Atopie hond: likken en bijten van rode jeukende huid hond

Atopie hond: likken en bijten van rode jeukende huid hond De huid van de hond kan soms zeer gevoelig zijn. Huiduitslag, veel krabben door jeuk, bijten en het hebben van kale plekken kunnen daarbij voorkomen. Het kan om vlooien gaan, maar kan het ook atopie zijn. Daarbij zorgen allergenen ervoor dat de huid overmatig irriteert, waarop de hond gaat reageren. Wat houdt atopische dermatitis in, wat zijn de symptomen bij de hond en wat kan aan atopie worden gedaan?

Atopie hond


Geen vlooien

Grootste veroorzaker van het moeten bijten van de vacht of huid is door toedoen van vlooien of luizen. De beestjes krioelen over de huid, waarbij weerhaakjes irritatie veroorzaken. Meestal komt het als een heftige uitbraak voor, waarbij ook andere huisdieren er overlast van krijgen. Bij de tweede meest voorkomende reden gaat het niet om een diertje of parasiet, maar betreft het een allergie. De hond krijgt jeuk, doordat het overgevoelig is voor allergieveroorzakers zoals gras-, boompollen, huismijt maar ook andere huishoudelijke stoffen.

Huidallergie

Bij atopische dermatitis oftewel atopie ziet de hond er als het ware onverzorgd uit. Stoffen in en om het huis zorgen ervoor dat de huid geïrriteerd raakt, jeukt en gaat opspelen. De hond gedraagt zich daardoor ook anders dan normaal. Bij driekwart van de honden openbaart een huidallergie meestal na een half tot het derde jaar. Meest typerende is dat de hond veel likt, krabt en langs bepaalde wanden of de vloer schuurt. Het biedt de hond mogelijk tijdelijke verlichting, echter het constant moeten schuren en krabben heeft een verslechterende invloed op de huid. Oftewel de schilferigheid en roodheid nemen toe, waardoor de noodzaak om extra te krabben toeneemt. Het leidt tot kale plekken, omdat de vacht plaatselijk is afgesleten, afgebeten of uitgetrokken.

Aangetaste huiddelen

De aandoening komt op verschillende plekken van de hondenhuid voor. Meestal openbaart het zich rond de snoet, ogen, oksel, liezen, buik, achterwerk en poten. Het gaat dan om stevig jeukende rode schilferende kale plekken. Meest typerende is dat de hond ook oorontsteking oploopt, waarnaast niezen en overmatig tranen van toepassing kunnen zijn. Zeker het likken zorgt ervoor dat er verhoogde kans op ontstekingen is, waarnaast krabben wondjes kan veroorzaken. Het is aan het baasje om oplettend te blijven, indien de hond afwijkend gedrag vertoont en er huidklachten ontstaan.

Mate van voorkomen

Net als bij mensen kunnen ook bij honden allergieën zomaar opspelen. Oftewel er lopen veel honden rond met potentiële allergische reacties. Het is daarbij maar net de vraag of de hond in aanraking komt met de specifieke allergie veroorzakende stof. De kans daarop is vanaf een halfjaar relatief groot, omdat de hond al spelenderwijs steeds vaker in aanraking komt met andere honden en stoffen. Daarnaast kan het zijn dat de hond er weleens zelf op uit gaat en in andere omgevingen terechtkomt. Het kan de trigger zijn voor de allergische reactie, waarna de hond continu aan het krabben is.

Behandeling atopie hond

Het is van belang om de veroorzaker te achterhalen. Om welke stof gaat het? Via een bloedtest kan worden achterhaald, welke allergenen de bron van alle ellende zijn. In eerste instantie zal de hond rustgevende medicatie krijgen, zodat ook de huid middels zalfjes en eventuele bandage kan herstellen. Daarnaast is het van belang om stofdeeltjes, mijt en pollen te vermijden door een zeer schone huishouding aan te houden. Het kan bovendien noodzaak zijn om bepaalde materialen uit huis te verwijderen. Geleidelijk aan dient de hond een stabiele huid te krijgen, waarbij allergieveroorzakers worden vermeden. Soms wordt een reeks van allergieveroorzakers binnen het bloedonderzoek vastgesteld. In dat geval kan een allergeen-specifieke immunotherapie worden opgesteld, zodat de hond er geleidelijk aan beter tegen kan. Laat u daartoe door de plaatselijke dierenkliniek informeren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen hond: atopie (allergie)Aandoeningen hond: atopie (allergie)Atopie is een allergie tegen bepaalde stoffen, zoals pollen en huisstofmijt. Als een hond hier last van heeft, kan hij j…
Gezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënGezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënNiemand is er blij mee maar toch komt het jammer genoeg vrij regelmatig voor, naar schatting heeft 3-15% van de honden l…
Atopie bij honden: symptomen en behandelingAtopie bij honden: symptomen en behandelingAtopie is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen uit de omgeving, die een allergische aandoening veroorzaken. Voorbe…
Overmatig krabben, bijten en likken bij hondenOvermatig krabben, bijten en likken bij hondenHonden krabben van nature veel. Overmatig krabben, likken of bijten van de huid wijst echter op een onderliggende oorzaa…

Katten en pillenHet geven van pillen of andere medicatie aan katten is meestal niet erg eenvoudig. De meeste katten zullen zeker niet vr…
Aandoeningen hond: ligplekken en leggersAandoeningen hond: ligplekken en leggersWanneer een hond te veel op een harde ondergrond ligt, kunnen er op de huid verdikkingen ontstaan. Het komt vaak voor op…
Bronnen en referenties
  • http://www.dierenkliniekdeventer.nl/gezelschapsdieren/behandelingen/dermatologie/hond/atopie.php
  • http://www.dierenkliniekdeventer.nl/gezelschapsdieren/behandelingen/dermatologie/hond/serum_test.pdf
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.