Wat te doen als je hond allergisch is

Wat te doen als je hond allergisch is Honden kunnen last hebben van dezelfde allergische reacties als mensen. Bij honden uit zich dit vaak in een enorme jeuk, waarbij hij de huid helemaal stuk kan krabben. Dit kan leiden tot vervelende huidinfecties. Boosdoeners zijn vaak vlooien, stofmijten, stuifmeel, schimmels, wol en veren. Een hond die allergisch is, kan veel aan de poten likken. In sommige gevallen is het beter om de hond sokken aan te trekken. Zorg dat je hond in een schone omgeving is en houd je huis goed schoon.

Allergie

Honden krijgen misschien niet dezelfde klachten als mensen als ze last hebben van een allergie, maar ze hebben er wel degelijk last van. Bij mensen uit zich dit in niezen en kortademigheid. Bij honden uit zich dit meestal in een enorme jeuk. De honden blijven maar likken, bijten en krabben totdat de huid kapot raakt. Jeuk kan verschillende oorzaken hebben en hoeft niet altijd een allergie te zijn. Raadpleeg altijd een dierenarts. Meestal zijn honden allergisch voor vlooienbeten, maar ze kunnen ook allergisch zijn voor: stofmijten, stuifmeel, schimmels, wol, veren of voeding. Sigarettenrook en parfums kunnen bij sommige honden ook allergieën veroorzaken.

Stop de jeuk met water

Honden met een allergie likken en bijten vaak uren achtereen aan hun poten. Vermoedelijk komt dit doordat er aan de voetzolen en poten veel stuifmeel en stof wordt vastgehouden. Om dit te voorkomen, kun je een emmer water bij de deur neerzetten en elke keer als de hond weer naar binnen gaat, zijn poten even afspoelen. Droog de poten goed af, met name tussen de tenen om verdere huidirritatie te voorkomen.

Spoel de jeuk weg

Een koel bad zal een tijdelijke verlichting brengen aan de huid. Omdat een droge huid meer jeuk geeft, is het beter om de huid vochtig en schoon te houden. Puur koud water is soms genoeg om het krabben te doen stoppen, maar met wat haverzemelen, wat erg verzachtend werkt voor een jeukende huid, is het bad nog effectiever. Het biedt maar een tot twee dagen verlichting, maar het kan de hond door een moeilijk moment heen helpen.

Trek hem sokken aan

Om de hond te beschermen tegen het krabben van zijn eigen scherpe nagels, kun je babysokjes om zijn achterpoten aanbrengen. Ook adviseren dierenartsen wel eens om je hond ter bescherming een tricot babypakje aan te trekken. Als je hond dan krabt, wordt de huid enigszins beschermd door de stof.

Bescherm de huid van binnenuit

Een goede manier om de hond te verlossen van de jeuk is het geven van supplementen die essentiële vetzuren bevatten. Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenarts en dierenwinkel. Hoewel ze veilig en effectief zijn, werken ze niet zo snel. Het kan twee tot vier weken duren voordat je resultaat ziet. Als je hond geen pillen wil slikken, verstop het pilletje dan eens in een lepeltje pindakaas of wikkel het in een plakje vleeswaren.

Houd de leefomgeving schoon

Door je huis goed schoon te houden, door regelmatig te stofzuigen, is de kans om meer ziekteverwekkers uit te roeien groter. Hoewel je er niets van ziet, zit het huis vol met microscopische en allergieverwekkende stofmijten. Ze komen overal voor, zoals in het matras, tapijt, beklede meubels, gordijnen of in kussens. Je kunt ze nooit helemaal uitroeien, maar door regelmatig schoon te maken houd je hun aantal onder controle. Je kunt kussenslopen, hoezen en kleden eens per week wassen in heet water. Ook is het goed om filters van de oven, airconditioning of luchtbevochtigers verwisselen. Omdat schimmel een gangbare oorzaak is van allergieën, kun je beter ook de plaatsen goed schoonhouden waar het ontstaat, zoals de badkamer. Soms is het ergens zo vochtig dat er weinig te doen valt aan het ontstaan van schimmel. Een luchtontvochtiger kan dan een uitkomst zijn. Maak het apparaat wel regelmatig schoon omdat de schimmel zich daarin kan ontwikkelen.

Geef hem een nieuwe ligplaats

Als niets helpt, kun je overwegen om de hond voortaan in de keuken of andere ruimte te houden waar geen vloerbedekking ligt. Als de hond in de woonkamer op het tapijt of stoffen bank ligt, en in de slaapkamer op bed mag liggen, is er een grote blootstelling aan huisstofmijt.

Zeg veren vaarwel

Verenkussens en donskussens zijn de perfecte leefomgeving voor stofmijten. Een synthetisch kussen is echter voor mijten een stuk minder prettig. Koop dus een synthetisch kussen voor je hond die je ook goed schoon houdt, en kijk of het krabben minder wordt.

Houd hem binnen op bepaalde tijden

Honden die allergisch zijn voor stuifmeel hebben het 's ochtends en 's avonds het zwaarst te verduren, wanneer er het meeste stuifmeel rondzweeft in de lucht. Je hond staat minder bloot aan stuifmeel als je hem in de lente en zomer op die tijden binnenhoudt.

Snelle oplossing

Wil je de hond snel verlossen van vervelende jeukende poten, laat hem zo’n tien minuten in een bak met koud water staan waarin wat Engels zout is toegevoegd. Laat de hond hier niet van drinken omdat zout een laxerende werking kan hebben.

Medicijnen

Veel antihistamine (medicatiesoort die wordt gebruikt om klachten ten gevolge van allergische reacties tegen te gaan) die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals Benadryl en Tavist zijn geschikt voor honden. Ongeveer 25 tot 40 procent van de honden die last hebben van een allergie, heeft hier baat bij. De benodigde hoeveelheid hangt af van het gewicht van de hond. Wil je medicijnen gebruiken tegen de allergie, raadpleeg dan een dierenarts.

Voedselallergie

Het is niet de meest voorkomende allergie, maar soms ligt de oorzaak bij het voedsel. Voedselallergieën komen minder voor dan andere allergieën, maar zijn minstens even frustrerend. Het is vaak lastig om ze ontdekken omdat je hond plotseling allergisch kan worden voor het voedsel dat hij al jaren krijgt. Het lichaam reageert op bestanddelen van het voer. Een ander merk voer kopen helpt meestal niet, omdat al het hondenvoer over het algemeen dezelfde ingrediënten bevat, zoals maïs, melkpoeder en wei. Om te achterhalen of je hond last heeft van een voedselallergie, kun je het beste een speciaal soort voer bij de dierenarts halen. Dat voer bevat ingrediënten die je hond niet eerder heeft gehad, zoals hert, kalkoen, lam of eend. De hond mag geen beloningssnacks tussendoor omdat deze de verkeerde voedingsstoffen bevatten. Als de hond inderdaad last heeft van een voedselallergie, zal de jeuk na ongeveer 12 weken verminderen. Vervolgens moet er ontdekt worden waardoor de allergie veroorzaakt werd. Dit doe je door één van de voedingsstoffen aan het voer toe te voegen die in zijn oorspronkelijke dieet voorkwamen. Dit kun je in overleg met de dierenarts doen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overmatig krabben, bijten en likken bij hondenOvermatig krabben, bijten en likken bij hondenHonden krabben van nature veel. Overmatig krabben, likken of bijten van de huid wijst echter op een onderliggende oorzaa…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Aandoeningen hond: jeuk en krabbenAandoeningen hond: jeuk en krabbenElke hond krabt zich wel eens, maar wanneer hij steeds maar aan het krabben is heeft hij duidelijk last van jeuk. De oor…
Gezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënGezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënNiemand is er blij mee maar toch komt het jammer genoeg vrij regelmatig voor, naar schatting heeft 3-15% van de honden l…

BSE (gekkekoeienziekte)BSE (gekkekoeienziekte)BSE, Bovine Spongiforme Encephalopathie, wordt ook wel gekkekoeienziekte genoemd. Deze ziekte word door prionen veroorza…
Herken de zieke hondHerken de zieke hondAls een hond zich niet lekker voelt, kan hij dit niet vertellen. Als je je eigen hond goed kent, dan herken je de signal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chiemsee2016, Pixabay
  • Boek: Hondenverzorging, ISBN 3-8290-6765-8
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 01-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.