Alledaagse verwondingen hond: hoe te behandelen

Alledaagse verwondingen hond: hoe te behandelen Door zijn enthousiasme kan je onbezorgde viervoeter zich lelijk verwonden. Zo kan een hond zich tijdens het rennen bezeren aan prikkeldraad of een stuk glas op straat. De meeste verwondingen zijn schrammen, krassen of een snee en zijn niet ernstig van aard. Ze zijn meestal goed zelf te behandelen. In geval van een grotere verwonding is het handig om te weten hoe je moet handelen totdat de hond bij de dierenarts is.

Roekeloosheid

Een hond kan erg enthousiast zijn en zich door deze onbezorgde levensinstelling goed bezeren. Door roekeloos en soms wel lomp gedrag kan je hond zichzelf in de problemen werken. Zo kan hij zich bezeren als hij zonder na denken onder het prikkeldraad doorgaat of in een gebroken fles op straat stapt en een stuk glas in zijn voetzool krijgt. Door te springen kan hij een poot verstuiken of hij stoot zich ergens tegenaan. In de meeste gevallen zijn de verwondingen niet ernstig en kun je er zelf een hoop aan doen.

Verwonding

Meestal zijn de verwondingen niet ernstig en is alleen wat eerste hulp verlenen voldoende om de wond te behandelen. Het is belangrijk dat het baasje rustig en kalm blijft. Een diepere wond of een beet van een andere hond moet door de dierenarts bekeken worden. Het is dan goed om te weten hoe je moet handelen totdat je hond bij de dierenarts is. Houd er rekening mee dat een hond met pijn – hoe lief hij normaal gesproken ook is – in geval van pijn anders kan reageren dan normaal. Zo kan hij ineens van zich af bijten en agressief reageren. Daarom is het verstandig om een gewonde hond altijd een muilkorf om te doen als je eerste hulp toepast.

Schrammen en krassen

Kleine en ondiepe sneetjes zijn vervelend, maar niet dramatisch. Om het bloeden te stelpen moet je met een schone doek (indien niet voorhanden een vieze doek of met je blote handen) op de wond drukken totdat het bloeden is gestopt. Daarna kun je een paar dingen doen om te zorgen dat de wond snel geneest en er zo weinig mogelijk kans is op infectie. Was de wond, bij voorkeur met een antiseptisch middel (bijvoorbeeld Dettol) om bacteriën te doden. Er mogen geen haren in de wond zitten terwijl het geneest. Knip ze daarom weg als ze in de weg zitten. Na het knippen kun je K-Y jelly gebruiken (dit is een steriel glijmiddel) om de wond te smeren waarbij je alle haartjes kunt verwijderen.

Diepe sneeën

Een hond kan soms een diepere snee oplopen als hij bijvoorbeeld door een glazen deur rent of in een glasscherf is gestapt. Als jouw hond dit overkomt, moet je kalm blijven en snel reageren. De hoogste prioriteit is om het bloeden te stelpen. Oefen druk uit op de wond om het bloeden te stoppen. Gebruik bij voorkeur een schone handdoek of kledingstuk, anders desnoods je handen. Het bloeden moet binnen een paar minuten stoppen. Als de handdoek vol zit met bloed, leg er dan een nieuwe bovenop zodat het vliesje dat zich op de wond vormt heel blijft. Blijf stevig op de wond drukken tot het bloeden ophoudt.

Als druk op de wond niet helpt

Als het bloeden na een paar minuten niet minder wordt, is het misschien nodig om druk uit te oefenen op een van de drukpunten. Dat zijn de plaatsen waar de slagaders dicht onder de huid zitten. Door op zo’n punt te drukken druk je de bloedtoevoer dicht, waardoor je verhindert dat er bloed uit de wond stroomt. Te veel bloedverlies kan het leven van je hond bedreigen. Bij grote wonden moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Hier volgen de drukpunten:
  • Bovenaan de binnenkant van de voorpoten. Druk hier om de bloedstroom naar de voorpoten te blokkeren
  • Bovenaan de binnenkant van de achterpoten. Druk hier om de bloedstroom naar de achterpoten te blokkeren
  • Onderkant staart: druk hier om de bloedstroom naar de staart te blokkeren

Een tourniquet (knevelverband) aanleggen

Een strak getrokken tourniquet, ook wel knevelverband genoemd, ziet er misschien interessant of professioneel uit. Meestal doet het meer kwaad dan goed omdat het alle bloedvaten afknelt, waardoor er afsterven van weefsel kan ontstaan. Doe dit alleen in het geval je hond dreigt dood te bloeden. Een hond die hevig bloedt, kan beter niet zelf lopen en worden gedragen omdat bij elke inspanning die de hond doet, het hart sneller zal slaan waardoor er meer bloed verloren gaat.

Kapotte voetkussentjes

Een wondje aan het voetkussentje ontstaat al gauw als de hond in iets scherps trapt. Het is meestal niet ernstig, maar wel vervelend voor de hond omdat het gemakkelijk weer open gaat als hij gaat lopen. Je kunt er wel wat aan doen om te zorgen dat de wond dicht blijft en niet geïnfecteerd raakt. Je moet het wondje goed schoonhouden, het liefst met antiseptische zeep (bijvoorbeeld Betadine). Een wondje geneest het snelst als het aan de open lucht wordt blootgesteld.

Hoe wondje aan voetkussen te verbinden

Toch moet het verbonden worden als de hond gaat lopen. Zorg dat de wond schoon is, en droog het voorzichtig af. Breng wat antibiotische zelf op een steriel gaasje en leg dat op het wondje. Verbind de poot tot het polsgewricht met gaasverband. Laat de tenen vrij zodat je kunt controleren op eventuele zwellingen. Zet het vast met bijvoorbeeld een pleister en verschoon het elke dag. Als het begint te ruiken of nat wordt, moet het eerder worden vervangen. Controleer de poot regelmatig op zwellingen, want als het zwelt, dan zit het verband te strak. Als je het verband wilt beschermen tegen vocht, kun je bijvoorbeeld een plastic zak of sok om de poot doen als je naar buiten gaat.

Bijtwonden

Een bijtwond is meestal niet zo groot en ziet er niet ernstig uit. Vaak bloed het zelfs helemaal niet. Een beet laat vaak een diepe wond achter met een nauwe opening. Bacteriën van het speeksel kunnen hier gemakkelijk blijven zitten, waardoor bijtwonden gemakkelijk kunnen infecteren. Om een abces te voorkomen, worden bijtwonden vaak behandeld met antibiotica.

Naar de dierenarts

Als je hond een wondje heeft, en je hebt eerste hulp verleend, hoef je meestal niet direct naar de dierenarts. In sommige gevallen is het verstandig om naar het spreekuur te gaan zodra je er terecht kunt. Dit is het geval als de wond op een kwetsbare plek zit zoals aan het oog of een snee die blijft bloeden. Mocht je twijfelen of er sprake is van een noodgeval, kun je beter naar de dierenarts gaan of een dierenarts bellen om te vragen wat je het beste kunt doen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…

Verstopping (obstipatie) bij hond: wat te doenVerstopping (obstipatie) bij hond: wat te doenHet komt niet alleen voor bij mensen, maar ook bij honden komen er stoelgangproblemen voor als gevolg van een verstoppin…
BSE (gekkekoeienziekte)BSE (gekkekoeienziekte)BSE, Bovine Spongiforme Encephalopathie, wordt ook wel gekkekoeienziekte genoemd. Deze ziekte word door prionen veroorza…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Boek: Hondenverzorging, ISBN 3-8290-6765-8
Reactie

Karin Koevoets, 14-04-2015
Mijn hond is gebeten in zijn oor, en er is een stukje uitgebeten. Nu was hij helemaal ingepakt door de dierenarts en ontsmet, en anti biotica gekregen nu is zijn oor 2x zo dik geworden, i.v.m. een ontsteking, hij is heel stil en rillerig zo nu en dan, wat moet ik doen? Reactie infoteur, 15-04-2015
Er kan wat anders aan de hand zijn, zoals een abces of een inwendige bloeding. Hoe lang zit hij al aan de antibiotica? Indien de kuur niet aanslaat, moet u terug gaan naar de dierenarts.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.