Inentingen voor paarden

De meest bekende inenting voor een paard is de influenza-tetanusinenting, maar er bestaan nog meer ziekten en aandoeningen waartegen paarden ingeënt kunnen worden. In dit artikel zet ik de meest bekende inentingen voor paarden op een rijtje.

Influenza-tetatus-inenting

Influenza

Het influenzavirus is de veroorzaker van een infectie aan de voorste luchtwegen van het paard, welke gepaard kan gaan met (hoge) koorts, een vermindering van de eetlust, algehele malaise en hoesten. Veulens, die niet genoeg antistoffen binnen hebben gekregen via de biest, kunnen aan een influenza-infectie sterven, volwassen paarden sterven er doorgaans niet aan.

Inenting

Als eerste moet het paard een correcte basisinenting tegen influenza krijgen. Deze inenting is verplicht en wordt met name op endurancewedstrijden streng gecontroleerd. De basisinenting bestaat uit een dubbele enting met een tussen tijd van vier tot zes weken. Er kan besloten worden om nog een derde inenting in de basisinenting op te nemen. Deze wordt dan zes maanden na de tweede inenting gegeven. Na de basisinenting wordt aangeraden om het paard twee maal per jaar te vaccineren, maar men kan ook volstaan met één keer per jaar, dat is wat er op wedstrijden vereist is. Op internationale wedstrijden wordt je geacht twee keer per jaar in te enten.

Veulens krijgen doorgaans hun eerste inenting wanneer ze vier tot zes maanden oud zijn, in de tijd daarvoor zijn ze nog beschermd via de inenting die hun moeder kreeg.

Tetanus

Tetanus, ook wel klem genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie. Een infectie hiermee kan ontstaan na een diepe steekwond of bijvoorbeeld een wond waarbij het vlees afsterft. Paarden zijn uitermate gevoelig voor tetanus en het kan dodelijk zijn.

Inenting

Een preventieve inenting tegen tetanus is voor een paard van levensbelang. De inenting tegen tetanus wordt vaak gecombineerd met de inenting tegen influenza. Hierdoor is het paard altijd goed beschermd, aangezien de inenting tegen influenza regelmatig gegeven wordt.

Rhinopneumonie-inenting

Rhinopneumonie

Deze ziekte wordt bij het paard veroorzaakt door een herpesvirus en kent meerdere verschijningsvormen; een verkoudheidsvorm, een abortusvorm en een neurologische vorm. Met name de neurologische vorm is zeer gevaarlijk voor het paard. Als je meer wil lezen over Rhinopneumonie, zie dan dit artikel: Rhinopneumonie (Equine Herpes Virus)

Inenting

Het is niet mogelijk om met een inenting het paard tegen alle verschijningsvormen van Rhinopneunomie te beschermen. De inenting is met name zinvol tegen de verkoudheidsvorm, mits twee keer per jaar gegeven. Wanneer je wil inenten tegen de abortusvorm, is twee maal inenten niet voldoende en wordt vier keer per jaar inenten aangeraden. Deze inenting geeft bovendien geen garantie dat het paard niet zal aborteren, de inenting is dus niet erg betrouwbaar. Tegen de neurologische vorm lijkt inenten niet te helpen.

Wel kan het inenten van een hele stal de rondgang van het virus verminderen. Inenten wanneer het virus al heerst, wordt afgeraden.

Huidschimmel-inenting

Huidschimmel

Schimmelinfecties zijn erg besmettelijk (ook voor de mens!) en hebben doorgaans een erg hardnekkig karakter. De behandeling van een schimmel duurt lang en is erg intensief omdat de aangetaste plekken én alle spullen (borstels, schabrakken, dekens) gewassen moeten worden met een schimmeldodend middel zoals bijvoorbeeld Imaverol.

Inenting

Tegen huidschimmel kan gevaccineerd worden. Deze inenting is niet erg bekend, maar het beschermd een paard ongeveer negen maanden tegen huidschimmels. Als het paard al een huidschimmel heeft kan de inenting ook worden gegeven, dan verkort het het genezingsproces aanzienlijk én beschermd het paard tegen een nieuwe schimmelinfectie.

Droes-inenting

Droes

Droes is een heel besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De ziekte kan op elke leeftijd en bij elk ras toeslaan, al hebben oudere paarden vaak al weerstand opgebouwd tegen droes. Droes heeft verschillende verschijningsvormen, waarvan de keel-vorm toch wel het bekendst is. Het paard is ziek, heeft koorts, oogt verkouden en heeft abcessen bij zijn keel. Als de ontstoken lymfeklieren doorbreken neemt doorgaans de koorts af en gaat het dier zich beter voelen. Als de koorts niet afneemt kan er sprake zijn van verslagen droes, dit is zeer gevaarlijk voor het dier.

Inenten

Er is een inenting tegen droes beschikbaar. Deze inenting kan gegeven worden vanaf het moment dat het paard vier maanden oud is en wordt gegeven aan de binnenkant van de bovenlip van het paard. Een basisinenting is noodzakelijk bij inenting tegen droes. De tweede vaccinatie wordt vier weken na de eerste gegeven. Paarden die veel kans op het krijgen van droes hebben dienen om de drie maanden ingeënt te worden, bij paarden met minder kans volstaat een inenting om de zes maanden. Over de werkzaamheid van de inenting bestaat nog veel discussie, een ingeënt paard kan namelijk nog steeds droes krijgen, maar vaak worden ze wel minder ziek dan paarden die niet ingeënt zijn.

West-Nijlvirus-inenting

West-Nijlvirus

Het West-Nijlvirus wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgebracht door vogels. Muggen zijn de tussengastheer, zij steken de vogel en lopen hierbij het virus op. Wanneer zij dan weer een paard steken, kan het paard heel ziek worden. De ziekte is tussen paarden onderling niet besmettelijk. Er is geen specifieke behandeling tegen de ziekte bekend en de symptomen worden dus stuk voor stuk aangepakt om het paard verlichting te brengen. Het West-Nijlvirus kan dodelijke gevolgen voor het paard hebben, ongeveer 60% van de besmette paarden overlijdt uiteindelijk.

Inenting

In Amerika is in 2008 een inenting tegen het West-Nijlvirus op de markt gekomen. Deze inenting gaf goede resultaten en is om die reden sinds de zomer van 2009 ook in Nederland te verkrijgen. Er is een basisinenting nodig, de tweede inenting wordt drie tot vijf weken na de eerste gegeven. Daarna is één keer per jaar inenten voldoende.
© 2010 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevaarlijke ziektesGevaarlijke ziektesEpidemieën zijn weer op komst, nieuwe ziektes breiden zich uit. Slechts een aantal mensen zijn beschermd tegen deze ziek…
Droes, wat is het?Bijna ieder paard krijgt wel eens droes. Meestal in zijn jonge jaren, maar het paard kan op iedere leetijd besmet worden…
Vaccinatie voor je babyBijna ieder kind in Nederland wordt ingeënt tegen bepaalde, gevaarlijke ziektes. Dit wordt ook wel vaccineren genoemd. D…

Maagoverlading bij het paardMaagoverlading bij het paardEen maagoverlading bij het paard; het komt regelmatig voor, maar kan zeer slecht aflopen indien niet op tijd wordt ingeg…
Tekenbeet hond en kat en de ziekte van Lyme symptomenTekenbeet hond en kat en de ziekte van Lyme symptomenTekenbeet hond en kat en de ziekte van Lyme symptomen. Teken vormen niet alleen een gezondheidsrisico voor de mens maar…
Bronnen en referenties
  • Dierenkliniek Lemmer.nl Paardensport.nu
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.