Gezondheidsproblemen bij de hond: De bovenste luchtwegen

Gezondheidsproblemen bij de hond: De bovenste luchtwegen Aandoeningen aan de luchtwegen komen zeer regelmatig voor bij honden van alle verschillende leeftijden en maten. Deze aandoeningen kunnen ontstaan als gevolg van een verwonding of een ziekte maar kunnen ook plotseling ontstaan. Enkele voorbeelden van luchtwegziektes zijn: kennelhoest, verlamming van het strottenhoofd en tracheacollaps.

Infecties van de neus en sinus

Er zijn verschillende infecties mogelijk. Er zijn bacteriële-, virale- en schimmelinfecties.

Symptomen

  • Afscheiding vanuit de neus
  • Er zal zichtbaar zijn dat de hond zich niet lekker voelt. Hij kan last hebben van koorts en duidelijk pijn hebben aan de neus.

Diagnose

Een diagnose kan worden gesteld op basis van een laboratoriumonderzoek met een neusuitstrijkje.

Behandeling

Virale infecties kunnen vaak niet behandeld worden. Soms worden de symptomen behandeld met ontstekingsremmers tegen de pijn en de koorts. Bacteriële infecties kunnen worden behandeld met antibiotica. Schimmelinfecties zijn zeer lastig te behandelen. Het verschilt per hond welke behandeling het beste aanslaat. In sommige gevallen zijn dit orale medicijnen. Soms zullen er spuiten moeten worden gezet om de hond te behandelen.

Verlamming van het strottenhoofd

Als het strottenhoofd deels of volledig verlamd raakt, kan deze niet meer goed openen bij de ademhaling en worden de luchtwegen geblokkeerd. Deze aandoening kan voorkomen bij honden van alle leeftijden en maten maar komt het meeste voor bij oudere, grote honden.

Symptomen

  • Moeite met een flink stuk lopen of rennen.
  • Het gaat anders klinken wanneer hij blaft en bij inademing zal een soort fluit- of pieptoon klinken.
  • Een hond zal vaak moeite krijgen met slikken en soms lijkt het alsof hij stikt wanneer hij aan het eten is.
  • Het tandvlees van een hond kan blauw kleuren, dit is een teken dat de hond onvoldoende zuurstof binnenkrijgt.

Behandeling

Sommige honden hebben een milde vorm met zeer weinig symptomen. Bij deze honden is er geen er geen behandeling mogelijk en ook niet nodig. In heftigere gevallen zal er een operatie nodig zijn om het strottenhoofd weer vrij te maken. Soms zal een hond zuurstof krijgen toegediend. Een van de operaties die kan worden gedaan is het toepassen van tracheotomie. Hierbij wordt er een directe opening gemaakt in de luchtpijp door de huis heen. De hond ademt in dit geval door een gat in zijn hals in plaats van door zijn neus of bek. Let erop dat een hond met tracheotomie nooit gaat zwemmen! Er komt dan namelijk water in zijn longen en hij zal verdrinken.

Tracheacollaps

Via de trachea of de luchtpijp komt er lucht in de longen terecht. De trachea wordt ondersteunt door een aantal kraakbeenringen. Bij sommige honden zijn deze kraakbeenringen zwak of misvormd waardoor de trachea in elkaar kan klappen. Hierdoor krijgt de hond nauwelijks lucht meer binnen, zeker niet als hij zijn best doet om extra diep adem te halen, waardoor de druk in de trachea steeds hoger wordt.
Een tracheacollaps komt meestal voor bij honden vanaf zes jaar oud. Het komt vooral voor bij kleine rassen die flink door gefokt zijn zoals poedels, chihuahua's en maltezers.

Symptomen

  • De hond zal naar adem happen en hoesten.
  • Wanneer de hond aan de lijn loopt en hij trekt zal hij snel in elkaar zakken omdat hij geen lucht binnenkrijgt

Behandeling

Voor sommige honden kan een operatie waarbij de trachea verstevigd wordt zodat hij niet meer in kan klappen helpen. Wanneer er niks gedaan kan worden is het verstandig om een tuigje te kopen in plaats van een halsband, op deze manier komt er minder druk op de trachea op het moment dat de hond trekt.

Kennelhoest

Kennelhoest is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen. Honden krijgen de ziekte door in contact te komen met andere besmette honden.

Symptomen

  • Neusafscheiding
  • Gezwollen lymfeklieren in de hals
  • Koorts en niet of weinig willen eten.
  • Het aanraken van de hals van de hond leidt tot hoesten.

Diagnose

Kennelhoest wordt veroorzaakt door verschillende soorten bacteriën en virussen, meestal door het adenovirus of het herpusvirus. Door middel van een neusuitstrijkje of een bloedtest kan er worden vastgesteld waarmee de hond geïnfecteerd is.

Behandeling

Bij het grootste deel van de honden slaat de behandeling in het geval van een bacteriële infectie goed aan. Ook kunnen honden ontstekingsremmende medicijnen en antihoestmiddelen krijgen. Het kan soms vrij lang duren voordat de hond weer helemaal de oude is. Dit is vooral het geval wanneer de hond last heeft van een virus.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kennelhoest bij de hondKennelhoest bij de hondIedereen heeft wel eens gehoord van kennelhoest. Het is ook een veelvoorkomende ziekte bij honden, omdat de verspreiding…
De hoestende hond, wat veroorzaakt het kuchen?De hoestende hond, wat veroorzaakt het kuchen?Het gebeurt niet vaak dat honden hoesten. Wanneer dat wel het geval is wordt het kuchen meestal veroorzaakt door een vir…
Kennelhoest bij de hondKennelhoest bij de hondKennelhoest is een zeer besmettelijke ontsteking van de keel en de neus bij de hond. Kennelhoest is goed te vergelijken…
Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020/'21Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020/'21U moet uw puppy en hond in 2020 en 2021 goed laten inenten door de dierenarts. Let op ziektes als de hondenziekte, de be…

Coccidiose bij onze huisdierenCoccidiose bij onze huisdierenCoccidiose is een veel voorkomende ziekte die kan voorkomen bij allerlei verschillende diersoorten. De symptomen, de dia…
Ziektes bij de hond: urolithiasis, cystitis en incontinentieZiektes bij de hond: urolithiasis, cystitis en incontinentieEr kunnen bij een hond zeer veel verschillende ziektes voorkomen waarbij hij last krijgt van de nieren of de urinewegen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Artur Malinowski, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.dacmalpertuus.be/vrij.cfm?Id=25
  • http://www.dierendokters.com/honden/ziekten/kennelhoest
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kennelhoest
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.