Pijnbestrijding bij de hond

Pijnbestrijding bij de hond Pijn bij honden kan verschillende oorzaken hebben, door ziekte, trauma en na een operatie. Afhankelijk van de oorzaak en de mate van pijn zijn er diverse mogelijkheden om de pijn bij uw hond weg te nemen of te verlichten. Pijnstilling kan het leven van uw hond verlengen, het neemt de stress weg en het gevoel van welzijn verhoogt.

Pijn bij honden

Er kan sprake zijn van acute of chronische pijn bij de hond. De hond lijdt niet alleen pijn, de pijn heeft daarnaast ook een negatieve invloed op veel lichaamsfuncties, zoals pijn bij de ademhaling, hogere hartfrequentie, hoge bloeddruk, maag- en darmproblemen, overprikkeling van zenuwen, spierpijn, vertraagde wondgenezing en verminderde afweer.

Pijnmedicatie

Wanneer een hond pijn heeft kan een dierenarts medicatie tegen de pijn en eventuele ontsteking geven. Er zijn verschillende soorten van pijnmedicatie, de meest bekende zijn de opioïden en de NSAID’s. Soms wordt een combinatie van beiden toegepast.

Opioïde pijnstillers zijn matig tot zeer sterk werkzame pijnstillers die werken via het centrale zenuwstelsel. Ze zijn oorspronkelijk afgeleid van opium uit de papaverplant, deze wordt al duizenden jaren als pijnstiller gebruikt. De bekendste opioïde pijnstiller is morfine. Opioïden worden vooral toegepast bij chronische pijn en pijn die niet voldoende kan worden bestreden met eenvoudige pijnstillers.

NSAID betekent Non-Steroïdal Anti-Inflammatory Drugs (niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen). Deze middelen worden het meest voorgeschreven bij honden om pijn te bestrijden, ontsteking te verminderen, om koorts te verlagen en voor het tegengaan van zwelling. Ze kunnen bijvoorbeeld ook helpen bij artritis, tegen de gewrichtspijn, ontsteking, zwelling en stijfheid. NSAID’s worden steeds meer gebruikt, voorbeelden hiervan zijn Metacam, Rimadyl, Ketofen, Previcox.

Bijwerkingen

Er kunnen verschillende bijwerkingen optreden, zoals maagdarmproblemen (diarree en/of braken, soms bloederig), uitslag/jeuk, gevaar voor bloedingen, problemen met de lever of beschadiging van de nierfunctie. Bij de nieuwe generatie van NSAID’s (zoals bijvoorbeeld Rimadyl) zijn de bijwerkingen wel aanzienlijk minder geworden en ze zijn tevens zeer goed werkzaam.

Pijnbestrijding bij chronische pijn

De grootste groep ziekten die chronische pijn bij de hond veroorzaken zijn de aandoeningen van het bewegingsapparaat, dat zijn de gewrichten, botten, spieren en banden. Met betrekking tot de gewrichten zijn de meest voorkomende bij honden artrose en artritis. Dit komt meestal voor bij oudere honden, maar ook jongere honden kunnen hierdoor getroffen worden, vaak door overerving van een verkeerde stand van de gewrichten of een trauma.
Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening, ook wel slijtage van de gewrichten genoemd. Hierdoor kunnen er op den duur veranderingen in het gewrichtskraakbeen ontstaan wat kan leiden tot artritis, waarbij er o.a. sprake is van een ontsteking van het zeer gevoelige beenvlies. Artritis kan ook ontstaan zonder voorafgaand artrose, maar kan wel weer leiden tot artrose.

Een hond kan niet genezen van artrose of artritis, er is wel veel onderzoek naar stamceltherapie die eventueel kraakbeen kan helpen herstellen. De meest voorkomende therapie is het geven van medicatie tegen pijn en ontsteking, gecontroleerde beweging en het onder controle houden van het gewicht van de hond.

Pijnbestrijding na operatie

Aangezien pijn kan leiden tot behoorlijke bijwerkingen, is een goed behandelplan voor de pijn van de hond belangrijk. Als bijvoorbeeld na een operatie, waarvan bekend is dat dit pijn veroorzaakt na afloop, er weinig tot geen pijnstilling wordt gegeven, kan de hersteltijd van een hond aanzienlijk langzamer verlopen en wordt tevens de wondgenezing negatief beïnvloed.
Soms wordt er geen pijnstilling voorgeschreven omdat men bang is dat de hond teveel gaat bewegen. Dit is in veel gevallen een misvatting waardoor een hond dan onnodig pijn lijdt. Veel pijnstillende middelen verzachten de doffe en kwellende pijn, maar niet de acute scherpe wondpijn. Dit laatste is niet geheel uit te schakelen, waardoor de hond vanzelf minder de neiging zal hebben om veel te bewegen.

Bij pijnbestrijding tijdens en na een operatie is het belangrijk dat de pijn voorkomen wordt, dus niet pas op het moment dat de pijn hevig aanwezig is. Daarom wordt pijnstilling al voor en tijdens operaties gegeven en wordt dit daarna voor een bepaalde periode doorgezet. Als de pijnbestrijding goed wordt ingezet, zal een hond het meest optimaal herstellen na een operatie.

Welk geneesmiddel?

De dierenarts maakt een keuze voor de soort pijnstilling aan de hand van de volgende punten:
  • De oorzaak van de pijn
  • Het type pijn; licht, matig of ernstig
  • Medische voorgeschiedenis van de hond
  • Contra-indicaties
  • Bijwerkingen

Aandachtspunten

  • Geef nooit zomaar pijnstilling die bedoeld is voor mensen, honden zijn niet hetzelfde als mensen! Bepaalde pijnstilling, zoals aspirine en ibuprofen, kunnen dezelfde problemen veroorzaken als bij mensen, er kunnen erge maag- en darmproblemen ontstaan. Aspirine remt tevens de bloedstolling via de bloedplaatjes. Paracetamol is heel giftig voor honden, er zijn al honden aan overleden. Vraag altijd om advies bij uw dierenarts.
  • Als een hond te zwaar is, is er een verhoogde belasting van de gewrichten, waardoor er een vroegtijdige degeneratie optreedt van de gewrichten en er artritis/artrose ontstaat. Zet de hond op tijd op een speciaal dieet en zorg voor regelmatige beweging.
  • Er zijn voedingsmiddelen of supplementen die een gunstig effect op de gezondheid hebben, zoals glucosamine, chondroïtine, vitamine C, omega-3-vetzuren, antioxidanten.
  • Geef uw hond altijd een comfortabele zachte plek om te slapen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Emi1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
Een zwembad voor de hondEen zwembad voor de hondZwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar…
Artrose bij de hondArtrose bij de hondArtrose klinkt bij de meeste mensen niet helemaal onbekend in de oren. Het komt heel veel voor bij de mens, maar ook bij…

Paard met pijn, inslapen of slachten als alternatief?mijn kijk opPaard met pijn, inslapen of slachten als alternatief?Geen enkele paardeneigenaar hoopt ooit in deze situatie te komen, maar we weten allemaal dat de kans reëel is dat het we…
HCC (leverziekte) bij de hondHCC (leverziekte) bij de hondHCC (Hepatitis Contagiosa Canis), Leverziekte of Ziekte van Rubarth is een besmettelijke leverziekte bij de hond. De zie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Christels, Pixabay
  • www.pfizerah.nl
Emi1 (34 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.