De Trachycarpus Fortunei: palm in Nederlandse tuin

De Trachycarpus Fortunei: palm in Nederlandse tuin De Trachycarpus fortunei is één van de bekendste palmen in West-Europa. Hij is winterhard en daarmee erg geschikt voor de Nederlandse tuin. Vanwege zijn exotische uiterlijk is hij een echte blikvanger. Hij is ook bekend onder de naam Chinese waaierpalm of Aziatische waaierpalm.

Oorsprong

De Trachycarpus Fortunei is een winterharde palmboom. Hij komt oorspronkelijk uit het Himalayagebergte in het zuiden van China. Hier groeit hij zelfs op 2500 meter boven de zeespiegel. Vanwege de grote temperatuursverschillen in zijn omgeving, is deze plant ook uitermate geschikt om een exotisch tintje te geven aan de Nederlandse tuin.

Uiterlijk

De Trachycarpus Fortunei kan 10 meter hoog worden. Hij heeft mooie waaiervormige bladeren die 15 tot 30 cm per jaar kunnen groeien tot een breedte van 1,5 meter. De bladstelen kunnen tot wel anderhalve meter lang worden. In het voorjaar is de mannelijke plant erg mooi, in het najaar is vooral de vruchtdragende vrouwelijke plant een eyecatcher.

Zijn stam is bedekt met een dikke bos haren. Deze haren geven de palm een extra isolatie voor de kou. Als je de palm op een plek zet waar het nooit kouder word dan -10 graden, zal hij zijn haren verliezen en een kale stam krijgen.

Standplaats en verzorging

De Trachycarpus Fortunei groeit het best in volle grond. Je kan hem in een pot zetten, maar dan groeit hij niet zo snel. Zorg in ieder geval voor een ruime en diepe pot. Hij staat het best op een beschutte plek, maar hij houdt van halfschaduw of de volle zon. Zolang de grond goed gedraineerd word kan je hem overal zetten. Hij staat namelijk niet graag met zijn voetjes in het water.

Verder kan hij tegen temperaturen van -18 tot zelfs -20 graden. Zodra de vorst langer dan 2 weken aanhoudt, is het aan te raden om hem in te pakken. Als de grond waarin hij staat bevriest, kan hij geen water meer opnemen. Aangezien de verdamping via de bladeren gewoon doorgaat, kan dit voor problemen zorgen. Er wordt geadviseerd om de stam met een rietmat of jute te beschermen. Daarbij kunnen ook de bladeren (zonder deze te beschadigen) in een punt vastgebonden worden. Zo beschermt u ook kwetsbare groeipunt tegen de regen. Als de bladeren toch bedekt raken met veel sneeuw, wordt dit best van het blad geklopt om breuk te voorkomen. Geef hem geen water op het blad, dit kan schimmel of rotting veroorzaken.

Staan de palmen buiten in een pot? Dan kunt u de voet van de palm in de winter beschermen door hem met stro te bedekken en hem daarna met jute te omwikkelen. Hierdoor kan hij blijven ademen en voldoende vocht opnemen. Om te zorgen dat hij niet uitdroogt, kunt u de pot met bubbelplastic bekleden. Dit is tevens een goede isolatie. Wikkel alleen de pot in met bubbelplastic, en niet de plant. Anders kan de plant niet meer ademen. De plant kan ook beschermd worden met een thermo-hoes.

De Fortunei wordt vaak geassocieerd met warme landen en het zuiden. Daarom denken veel mensen dat ze weinig water nodig hebben. Dit klopt niet. Hij maakt een groot wortelstelsel dat diep op zoek gaat naar water. Als hij dus in een pot staat, zorg dan voor voldoende water. Anders worden de bladeren grauw en gelig. In de zomermaanden geef je hem best dagelijks waters.

Voortplanting

Een Trachycarpuspalm zal als alleenstaande boom nooit vermeerderen. Je hebt altijd een mannelijke en vrouwelijke plant nodig. Een mannelijke plant verspreidt enkel stuifmeel. Een vrouwelijke plant kan vruchtjes en zaden aanmaken, mits ze wordt bestoven door een mannelijke palm. Je kan de bloem van een mannelijke plant afsnijden en deze boven een vrouwelijk bloeiende plant vastklemmen. De zaden van de vrouwelijke Fortunei kunnen op hun beurt gezaaid worden.

Winterhard

Wat veel mensen niet weten is dat niet elke Chinese waaierpalm winterhard is. Men kan pas van een winterharde palm spreken als hij minimaal één jaar in een kas heeft geworteld. Heeft de palmboom geen goed wortelstelsel, plant hem dan niet meer in de tuin na september. In dat geval is de kans klein dat hij de winter overleeft.
© 2014 - 2024 Tina85, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trachycarpus Wagnerianus: een winterharde palmTrachycarpus Wagnerianus: een winterharde palmDe trachycarpus is een bekende palmsoort. De laatste jaren kopen steeds meer mensen deze palmen. De trachycarpus komt ui…
De trachycarpus latisectus: een palm voor in de tuinDe trachycarpus latisectus: een palm voor in de tuinEen trachycarpus latisectus is een palm die eerst de naam T. Sikkimensis had. Latisectus verwijst naar de bladeren die b…
De Palm, koningin in het plantenrijkDe Palm, koningin in het plantenrijkDe palm is al vaker de koningin van het plantenrijk genoemd. Maar zelden dat iemand een van de vele palmsoorten niet moo…
Exotische bomen en planten kiezen voor in de tuinExotische bomen en planten kiezen voor in de tuinExotische planten zijn vooral populair geworden nadat velen reizen zijn gaan maken en er in verre oorden kennis mee maak…

De gatenplant (Monstera Deliciosa): stekken en verzorgenDe gatenplant (Monstera Deliciosa): stekken en verzorgenAls je een oerwoud wilt aanleggen in de woonkamer dan is de gatenplant of Monstera Deliciosa, zoals de Latijnse naam lui…
Het madeliefje is een verrukkelijk en eetbaar kruidjeHet madeliefje is een verrukkelijk en eetbaar kruidjeVolgens herboriste Daniëlle Houbrechts is het madeliefje werkelijk een verrukkelijk onkruid, waarvan de bloemen en de bl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://www.plantasol.com/index.php/winterharde-palmbomen/verzorging-advies/trachycarpus-fortunei
  • http://www.hewo.nl/trachycarpus%20fortunei/trachycarpus%20fortunei.html.
  • http://palmvrienden.net/wiki/Trachycarpus_fortunei
Tina85 (17 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.