Kattenziekten op een rij

Kattenziekten op een rij Als een kat goed wordt verzorgd, is de kans minder groot dat hij ziek wordt. Toch kan elke kat ziek worden. Een kat die zich ziek voelt zal zich anders gedragen. Zo kan de eetlust verminderen, hij kan weggedoken zitten in een hoek of hij zet zijn vacht op. Het hoeft niet altijd ernstig te zijn, maar in sommige gevallen kan de kat ernstig ziek worden en kun je het beter in een beginstadium laten behandelen. Welke ziekten kan een kat krijgen en wat kan de dierenarts er aan doen?

Een zieke kat

Als eigenaar ken je het gedrag en uiterlijk van je kat goed. Daarom valt het jou ook op als er iets niet in orde is. Het is belangrijk om in geval van ziekte zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan omdat ziekten in een beginstadium beter behandeld kunnen worden. Het kan zelfs het leven van je kat redden. Houd daarom je kat goed in gaten. Let naast het gedrag van de kat ook op zijn vacht, huid, ogen, oren en neus. Indien er iets aan is veranderd kan het duiden op een ziekte. Hieronder worden een aantal veel voorkomende ziekten bij katten besproken.

Virussen

Een kat kan gemene virussen oplopen waardoor hij erg ziek kan worden. Sommige virussen zijn zelfs levensbedreigend. Hieronder worden er een aantal opgenoemd die het meest voorkomen bij katten:

FIV (Kattenaids)

FIV (Feline Immunodeficiëntie-Virus), is het katten equivalent van het menselijk HIV (Humaan Immunodeficiëntie-Virus). Het wordt ook wel kattenaids genoemd. Er bestaat nog geen geneesmiddel voor. Een kat die hiermee geïnfecteerd is moet afgezonderd worden van andere katten vanwege besmettingsgevaar. De kat hoeft niet meteen ziek te zijn als hij drager is van dit virus. Het kan ook zo zijn dat hij alleen een drager is van het virus en dat de infectie de productie van antistoffen tegen het virus heeft gestimuleerd. Een kat kan nog een hele tijd leven met dit virus. Het is wel verstandig om onder controle van de dierenarts te blijven om het immuunsysteem optimaal te houden. Kattenaids is niet gevaarlijk voor de mens.

FelV (Kattenleukemie)

Kattenleukemie, ook wel Feliene leukemie of FelV genoemd, verzwakt het immuunsysteem en draagt bij aan de ontwikkeling van kanker in geïnfecteerde katten. Dit is een ernstige aandoening. Deze ziekte wordt gezien als de belangrijkste besmettelijke drager aan het overlijden van katten. Er bestaan mogelijkheden om de kat te vaccineren, maar deze zijn niet onfeilbaar. Het is belangrijk om de besmette kat uit de buurt te houden van andere katten vanwege besmettingsgevaar. Ook bij deze ziekte kan de kat drager zijn van het virus zonder ziek te zijn. In tegenstelling tot kattenaids kan kattenleukemie weer verdreven worden uit het lichaam. De kat moet onder controle blijven bij de dierenarts.

Feliene Infectueuze Peritonitis (FIP)

Feliene Infectueuze Peritonitis (FIP) is een ziekte die bedreigend is voor mensen die meerdere katten houden. FIP wordt veroorzaakt door het coronavirus waar meerdere soorten van bestaan. Er bestaan milde soorten en dodelijke soorten van dit virus. Er is een soort coronavirus die snel kan muteren in het FIP-virus. Helaas kun je de kat hiertegen niet beschermen. Een goede hygiëne kan preventief werken. Bij deze ziekte is het moeilijk om een juiste diagnose te stellen. De ziekte kan zich voordoen als een ruggenmerg- of hersenaandoening, ziekte van het maag-darmstelsel, een oogziekte, kanker of een hartaandoening. Er bestaat geen effectieve behandeling tegen FIP en de uitkomst is meestal fataal. De behandeling bestaat meestal uit het stilleggen van het immuunsysteem van de kat en het voorschrijven van antibiotica.

De niesziekte

De niesziekte wordt meestal veroorzaakt door een virus. Als de bovenste luchtwegen zijn geïnfecteerd is de kat loom, heeft koorts, waterige ogen en een loopneus. De kat moet steeds niezen. Het is zeer besmettelijk. De kat moet afgezonderd blijven van andere katten. De dierenarts zal meestal antibiotica voorschrijven. Met de juiste zorg zal de kat binnen enkele dagen tot een week weer herstellen.

Overige ziekten

Naast het krijgen van een virus zijn er nog een aantal ziekten die de kat kan oplopen. De belangrijkste ziekten worden hieronder benoemd:

Abces

Bijna alle katten krijgen wel eens een keer een abces. Dit is een ophoping van pus onder de huid. Dit ontstaat bijvoorbeeld door een beet van een andere kat. Door de beet die een heel klein gaatje door de huid boort komen bacteriën in het lichaam. Het gaatje groeit snel dicht, maar de bacteriën zitten nog onder de huid. Het lichaam probeert hier tegen te strijden. Als het abces dicht zit is het als een bult onder de huid te voelen. Als deze open knapt komt er stinkende vloeistof uit. Een kat die een abces heeft voelt zich niet lekker. Dit blijkt uit dat ze minder actief zijn, mank lopen, niet willen eten of drinken en ze gedragen zich anders. Het is noodzakelijk om naar de dierenarts te gaan.

De dierenarts zal het abces open maken en spoelen zodat het pus eruit kan. Om de wond niet te snel dicht te laten groeien kan er een drain worden aangelegd. Als de wond te snel dicht groeit kan er een nieuw abces ontstaan. Daarnaast wordt er een antibioticakuur gegeven.

Astma

Bij katten wordt het feliene astma genoemd. De tekenen bij katten lijken op die van mensen; vooral de ademhaling gaat moeilijk. De adem maakt een piepend geluid en de kat kan gaan hoesten wat op kokhalzen lijkt. Als de ademhaling moeilijk gaat zal de kat met uitgestrekte nek ademen en de bek open houden. De astma kan plotseling opkomen en het kan heftig zijn. De kat kan hierdoor in paniek raken. Probeer in dat geval de kat te kalmeren en ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. In sommige gevallen is het geven van medicijnen tegen astma noodzakelijk.

Nierziekten
Nierziekte komt meestal voor bij katten die wat ouder zijn, maar het kan op elke leeftijd ontstaan. Het begint op te vallen als de kat meer en vaker gaat drinken en daardoor ook vaker gaat plassen. Naarmate de ziekte vordert wordt vermagert de kat en hij moet door de opeenhoping van giftige stoffen in het lichaam vaker braken. Soms is het noodzakelijk dat de kat een dieet volgt met weinig eiwitten en weinig zout. Er is nog geen geneesmiddel voor chronische nierinsufficiëntie (onvoldoende werking van de nier). De dierenarts zal uitgebreid moeten onderzoeken welke behandeling voor de kat het beste is. Naast het aanpassen van het dieet kan de kat bijvoorbeeld medicijnen krijgen om de productie van rode bloedcellen te stimuleren, bloeddrukbeheersing toepassen of een niertransplantatie uitvoeren.

Urinewegproblemen

Er kunnen diverse problemen ontstaan aan de urinewegen. Vaak zie je dat de kat vaker moet plassen. Dit kan komen door een irritatie aan de blaas. Indien de kat de kattenbak mist, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Als de urinebuis verstopt raakt ontstaat er een ernstige situatie. Dit komt met name voor bij katers omdat ze een langere en nauwere urinebuis hebben. Indien er in dit geval niet snel wordt ingegrepen kan dit leiden tot de dood van de kat. De symptomen die je vooral merkt zijn:
  • regelmatig plassen
  • steeds kleine hoeveelheden plassen
  • heldere, troebele of bloederige urine
  • urine naast de kattenbak

Daarbij moet de kat erg persen om de urine te lozen en dit doet pijn. Dat kat schreeuwt het soms letterlijk uit van de pijn. De verstopping kan veroorzaakt worden door het verkeerde dieet. In sommige gevallen moet het dieet worden aangepast.

Hartziekte

Hartziekte komt regelmatig voor bij katten. Het komt door de volgende manieren aan het licht:
  • De dierenarts hoort een abnormaal geluid tijdens het luisteren naar het hart met een stethoscoop. Hij hoort een ruis of een onregelmatige hartslag.
  • De kat blijkt tijdens onderzoek een snelle of moeilijke ademhaling te hebben

De eigenaar denkt vaak dat het plotseling komt opzetten terwijl het meestal al een tijdje aanwezig is. Let goed op de volgende symptomen:
  • gewichtsverandering
  • hoesten
  • zwakheid of verlamming in de poten
  • niet lekker voelen

De dierenarts moet beoordelen waar de hartproblemen precies vandaan komen. Soms kan een röntgenfoto, hartecho of elektrocardiogram (ECG) een diagnose stellen.

Tumoren

Tumoren komen vaak voor bij katten. Veel tumoren worden veroorzaakt door het kattenleukemievirus, maar het kan ook door andere oorzaken ontstaan. Onderzoek je kat regelmatig op knobbels en bulten tijdens het aaien. Let ook op het gewicht van de kat en hoe de kat zich voelt. Als de dierenarts kanker vermoedt bij de kat, zal hij meestal een biopsie uitvoeren. Afhankelijk van de soort tumor zal besloten worden welke behandeling mogelijk is voor de kat.

Het is te hopen dat je kat dit allemaal bespaard kan blijven en een gezond leven leidt. Mocht je kat toch ziek worden, of je twijfelt of hij ziek is, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan om de kat zo een hoop ellende te besparen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abces bij een kat, hoe ontstaat het en wat zijn de gevolgen?Abces bij een kat, hoe ontstaat het en wat zijn de gevolgen?Een abces bij een kat ontstaat meestal als gevolg van een vechtpartij waarbij er baceriën onder de huid van het slachtof…
Niesziekte bij de kat: meer dan zomaar een verkoudheidNiesziekte bij de kat: meer dan zomaar een verkoudheidJe kat heeft een loopneus, natte oogjes en hij niest. Symptomen die in eerste instantie wellicht aan een onschuldige ver…
Inentingen bij katten; welke en waarom?Inentingen bij katten; welke en waarom?Voor het inenten (vaccineren) van je huisdier kun je terecht bij de dierenarts, maar waarom is het eigenlijk zo belangri…
Peritonsillair abces (abces keelamandelen)Een peritonsillair abces is een abces rond de keelamandelen. Vaak is dit een complicatie van ontstoken keelamandelen. He…

Schmallenbergvirus: symptomen, oorzaak en behandelingSchmallenbergvirus: symptomen, oorzaak en behandelingEen nieuw virus dat de veestapel bedreigt, is de angst van iedere veehouder. In 2011 dook een nieuw virus in Nederland o…
Alles over mok bij paarden: symptomen, behandelen, voorkomenAlles over mok bij paarden: symptomen, behandelen, voorkomenMok is een aandoening aan de huid van de onderbenen van een paard. Mok komt veel voor en is erg frustrerend voor paard e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • - katten voor dummies, ISBN 90-430-0817-6
  • - www.dierenklinieklemmer.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 30-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.