Gezondheidsproblemen bij de hond: Allergieën

Gezondheidsproblemen bij de hond: Allergieën Niemand is er blij mee maar toch komt het jammer genoeg vrij regelmatig voor, naar schatting heeft 3-15% van de honden last van een allergie. De huid van je hond ziet er schilferig uit en het is duidelijk te merken dat hij vergaat van de jeuk. De kans is groot dat je hond in dit geval ergens allergisch voor is. Hij kan onder andere allergisch zijn voor een voedingsstof, een medicijn of voor pollen van bomen en grassen.

Contactallergie

Wanneer je hond met zijn huid bepaalde stoffen aanraakt kan dit soms voor een allergische reactie zorgen. De wondjes zijn in de meeste gevallen zichtbaar op de buik, de kin en de onderkant van de poten. Dit zijn de onderdelen van het lichaam van je hond waarmee hij vaak in aanraking komt met vreemde dingen.

Soorten reacties die kunnen optreden wanneer een hond iets aanraakt

  • Een allergie voor pollen van planten of voor stof kan zorgen voor een reactie die geheel over de huid verspreid is.
  • De hond heeft een ronde plek op zijn huid die is aangetast. Het kan zijn dat dit een allergische reactie is op een chemische stof of voor een bepaald soort medicijn.

Vlooienallergie

Vlooienallergie is een van de meest voorkomende allergieën bij de hond. De hond reageert op het speeksel van de vlo. Je hond zal vaak last krijgen van enorme jeuk, ontstekingen en kaalheid op het achterlijf. Met een microscoop of een bloedtest kan worden vastgesteld of een hond last heeft van vlooien. Om een infectie met vlooien te voorkomen is het slim om je hond regelmatig in te sprayen met een anti-vlooienmiddel.

Voedselallergie

Voedselallergie komt zeer vaak voor bij honden. Je zal merken dat je hond last krijgt van jeuk en schilferige plekken op zijn huid. Het is vaak een heel gedoe om te ontdekken voor welk bestandsdeel van het voer je hond allergisch is. De meeste voersoorten bevatten wel meer dan tien verschillende voedingsstoffen. Je komt er het snelste achter door je hond een aantal weken hypoallergeen voer te geven. Dit type voer is in de meeste gevallen op basis van een soort koolhydraat of eiwit. Geef je hond in deze periode geen extra snoepjes of lekkernijen. Geef hem alleen het hypoallergene voer en water. Als het huidprobleem verdwijnt met dit voer dan is het verstandig om hier gewoon mee door te gaan. Je kunt langzaamaan weer andere snoepjes als traktatie geven, zolang je maar goed in de gaten houdt dat je hond niet opnieuw last krijgt van huidproblemen.

Atopie

Atopie wordt ook wel gewoonweg 'allergische huidziekte' genoemd. Atopie is een soort overige categorie voor allergieën die geen opzichzelfstaande naam hebben. In de meeste gevallen is het een allergie voor iets dat in de lucht rondzwerft. Atopie is soms erfelijk en komt bij bepaalde rassen vaker voor. Het wordt afgeraden om te fokken met honden die last hebben van atopie. Een hond kan voor alles allergisch zijn.

Diagnose

Verander de omgeving van je hond om te kijken of het probleem dan minder erg wordt. Wanneer het niet minder erg wordt kun je bloed laten prikken. Bij een bloedtest wordt het bloed gecontroleerd op antilichamen tegen schadelijke stoffen.

Ook is het een optie om een allergietest te doen. Deze test bestaat uit 14 spuitjes, 2 hiervan zijn controle injecties die water of histamine bevatten. In veel gevallen wordt de hond eerst onder gedeeltelijke narcose gebracht, daarna wordt een klein stukje van de huid kaalgeschoren. Bij een huidallergietest wordt een kleine hoeveelheid van een stof ingespoten, wanneer de huid hierna opzwelt is dit een teken dat je hond allergisch is voor die bepaalde stof. Soms kan het zijn dat je hond pas na een aantal uren reageert op een stof. Geef dit altijd alsnog door aan je dierenarts!

Behandeling

Als bekend is voor welke stoffen je hond allergisch is kan je dierenarts je advies geven over wat je moet doen. Je hond kan bijvoorbeeld een hyposensibilisatiebehandeling ondergaan. Bij zo'n behandeling wordt de tolerantie voor stoffen opgebouwd door de hond steeds kleine beetjes toe te dienen van de stof waarvoor hij allergisch is. Daarnaast kan je hond behandeld worden met een antihistamine om hiermee de allergische reactie te onderdrukken. Er kunnen extra vetzuren worden toegediend om hiermee de conditie van de huid te verbeteren en hem hierdoor dus minder gevoelig te maken voor allergieën. In een klein aantal van de gevallen wordt er een behandeling met steroïden gegeven om hiermee de jeuk en de ontstekingen te doen afnemen. Als laatste zijn er ook medicijnen die de immuunreactie van je hond kunnen onderdrukken en die ervoor kunnen zorgen dat de jeuk minder wordt.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overmatig krabben, bijten en likken bij hondenOvermatig krabben, bijten en likken bij hondenHonden krabben van nature veel. Overmatig krabben, likken of bijten van de huid wijst echter op een onderliggende oorzaa…
Aandoeningen hond: atopie (allergie)Aandoeningen hond: atopie (allergie)Atopie is een allergie tegen bepaalde stoffen, zoals pollen en huisstofmijt. Als een hond hier last van heeft, kan hij j…
Aandoeningen hond: jeuk en krabbenAandoeningen hond: jeuk en krabbenElke hond krabt zich wel eens, maar wanneer hij steeds maar aan het krabben is heeft hij duidelijk last van jeuk. De oor…
Atopie bij honden: symptomen en behandelingAtopie bij honden: symptomen en behandelingAtopie is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen uit de omgeving, die een allergische aandoening veroorzaken. Voorbe…

Operatie hond: voorbereiden op de nazorgOperatie hond: voorbereiden op de nazorgEen operatie is niet niks. De operatie zelf kan vaak voor onrust zorgen, maar waar soms niet aan wordt gedacht is de per…
Hond: craniomandibulaire osteopathie en speekselkliercystesHond: craniomandibulaire osteopathie en speekselkliercystesIn sommige gevallen kan het gebeuren dat uw hond niet meer wil eten. Het lijkt erop dat hij pijn heeft in zijn mond. U m…
Bronnen en referenties
  • http://www.allergie-bij-honden.nl/
  • http://www.huisdierenziekenhuis.nl/diereninfo/honden/huid-allergie.html
  • http://www.allergie-bij-honden.nl/allergie-bij-honden/
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.