Aandoeningen hond: urinewegontsteking

Aandoeningen hond: urinewegontsteking Als bacteriën erin slagen om via de urinebuis naar binnen te dringen, kan er een urinewegontsteking ontstaan. Dit is te merken doordat je hond steeds weer uit wil en moeite heeft om te plassen. Er komen misschien maar een paar druppeltjes uit. Soms komt er bloed mee met plassen en merk je dat hond pijn heeft. Een urinewegontsteking is te behandelen met medicijnen. Verder kun je zijn leven een stuk aangenamer maken zolang hij er last van heeft.

Wat merk je aan je hond?

Als je hond steeds maar weer uit wil, ook al komt er bijna geen plasje meer uit, is de kans aanwezig dat hij een urinewegontsteking heeft. De hond moet ontzettend veel moeite doen om zijn plas op te houden. Teefjes zijn vatbaarder voor het krijgen van een urinewegontsteking dan reutjes, omdat ze een kortere urinebuis hebben. Daardoor is het voor bacteriën gemakkelijker om in de blaas te komen. Bij de reu is de urinebuis een paar centimeter langer. Straf je hond niet als hij steeds naar buiten wil en wees geduldig.

De urinewegen

Veel honden krijgen in hun leven wel eens te maken met een urineweginfectie. De urinewegen zijn bedoeld om vocht dat afvalstoffen bevat uit het lichaam te verwijderen. De twee nieren filteren het bloed, waarna het overtollige vocht en afvalstoffen via de urineleider naar de blaas wordt vervoerd. De blaas is een opslagplaats totdat deze vol genoeg is om te legen. De hond zal dan aandrang voelen om te plassen. Tijdens het plassen zal de blaas samentrekken en de urine verlaat via de urinebuis het lichaam. Reuen beschikken over een prostaat die zich rondom de blaas bevindt. Deze leidt zaadvocht via de urinebuis naar buiten.

Hoe het ontstaat

Meestal wordt de infectie veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli. Dit zijn bacteriën die in normale situaties voorkomt rond het achterwerk van de hond. Deze proberen altijd via de buitenkant de urinebuis in te dringen. Elke keer als de hond plast, worden de bacteriën weggespoeld. Als de hond niet genoeg plast krijgen de bacteriën de kans om binnen te dringen, waardoor een infectie kan ontstaan.

De symptomen

Als je hond bloed plast of jankt tijdens het plassen, is het duidelijk dat er iets niet goed is. Zorg dat je als baasje jouw hond goed kent, zodat je weet wanneer er wat aan de hand is. Een urinewegontsteking is tijdig herkennen door op de volgende symptomen te letten:

Moeizaam urineren

Een hond met urinewegontsteking voelt steeds de drang om te moeten plassen, ook al is de blaas bijna leeg. Het plassen zal moeizamer gaan, met meer inspanning en het duurt langer dan normaal. Soms komen er maar een paar druppeltjes uit.

Pijn bij het urineren

De binnenkant van de urinebuis is gevoelig en kan door de infectie geïrriteerd raken. Dit wordt rauw en kan een branderig gevoel geven bij het plassen. Dit kan pijnlijk zijn en de hond kan hierdoor gaan piepen of janken.

Donkere of bloederige urine

Let op de kleur van de urine van je hond. Honden met een urinewegontsteking hebben vaak bloed in de urine waardoor die een rode of roestige kleur kan krijgen. Om de kleur goed te kunnen zien, kun je de hond op een doekje of papiertje laten plassen. De urine heeft vaak een sterke of ongewoon vieze geur.

Maak het je hond gemakkelijk

Zodra je het vermoeden hebt dat je hond iets mankeert en naar de dierenarts bent geweest, krijg je in geval van een urinewegontsteking een behandeling. Meestal duurt het ongeveer een week totdat je hond genezen is. Ondertussen kun je een aantal dingen doen om het leven van je hond wat aangenamer te maken. Daarvoor kun je het volgende doen:

Geef voldoende gelegenheid

Als je hond veel aandrang voelt, moet je hem de kans geven om naar buiten te kunnen. Wees geduldig en laat hem veel naar buiten. Als je moet werken of om een andere reden een paar uur van huis bent, schakel dan iemand anders in die met hem naar buiten gaat. Ook als je hond het niet aangeeft, moet je toch veel met hem gaan wandelen. Door te plassen worden bacteriën in de urinebuis afgevoerd.

Water drinken

Probeer je hond wat meer te laten drinken, zodat er meer bacteriën worden uitgeplast. Je hond hoeft niet veel in een keer te drinken, het mogen ook steeds kleine beetjes zijn. Ook om een urineweginfectie te voorkomen, is water drinken goed.

Geef hem citrussap

Het sap van citrusvruchten maakt de urine zuurder, waardoor het aantal bacteriën in de urine vermindert en het branderige gevoel afneemt. Omdat niet elke hond dit puur wil drinken, kun je het door zijn eten mengen.

Naar de dierenarts

Vermoed je dat je hond een urinewegontsteking heeft, wacht dan niet te lang en ga naar de dierenarts. Het is beter dat er zo snel mogelijk wordt gestart met een behandeling. Meestal zal een urinewegontsteking worden behandeld met een antibiotica en de klachten kunnen sterk toenemen als er te lang met behandeling wordt gewacht. Bacteriën kunnen anders in staat zijn om de blaas en de nieren te infecteren, waardoor de hond erg ziek kan worden.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je doen als je hond in huis plastWat moet je doen als je hond in huis plastIedereen kent het probleem wel. Een nieuwe pup of volwassen hond in huis, en hoe goed je ook voor hem zorgt, je krijgt h…
Hondengedrag: plassenHondengedrag: plassenHonden plassen. Dat doen ze. Maar soms op een speciale manier: altijd bij dezelfde boom, of altijd over de plas van een…
Ziektes bij de hond: urolithiasis, cystitis en incontinentieZiektes bij de hond: urolithiasis, cystitis en incontinentieEr kunnen bij een hond zeer veel verschillende ziektes voorkomen waarbij hij last krijgt van de nieren of de urinewegen.…
Aspergillose: een schimmelinfectie bij de hondAspergillose: een schimmelinfectie bij de hondDe schimmel aspergillus is een draadvormige schimmel die doorgaans woont in hooi, stro en compost. De aspergillus kan kw…

Headshaking syndroom bij paarden: Oorzaak en behandelingSchudt jouw paard vaak met het hoofd? Heeft jouw paard last van lopende neusgaten en ogen? Misschien heeft je paard dan…
Aandoeningen hond: verbrandingAandoeningen hond: verbrandingNet zoals mensen kunnen honden ook verbranden als ze teveel worden blootgesteld aan de zon. Op de plaatsen waar er weini…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Beatriz57, Pixabay
  • Boek: Hondenverzorging, ISBN 3-8290-6765-8
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.