De cavia: meest voorkomende ziektes

De cavia: meest voorkomende ziektes Cavia’s laten niet snel zien dat ze ziek zijn. Het zijn namelijk prooidieren, en een ziek dier is een makkelijke prooi voor een roofdier. Als je cavia er dus wel ziek uitziet is het dikwijls noodzakelijk om er mee naar de dierenarts te gaan. Observeer je cavia goed zodat je snel ziet wanneer er iets met hem scheelt. Het is belangrijk dat je vroegtijdig kunt ingrijpen en je cavia de beste verzorging kunt geven. Een paar dingen waar je goed op moet letten zijn:
  • De cavia eet of drinkt minder of helemaal niet.
  • De cavia is binnen korte tijd veel bijgekomen of afgevallen.
  • De cavia heeft moeite met ademhalen.
  • De cavia kreunt.
  • De cavia heeft kale plekken.
  • De cavia niest.
  • De cavia heeft diarree.
  • De cavia kwijlt.
  • De cavia plast bloed.
  • De cavia beweegt niet meer of veel minder.

Indien je cavia één of meerdere van bovenstaande symptomen vertoont is het verstandig om bij de dierenarts langs te gaan.

De meest voorkomende ziektes bij cavia’s

Ongelukken

Cavia’s zijn gevoelige dieren. Als ze vallen breken ze snel iets.

Obstipatie

Harde ontlasting, verstopping. Dit kan te wijten zijn aan te weinig beweging, verandering van voer of te droog voer. Het kan echter ook veroorzaakt worden door een darmaandoening. Symptomen zijn persen zonder dat er keuteltjes naar buiten komen en krampen. Als de verstopping langer dan een dag duurt wordt aangeraden naar de dierenarts te gaan.

Tandproblemen

Bij cavia’s is het zo dat de snijtanden soms scheefgroeien. Regelmatige controle is noodzakelijk, zeker omdat de tanden van cavia’s hun hele leven lang doorgroeien. Ook kan het zijn dat er tanden afbreken of infecteren. Symptomen zijn niet of moeilijk eten.

Diarree

Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat het door beschimmeld voer of slecht hooi. Zorg er dus voor dat je cavia altijd vers voer en vers water heeft, en natuurlijk ook in een proper hok zit. Symptomen zijn plakpoep, zwak en stil zitten, haren die overeind staan en geen zin in eten.

Hitteslag

Cavia’s zijn enorm gevoelig. Als je ze in de zon laat staan, zonder voldoende drinken en zonder schaduw dan krijgen ze een hitteslag. Ze worden lusteloos, beginnen te hijgen en raken soms zelfs buiten bewustzijn. Waarschuw meteen de dierenarts als je cavia een hitteslag heeft opgelopen. In de tussentijd kan je het diertje afkoelen met in lauw water gedrenkte doeken.

Luchtweginfecties

Luchtweginfecties kunnen zeer snel overgaan in een longontsteking en zijn dan nefast voor cavia’s. Doorgaans is een onderliggend gezondheidsprobleem de reden, waardoor de weerstand is verminderd. Een slechte ventilatie maakt de situatie er ook niet beter op. Luchtweginfecties veroorzaken chronische ademhalingsmoeilijkheden met afscheiding uit de neus en uit de ogen. Je cavia kan ook gaan niezen en wordt lusteloos. Ga meteen naar de dierenarts als je denkt dat je cavia deze symptomen vertoont.

Scheurbuik

Komt voor bij mensen, maar ook bij cavia’s als hun voeding niet voldoende vitamine C bevat. De symptomen zijn gewichtsverlies, verminderde weerstand en gezwollen en pijnlijke gewrichten. De behandeling van scheurbuik bestaat uit het dagelijks toedienen van vitaminedruppels. Geef cavia’s dus voldoende groenten, fruit en speciaal caviavoer met toegevoegde vitamine C om deze ziekte te voorkomen.

Huidziektes

Huidziektes komen vaak voor in de vorm van schilfertjes en jeukerige plekken. De cavia kan zich tot bloedens toe beginnen te krabben. Doorgaans hebben huidziektes twee oorzaken; ringworm of mijten.
  • Ringworm is een schimmel die op de haren leeft en kan bestreden worden met speciale shampoos die je kan verkrijgen bij de dierenarts.
  • Mijten zijn kleine beestjes die gangen in de huid graven. Je kan mijten bestrijden met speciale sprays of speciale shampoos die je bij de dierenarts kan verkrijgen. Tevens kan de dierenarts ook een injectievloeistof inspuiten tegen mijten.

Let op! Maak de kooi van je cavia goed schoon. Huidziektes zijn namelijk besmettelijk.

Zere hielen

Ruwe plekken aan het pootgewricht, dus de hiel, kunnen heel vervelend zijn voor de cavia. Vaak worden ze veroorzaakt door een vieze of vochtige kooi. Zorg ervoor dat je cavia lekker zacht zit, dus voorzie de kooi van een goede laag houtkrullen en hooi. Maak de kooi ook vaak genoeg schoon zodat de cavia proper zit. Als je het probleem niet snel genoeg onderkent kan de cavia diepe zweren krijgen en is een langdurige behandeling noodzakelijk.

Verwondingen

Als je cavia kleine verwondingen heeft opgelopen dan kan je die spoelen met warm water en vervolgens ontsmetten. Probeer ook de oorzaak te achterhalen. Misschien steekt zit er wel iets scherp in de kooi of wordt de cavia gebeten door één van zijn soortgenoten.
© 2013 - 2024 Sarahh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het juiste voer voor je cavia'sHet juiste voer voor je cavia'sUiteraard moet je cavia’s dagelijks voeren. Maar wat eten de diertjes zoal? En wat moeten ze dagelijks voorgeschoteld kr…
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
Meest voorkomende ziektes bij een caviaElke cavia is net zo als ieder mens wel eens een dag wat minder fit. Er zijn enkele ziektes die vrij vaak voor komen bij…
Een cavia als huisdierEen cavia als huisdierEen hond, een kat of liever een cavia? Het houden van een cavia is prima te doen, maar het is wel handig om van tevoren…

Wobbler-syndroom bij paardenJe paard lijkt 'waggelend' door de baan te gaan en toont een slordige gang. Oefeningen als combinatiesprongen schieten k…
Hoe kan je zien dat een konijn pijn heeft of ziek isHoe kan je zien dat een konijn pijn heeft of ziek isAan het gedrag van een konijn kan je herkennen dat het pijn heeft en/of ziek is. Het dier kan dan luid knarsetanden, nie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • http://www.degrotecavia.nl
Sarahh (77 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.