit graag in moerassige weilanden, natte bossen en buitendijkse rietlanden.

Zomerklokjes zijn eveneens te koop bij een tuincentrum of kweker.

Zomerklokje en lenteklokje

De overeenkomst is dat het zomerklokje en het lenteklokje een bolgewas uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae) zijn. De bloemen zien er hetzelfde uit, en zowel het lenteklokje als ook het zomerklokje wijzen ons er op dat er een nieuw jaargetijde aan komt. Het lenteklokje bloeit in de winter en verwijst naar de lente en het zomerklokje bloeit in de lente en verwijst naar de zomer. Het vroege zomerklokje kan al in maart bloeien wanneer de late lenteklokjes ook nog bloeien.

Welk klokje

Kijk naar de volgende kenmerken om te weten welk klokje het is:
KenmerkLenteklokjeZomerklokje
BloemAan de bloemstengel komt één, heel soms twee bloemenMeestal meer dan twee bloemen aan de bloemstengel
BloeitijjdFebruari tot aprilApril tot juni
Hoogte van de bloeiende plant10 tot 30 centimeter30 tot 60 centimeter
InheemsNietWel
AanhangselWel een aanhangsel op de doosvruchtGeen aanhangsel op de doosvrucht

Beschrijving stengel en blad zomerklokje

De vaste plant heeft een tot meer dan 3 centimeter bol. De bol heeft meestal vier tot zes tot 40 cm lange, smalle en giftige bladeren. De groene, lijnvormige bladeren zijn onbehaard en samengedrukt tegen de lage, tweekantige stengel. Het zomerklokje wordt tot 30-60 centimeter hoog en bloeit in april tot juni.

Beschrijving bloem zomerklokje

Aan de bloemstengel zitten gewoonlijk drie tot vijf tweeslachtige, 2 cm lange bloemen, met soms wel tot acht bloemen per steel! De bloembladeren zijn helder wit, 6 in aantal met aan het eind een groene vlek. De top van de bloembladeren zijn gaafrandig. De doosvrucht bevat zwarte rijpe zaden, bij rijpheid. In tegenstelling tot het lenteklokje (Leucojum vernum) hebben deze geen aanhangsel.

Vermeerdering

Vermeerdering van de plant gebeurd door klistervorming. Het delen van de bol, waarbij nevenbollen gevormd worden. De bollen blijven zo natuurlijk in de buurt van de moederbol), maar ook door middel van de bloem. De tweeslachtige bloem heeft zes meeldraden, een onderstandig vruchtbeginsel en een stamper. De kans op zelfbestuiving, door insecten is dan ook groot.

Naam Leucojum aestivum

Als eerste is de naam zomerklokje erg misleidend. Het is geen klokje wat in de zomer bloeit maar in de lente. De naam "Leucojum" is afgeleid van het Griekse "Leukos" dat "wit" en "vernum" betekent van de " lente".
© 2015 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het lenteklokje als voorbode van de lenteHet lenteklokje als voorbode van de lenteHet lenteklokje is een winterbloeier. De bloei van het lenteklokje is te verwachten vanaf februari. Het lenteklokje is h…
De kievitsbloem met een gespikkeld uiterlijkDe kievitsbloem met een gespikkeld uiterlijkIn het voorjaar bloeit de kievitsbloem of Hollandse tulp. Een bolgewas waar, na jaren wachten, een mooi gespikkelde bloe…
De prachtige bloem parnassia met de witte sterDe prachtige bloem parnassia met de witte sterDe parnassia bloeit in de zomer met prachtige bloemen. Vijf roomwit, geaderde bloembladeren, die van bovenaf gezien, ade…
De exotische drie-urenbloem met een prachtige kelkDe exotische drie-urenbloem met een prachtige kelkVan de drie-urenbloem (Hibiscus trionum) bloeien de bloemen van de vroege zomer tot de vroege herfst. De naam drie-urenb…

De Oosterse sterhyacint en de biotoopDe Oosterse sterhyacint en de biotoopDe Oosterse sterhyacint heeft bloemen die omlaag ‘kijken’. Blauwe bloemen in de stinsentuin. De Scilla is een bolgewas e…
De holwortel of 'kippetjes op een stok' en een lang spoorDe holwortel of 'kippetjes op een stok' en een lang spoorDe holwortel is een vroege lentebloeier. In maart/april kleuren grote stukken bosgrond rozerood van de holwortel, met af…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zomerklokje
  • http://www.mijntuin.org/plants/1344-Zomerklokje
  • http://waarneming.nl/soort/info/2602
  • https://ivn.nl/afdeling/valkenswaard-waalre/lenteklokje-leucojum-vernum-zomerklokje-leucojum-aestivum
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 07-10-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.