Oververhitting bij dieren

Oververhitting bij dieren Tijdens warme en zonnige dagen in de zomer kan oververhitting optreden bij huisdieren. Oververhitting bij dieren is gevaarlijk. Zodra een dier buitenbewustzijn raakt door de hitte is eerste hulp noodzakelijk. Een dier raakt sneller oververhit dan een mens, hoe komt dat? Hoe herken je de eerste symptomen van oververhitting bij een dier? Wat kan je doen als een dier oververhit is? Mag je een dier in nood helpen? En wanneer mag je nooit een dier achterlaten in de auto of in te kleine hokjes?

Zon

Heel vaak raakt een dier oververhit door de zon. Niet alleen door de zon kan een dier oververhit raken. Oververhit kan ontstaan door:
  • Huisdier in de auto achterlaten terwijl de zon schijnt,
  • Dieren in de auto terwijl de auto in de file staat in de brandende zon,
  • Hond aan de riem naast de fiets mee laten rennen,
  • Dieren die fysieke activiteiten uitvoeren in de zon op warme dagen,
  • Werkpaarden die in de brandende zon buiten op het veld werken,
  • Dieren die buiten op een warme zomerse dag in de brandende zon lopen,
  • Konijnen en cavia’s in hun hokken in de brandende zon.

Dier raakt sneller oververhit dan de mens

Hoe komt het dat een dier sneller oververhit raakt dan een mens? Zodra de mens het warm krijgt, gaat de mens zweten in een poging de lichaamstemperatuur te regelen. Door het zweten ontstaat vocht. Het vocht op de huid verdampt en geeft koelte. Een dier kan niet zweten. Als een dier het warm heeft probeert hij zijn lichaamstemperatuur te regelen door te gaan hijgen en de warmte via zijn voetzolen laten ontsnappen. Hijgen zie je vooral bij honden en katten. Als konijnen of cavia’s plotseling snel gaan hijgen, kan dat een eerste teken van oververhitting zijn.

Eerste symptomen

Hoe herken je de eerste symptomen van oververhitting bij honden en katten? Als het een warme dag is en honden en katten beginnen te hijgen, is dat het eerste kenmerk van oververhitting. Het is belangrijk de dieren uit de zon te halen, het liefst in de schaduw op een koele plek en geef ze veel water te drinken. Natte lappen stof of natte handdoeken over of onder het verhitte dier heen leggen is uitstekend. Spons het verhitte dier af met lauwwarm water.

Gevaarlijk

Oververhitting bij dieren is – net als bij mensen – gevaarlijk! Omdat dieren gevoeliger voor oververhitting zijn dan mensen, is het noodzakelijk de dieren goed in de gaten te houden bij warme zomerse dagen. Let wel: zodra het buiten 20 graden Celsius is, kan een dier in de zon oververhit raken. Een dier dat oververhit is kan sterven als er niet razendsnel ingegrepen wordt!

Herkennen

Hoe herken je aan dieren dat ze oververhit zijn? De meeste dieren gaan heel snel hijgen en reageren heel erg sloom. Ze trekken zich terug en gaan in een hoekje liggen. Sommigen krijgen een paarse tong en ze zijn erg dorstig. Anderen hebben rode lippen en kwijlen overvloedig. Braken en diarree komt voor tijdens oververhitting van het dier! Het dier kan buiten bewustzijn raken.

Wat kan je doen?

Wat kan je doen als je vermoed dat je huisdier oververhit is? Zorg dat je huisdier:
  • Uit de brandende zon is en breng het dier naar de schaduw of naar een koelere plek,
  • Laat het dier op een lauwwarm kletsnatte handdoek liggen,
  • Spons de vacht, hoofd en nek van het dier met lauwwarm water af,
  • Mits mogelijk, zet een ventilator bij het dier,
  • Geef het dier de mogelijkheid van het drinken van veel lauw water,
  • Als er geen water voorhanden is, laat het verhitte dier langzaam in een sloot zakken en spons het dier af met slootwater en
  • Met grote spoed naar de dierenarts met het dier!

Voorkomen

Hoe kan je voorkomen dat een dier oververhit raakt?
Zodra het buiten 20 graden is, moet je geen enkel dier in een te kleine hok of kooi zetten. Zorg dat het dier niet onbeschermd in de brandende zon werkt, loopt of rent. Elk dier moet beschikking hebben tot ruim voldoende water en veel schaduw plekken zodra het warmer is dan 20 graden. Laat geen enkel huisdier achter in een auto terwijl de zon schijnt. Zet de airco aan in de auto als er file is en er zijn huisdieren aanwezig in de auto. Laat nooit een hond naast de fiets mee rennen als het 20 graden is en de zon schijnt (het beton of asfalt is te heet voor de poten van het dier en kan blaren veroorzaken!). Laat geen enkel dier hard werken buiten op het land zonder schaduw. Laat geen enkel dier fysiek zware arbeid plegen tijdens warme zonnige dagen, ook niet achter een bal aan rennen. Laat geen enkel dier in een klein hokje of kootje zitten terwijl de zon er boven op brand. Hevige inspanning van welk dier ook moet voorkomen worden tijdens zomerse warme en zonnige dagen.

Voetzolen

Een dier regelt zijn lichaamstemperatuur ook via zijn poten. Via de voetzolen ontsnapt warmte en reguleert het dier een beetje zijn lichaamstemperatuur. Heet zand op het strand tijdens de zomer is geen goede plek voor een dier en lopen op heet asfalt ook niet. De warmte van het lichaam van het dier kan niet ontsnappen via zijn voetzolen als deze voetzolen op hete ondergronden loopt. Oververhitting kan ontstaan!

Hond in de auto

Heel veel mensen laten in hun pure onschuld de hond even achter in de auto terwijl ze snel iets moeten doen. Laat geen dier, hond, baby of klein kind alleen achter in de auto tijdens warme of zonnige dagen! Stel, het is buiten 22 graden Celsius en de hond heeft een klein ventilatie kiertje in de auto tot zijn beschikking, dan stijgt de temperatuur binnen in de auto met 20 minuten naar 49 graden Celsius. De auto is een broeikast. Dat overleeft de hond niet! Overleeft de hond het wel, blijft de hond vermoedelijke blijvende schade houden aan de hersenen of aan de nieren.
Ook al laat je de auto in de schaduw staan, je boodschap kan uitlopen en de auto kan in de brandende zon komen te staan tijdens jouw afwezigheid. Binnen 20 minuten zijn het gebeurd!

Helpen

Tref jij een dier in nood aan in een te warme auto? Wat mag je doen om het dier te helpen? Probeer de eigenaar op te sporen. Lukt dat niet waarschuw de politie en de dierenambulance. Mocht dat allemaal niet helpen, dan mag je een ruitje in slaan om het dier te redden. Mits het een kwestie van leven of dood is. Er is een mooi juridische term voor: zaakwaarneming. Je treedt op in het belang van een ander: het dier in dit geval.

Oude honden en pups

Net als bij baby’s jonge kinderen, zieken en ouderen, hebben ook oude honden en pups extra aandacht nodig tijdens warme en zonnige dagen. Zij zijn extra gevoelig voor oververhitting! Laat de honden zoveel mogelijk in de schaduw, geef ze regelmatig vers water en zorg dat ze tijdens hun wandeling niet op hete ondergronden hoeven te lopen. Vooral pups willen graag spelen en kennen hun eigen grenzen niet. Laat ze op tijd stoppen of pak de bal van ze af als oververhitting dreigt!
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar op te letten met honden en warm weerWaar op te letten met honden en warm weerElke zomer zijn er weer veel honden die lijden aan oververhitting. Daarom verdienen honden tijdens warm weer extra aanda…
Wat te doen bij een zonnesteek of zonneslag?Wat te doen bij een zonnesteek of zonneslag?Warme zomerse dagen waar de temperaturen stijgen en de zon krachtig aan een onbewolkte hemel schijnt kan iedereen die on…
Oververhitting hond en tips om het te voorkomenOververhitting hond en tips om het te voorkomenHonden zijn heel gevoelig voor warmte, bij zomerse temperaturen kunnen ze al snel last krijgen van oververhitting en het…
Aan zee met de hond: de gevaren en tipsAan zee met de hond: de gevaren en tipsAan zee wandelen met de hond is erg leuk. Zowel in de zee als op het strand kan je hond zich volop uitleven. De zon, de…

Een eiland gevormd door plastic afval in zee, Plastic SoepEen eiland gevormd door plastic afval in zee, Plastic SoepEr drijft steeds meer plastic als afval in onze oceanen en zeeën. Dit plastic valt door verwering, zonlicht en golfslag…
Lam met Januskop – misvormd lammetjeLam met Januskop – misvormd lammetjeHet komt bijna nooit voor maar soms wordt er een lam met een Januskop, een lammetje met twee gezichten, geboren. Op 3 ju…
Bronnen en referenties
  • http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20120622_oververhitting01
  • http://dierenambulance-gooivecht.nl/oververhitting.html
  • http://www.gezelschapsdierenkliniek.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=160:oververhitting&catid=35:bibliotheek
  • http://www.dierendokters.com/honden/ziekten/oververhitting-bij-de-hond
  • http://artikelen.foobie.nl/dieren/oververhitting-bij-honden/
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.