InfoNu.nl > Dier en Natuur > Zieke dieren > Ziekten bij de tamme rat

Ziekten bij de tamme rat

Ziekten bij de tamme rat Voordat je de keuze hebt gemaakt om ratjes als huisdieren te willen hebben, is het verstandig om alles over de verzorgen te weten te komen. Als je dan eenmaal deze lieve kameraadjes in huis hebt is het verstandig om er zoveel mogelijk over te weten te komen. Het komt helaas vaak voor dat een ratje ziek wordt. Daarom volgt hier wat informatie over ziekten bij de tamme rat.

Gezondheid

Hoe leuk het ook is om een ratje als huisdier te hebben, is het verstandig ook de nadelen te weten. Een tamme rat wordt niet oud. Als hij de leeftijd van 2 jaar heeft bereikt is hij bejaard. Er zijn veel ratten die deze leeftijd niet eens halen. Als je een ratje hebt, is het verstandig om een dierenarts te zoeken die verstand van deze dieren heeft. Niet elke dierenarts weet genoeg over tamme ratten. Een rat heeft soms een roodbruin gekleurde afscheiding rond zijn neus en ogen zitten. Er wordt nog wel eens gedacht dat dit bloed is. Dit is geen bloed, maar een rood gekleurd traanvocht (porfyrine). Een rat krijgt als hij ouder wordt oranje tanden. Ook dit is normaal. Hoe weet je nu of een rat niet gezond is.

Hoe herken je een zieke rat?

Een rat is van nature een prooidier. Prooidieren zullen niet gauw laten zien dat ze niet in orde zijn en zullen zo lang mogelijk de indruk geven dat ze sterk en gezond zijn. Jij als eigenaar bent verantwoordelijk voor de gezondheid van je ratje. Mocht je twijfelen aan de gezondheid ga dan naar de dierenarts. Jij kent je rat en weet hoe hij zich gedraagt. Bij de volgende afwijkingen moet je sowieso naar de dierenarts:

 • Extreme sloomheid
 • Zware ademhaling
 • Vreemde bulten
 • Snelle gewichtsafname
 • De rat begint te stinken uit b.v. oor of wond
 • Vachtveranderingen
 • Scheve kop
 • Uitpuilende ogen

Veel voorkomende ziekten bij de tamme rat

Luchtwegen
Als de rat een reutelende ademhaling krijgt of erg veel niest kan het zijn dat hij luchtwegproblemen heeft. Luchtwegproblemen ontstaan door tocht, ammoniakdamp bij onhygiënische kooi of een infectie. De rat heeft meestal een antibioticakuur nodig. In sommige gevallen is het een erfelijke aandoening.

Tumoren
Dit komt met name voor bij oudere vrouwtjes. Een klein bultje kan uitgroeien tot een enorm gezwel. Mocht je een bultje voelen bij de rat ga dan naar de dierenarts. In een vroeg stadium kan deze nog operatief verwijderd worden. De kans bestaat dat er later weer opnieuw een tumor ontstaat. Tumoren bij ratten zijn vaak genetisch en helaas niet te voorkomen.

Huid en vachtproblemen
Mijt komt bij de rat nogal eens voor. Daar waar de rat niet zo behaard is (oren en staart) kun je de sporen van mijt zien. De rat heeft dan ook jeuk en krabt veel. Dat zijn vaak kleine bobbeltjes en/of korstjes. Bij het oor kan een bloemkooloor ontstaan. De huid kan ontstoken raken. Soms zie je kale plekken in de vacht. De dierenarts kan een afkrabsel bekijken onder de microscoop om een diagnose te stellen.
Mijt kan gemakkelijk behandeld worden. Dat kan met een vrij verkrijgbaar middel: anti-luchtpijpmijt (voor vogels) van het merk Bogena. Sommige mijtsoorten zijn te behandelen met een speciaal soort shampoo die verkrijgbaar is bij de dierenarts.
Ratten kunnen ook last krijgen van luizen en vlooien. Vlooien zijn zeldzamer en komen voor als je een hond of kat hebt met vlooien.
Indien de rat parasieten heeft is het belangrijk de kooi goed schoon te maken en eventuele hangmatjes goed uit te wassen. Verder is stofzuigen belangrijk en het is belangrijk om alle ratten te behandelen omdat parasieten gemakkelijk overgaan naar de andere rat.

Abcessen
Soms ontstaat er een onderhuidse ontsteking. Bijvoorbeeld doordat de huid van een wond dicht groeit. Deze moet zo snel mogelijk door de dierenarts losgemaakt worden. De wond moet daarna goed schoon gehouden worden en van binnenuit dicht groeien.

Acute (midden) oorontsteking
Hier zijn ratten erg gevoelig voor. Als de rat dit heeft kan hij stinken uit het oor en zijn kop scheef houden. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts omdat dit levensbedreigend is voor de rat. De rat heeft direct een antibiotica nodig.

Olifantstanden
Rattentanden groeien altijd door. Door het knagen en de tegenovergestelde tand zullen de tanden voldoende afslijten. Staat een tand scheef dan kan deze te ver doorgroeien. Uiteindelijk zal de rat niet meer kunnen eten en zal hij sterven van de honger. Daarom moet de dierenarts de tand slijpen of knippen. De dierenarts kan gemakkelijk uitleggen hoe je dit zelf ook kunt doen.

Afscheid

Als de rat erg ziek is, en behandeling is niet meer mogelijk dan sta je soms voor een moeilijke keuze. Soms is het beter om het ratje niet meer te kwellen en dan is het beter om hem in te laten slapen. Jij als eigenaar kunt hem dit lijden besparen. Hoe moeilijk het dan ook is, de vreugde die je hebt gehad van je ratje weegt niet op tegen het verdriet.

Ratten zijn ontzettende leuke, lieve en gezellige huisdieren die gemakkelijk te verzorgen zijn.

Lees verder

© 2011 - 2015 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Weetjes over bengalenInteressante weetjes over de raskat de bengaal overgenomen uit mijn bengalen cattery page Ifness. Wist je bijvoorbeeld d…
Tamme kastanjesTamme kastanjesIn de herfst zijn in elk bos wel tamme kastanjes te vinden. Tamme kastanjes liggen onder bomen en zijn goed te verwerken…
Tamme kastanje, Castanea sativaTamme kastanje, Castanea sativaDe tamme kastanje, Castanea sativa, kan tot dertig meter hoog groeien. Hij is te herkennen aan zijn bast, zijn bladeren…
Ziekte bij ratten: tumoren, luchtwegproblemen en parasietenZiekte bij ratten: tumoren, luchtwegproblemen en parasietenTamme ratten zijn erg leuke huisdieren, helaas worden ze niet heel oud en zijn ze erg gevoelig op hun gezondheid. Bij aa…
Wat mogen ratten eten en wat niet?Wat mogen ratten eten en wat niet?Ratten zijn erg intelligente beestjes en ze hebben absoluut de juiste voeding nodig. Wanneer je de verkeerde voeding gee…
Bronnen en referenties
 • www.ratjes.nl
 • www.tammeratten.nl
 • Ervaring eigen ratjes

Reageer op het artikel "Ziekten bij de tamme rat"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Ymbakker
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!