Jerom, 04-06-2012
Mijn vriendin wordt helemaal gek omdat er een huismus een nest heeft gebouwd in een holte binnen haar rolluik en kan daardoor niet slapen, nu wil zij het nest verplaatsen in haar tuin. Ik denk dat dat niet kan en mag. Laat me zo snel mogelijk weten wat ik moet doen anders ben ik bang dat er geen eieren worden uitgebroed. Groet, Jerom
Reactie infoteur, 04-06-2012
Hi Jerom, ik heb geen idee! Mijn intuitie zegt dat ze het moet laten zitten zoals het is. Ten slotte is het slechts tijdelijk en ook wel weer zeer bijzonder. Vertrouw er maar op dat vogels weten wat ze doen. Als zij dat rolluik geschikt vinden, dan is dat zo ;). Mocht ik het mis hebben of weten mensen nog iets anders, dan hoop ik dat er gauw reacties voor jullie binnenkomen. Alarm! Groetjes, A.
Esther Niewenhuis-Sittrop, 30-05-2012
Mijn kat heeft vandaag een jong musje te pakken gehad. De uitwendige verwondingen lijken mee te vallen. Hij is wat gehavend op het dijbeentje.
Ik heb hem net wat water gegeven en zorg ervoor dat ie er warm bij ligt.
Wat kan ik op dit moment nog voor hem doen? Wat kan ik hem het beste eten geven? Stukjes brood in water gedoopt? Ik heb een boom met luizen, dus dat kan ik ook wel voeren. Ik heb ook vogelzaad in huis en nog vetbollen.
Hij heeft zijn totale verenpak en nog een klein geel randje langs zijn snavel.
Ik hoop dat jullie mij en het musje verder kunnen helpen.
Vriendelijke groet van Esther.
Reactie infoteur, 30-05-2012
Hi Esther, het is volgens mij een slecht teken als zo'n musje zich laat oppakken. Mussen zijn voorzichtig en vliegen weg wanneer ze maar kunnen. Ik ben geen vogelexpert en zou niet weten hoe je dit verder moet aanpakken. Hopelijk komen er dus snel reacties binnen. Is er een vogeldokter in de zaal? HELP! Sterkte ermee, A.
Pieter, 22-04-2012
Heb een conifeer staan waar zeker 3 paartjes mussen aan nestelen zijn. Nu wil het geval dat er ook een paar merels aan nestelen zijn in dezelfde boom. Gaat dit goed straks met eieren en jonkies?
Reactie infoteur, 23-04-2012
Hi Pieter, ik zou niet weten waarom niet! Grt, A.
Bert Schukking, 26-08-2011
Ik voer al een aantal jaren de mussen in de tuin bij met behulp van een voederkast. Omdat ik niet teveel onkruid in de tuin en tussen m'n sierbestrating wil geef ik ze gebroken rijst. Ik koop dit bij de Poiesz voor 69 ct de kilo en ze zijn er gek op.
Als de voorrraad uit de kast op is zitter er wel 40 tot 50 te wachten in de dakgoot tot er weer wordt bijgevuld. Ze komen steeds in groepjes van zo'n 20 - 30 stuks en dat op bepaalde uren van de dag. Na 19.00 uur zie je ze niet meer want dan zijn ze waarschijnlijk gaan slapen. Er zitten er ook een aantal geringde exemplaren tussen.
m.vr.gr. Bert Schukking te Leek (Gron.)
Reactie infoteur, 29-08-2011
Hi Bert, wat een leuk en herkenbaar verhaal. Mussen leven in groepsverband en doen alles met elkaar. Het zijn vroege slapers, van alle vogels zijn de mussen het eerste onder zeil. Gekookte rijst vinden ze trouwens ook lekker! Groeten terug, A.
Margot ter Bocht, 08-08-2011
Geachte mevrouw, meneer,
Het is erg triest dat je al drie maanden geen huismus heb gezien in Katwijk. Vooral als je in een land heb gewoond, waar volop kleine vogels waren. Ik zie alleen grote volgels in Katwijk. Ook is het zo koud als je in het park loopt en je ziet geen kleine vogels in de bomen, alleen die zwarte vogels. In en in triest, dat het zover gekomen is. Ik vind dat er een op lossing moet komen. Zodat er voor de huismus ook een huisje wordt gebouwd. Het heet niet voor niets een huismus! Kan er dan geen kasjes aan de grote gebouwen worden gemaakt, of iets anders, want een tuin zonder huismussjes, of een park zonder huismussjes leeft niet! Vriendelijke groeten Margot Waar is de nachtengaal, winterkoning, roodborstje, koekoek, zanglijster en de merel enz
Reactie infoteur, 09-08-2011
Hi Margot, mussen zitten vooral in de buurt van woningen en waar veel mensen zijn. Je kunt zelf proberen mussen naar je tuin of balkon te lokken (zie artikel). Als ze eenmaal weten dat ze dagelijks op een bepaalde plaats gevoederd worden, dan keren ze beslist terug. Mogelijk dat de mussen in jouw gemeente andere plekken hebben gevonden waar ze eten vinden. Want daar heeft het mee te maken: de hoeveelheid voedsel die voorradig is… Groetjes, A.
Hein Diks, 25-06-2011
Even een reactie, weet niet of de site wordt bijgehouden maar zit de tuin in te kijken en ben heel de dag in het gezelschap van een 20tal mussen en het aantal lijkt te groeien met de dag, een drukte van jewelste en heel gezellig, samen in gezelschap van duiven, kauwen, merels en spreeuwen niet echt het gevoel van dat het vogel aantal afneemt.
Reactie infoteur, 26-06-2011
Hi Hein, de populatie verschilt plaatselijk sterk, maar er is nog steeds sprake van afname. Deze afname is niet zozeer jaarlijks te zien, maar wel over tientallen jaren. De snelheid van afname is echter niet dusdanig dat de huismus officieel tot een bedreigde diersoort moet worden gerekend. Gelukkig is er nu ook sprake van enige stabilisatie. Zie voor landelijke vogeltellingen de site van Sovon, en voor de huismus: http://www.sovon.nl/soorten.asp?euring=15910&lang=nl
Geweldig, die huismussen! En ja, door de recente broedperiode zie je in deze tijd van het jaar opeens veel meer mussen in de tuin. Ofwel vele babymusjes die door papa en mama mus worden gevoerd :). Groetjes, A.
A. M. Harrijs-Offenberg, 17-08-2010
Het artikel heb ik met interesse gelezen. In de achtertuinen van onze buurt in Almere-Buiten huist een flinke zwerm mussen. Ze nestelen onder de dakpannen en verblijven 's zomers graag in de bomen en struiken die onze buurt rijk is.
Ze zijn gezellig en redelijk brutaal. Ik geniet van het getwitter en hun capriolen en, ik neem aan, de andere buurtbewoners ook. Overlast is niet aan de orde.
Door dit artikel ben ik mij bewuster geworden van het belang om een constante musvriendelijke woonomgeving te scheppen. Zo veel moeite is dit niet.
Reactie infoteur, 21-08-2010
Dag mw Harrijs, goed te horen! Het is zo leuk om het gedrag van mussen van nabij te bekijken. Veertjes poetsen, snaveltjes slijpen, badderen in een schaal water, flirten en imponeren, naar voedsel pikken, een zandbad nemen, besjes eten, babymusjes voederen, ruzieen om een stuk brood, en het vrolijke gezang als hun buikjes rond zijn… En als je hun vertrouwen hebt gewonnen gaan ze gezellig bij je zitten! Zo'n mussenfamilie in een tuin kan wel 50 stuks tellen. Een waar feest! Het zijn fantastische diertjes :). Groetjes, A.
Robin, 25-07-2010
Mijn kat heeft een jong beestje uit het nest geplukt, zo'n 2 weken geleden. Zit nu al die tijd in een mooie grote kooi en doet het prima! eet veel, drinkt uit mn hand en fladdert vrolijk de kamer door. Bijna tijd om hem vrij te laten dus!
Reactie infoteur, 26-07-2010
Hi Robin, wow! Wat leuk en gedurfd. Hopelijk gaat het straks ook goed met de echte vrijlating. Groetjes, A.
Dian, 27-09-2007
Toevallig dat er een nu een artikel over de mussen is. Ik vond al jaren dat je geen mus meer zag, maar vorige week heb ik er wel 30 geconstateerd weer bij mij op het plein tussen de struiken. Zelfs de buren hebben het er onderling over. Dus goed dat er aandacht aan besteed word anders zijn we die beesten ook kwijt over een aantal jaar.
Reactie infoteur, 29-12-2007
Hi Dian, dank voor je waardering en wat een leuke reactie. Groet, A.