InfoNu.nl > Dier en Natuur > Vogels > Vogels in de tuin - de kleine zangvogels

Vogels in de tuin - de kleine zangvogels

Vogels in de tuin - de kleine zangvogels In elk bos, park of tuin zijn kleine zangvogels te horen en te zien. De meest voorkomende zijn het roodborstje, winterkoning, putter, groenling en vink. Ze zijn makkelijk uit elkaar te houden dor de verschillende kleuren. Maar ook hun zang is verschillend.

Het Roodborstje

Grootte

Het roodborstje is 13,5-14,5 cm groot.

Kleuren

Bruin, oranje en grijs.
De jongen kleuren tijdens hun eerste zomer geleidelijk aan rood, hun gespikkelde rug wordt dan effen bruin.
De gespikkelde kleur zorgt voor een goede camouflage voor de jongen.

Tekening

Oranje/rood gezicht en borst (vandaar de naam roodborstje).
Jongen zijn bruin en hebben goudgele spikkels.

Nest

Het roodborstje maakt een klein kommetje van bladeren en gras, in een boomspleet of in holtes in de grond. Zijn nest is erg goed verborgen. Ook nestelen ze in nestkastjes.

Broedtijd

De broedtijd loopt van april tot juni, al zitten ze ook al wel in februari te broeden. Ze leggen 5 tot 7 witte eieren met roestbruine vlekken. Het roodborstje kan 2 keer per jaar broeden. Na 14 dagen verlaten de jongen het nest. Het roodborstje leeft solitair, behalve tijdens de paartijd.
Het roodborstje broedt in de bossen, op open terrein, in heggen en in struiken, maar ook in een nestkastje.

Geluid

 • tik tik tik
 • tsieie
Tijdens de nachtelijke trek
 • Tsi
Zijn zang is helder. Hij heeft een willekeurig tempo- en volumewisseling.

Voedsel

 • insecten
 • wormen en andere bodemdieren

Bijzonderheden

De roodborstjes bakenen hun voedselterritorium af door te zingen. Zijn vlucht is onregelmatig. Het roodborstje is de nationale vogel van Engeland.


De winterkoning

Grootte

De winterkoning is 9 tot 10 cm groot.

Kleuren

Hij is rossigbruin met een witte wenkbrauwstreep.
In Schotland is het winterkoninkje groter, grijzer en zwaarder gestreept.

Nest

De winterkoning maakt een koepelvormig nest, goed verborgen in het struikgewas. Hij gebruikt mos, gras en veertjes om zijn nestje te maken. De winterkoning legt 2 tot 3 broedsels per jaar en krijgt 5 tot 8 jongen, die worden door het vrouwtje verzorgt. De jongen verblijven 15 tot 20 dagen in het nest en vliegen daarna uit.
Een winterkoninkje gebruikt bij slecht weer of koude winternachten een nestkast om in te slapen.

Geluid

 • luide ratel
 • tsjet tsjet
 • zang is luid met veel ratels en trillers
 • vanuit de dichte begroeiing; tjerrr

Voedsel

Ze zoeken hun voedsel voornamelijk op de grond.
 • insecten, zoals spinnen
 • wormen en andere bodemdieren

Bijzonderheden

De naam winterkoning betekent holbewoner. Het nest is bolvormig en met de opening aan de zijkant. Het mannetje maakt verschillende nesten, het vrouwtje mag kiezen waar ze wil broeden. Als ze dan een keuze heeft gemaakt, bekleed het mannetje het nestje met veren. Het winterkoninkje heeft een korte staart die vaak omhoog staat.


De Putter

Grootte

De putter is 14 cm groot.

Kleuren

Zwart, wit rood, bruin en geel.

Tekening

De kop is zwart met wit en een rood gezicht. De vleugels zijn zwart met een gele streep.
De jongen hebben een streperig verenkleed.

Nest

Hij maakt een klein kommetje van gras, mos en populieren- of wilgenpluis. Het vrouwtje legt 5 of 6 eieren, 2 tot 3 keer per jaar.

Geluid

 • tiedeliet
 • piet

Voedsel

 • zaden
 • uitgebloeide zonnebloemen
 • vetbol

Bijzonderheden

De putter heeft één van de meeste kleuren van alle vogels in Europa. Hij heeft een witte, lange en spitse snavel. Buiten broedtijd leven de putters in groepen. De vlucht is golvend en dansend. De putter is een geliefde kooivogel.


De Groenling

Grootte

De groenling is 14 tot 15 cm groot.

Kleuren

Groen, grijs en geel.

Tekening

De vogel is groen en heeft groen met gele vleugel- en staartvlekken.

Nest

De groenling maakt een grote kom van mos en gras. Het nest is erg slordig, bekleed met veren en laag bij de grond in een doornige dichte struik. De Groenling legt 4 tot 6 eieren, 2 of 3 keer per jaar. Ze leven vaak in kleine kolonies.

Geluid

De groenling heeft 2 zeer verschillende zangtypen.
 • tsjuut tsjuut
 • juupp
 • korte trillers
 • wèèèèh
 • zang; hoge triller

Voedsel

 • zaden
 • vetbol
 • vruchten van het bingelkruid
 • iepennootjes
 • rozebottels
 • bramen

Bijzonderheden

De groenling zijn snavel is groot en kegelvormig. De mannetjes hebben duidelijkere kleuren dan de vrouwtjes. De groenling heeft een golvende vlucht. De volwassen vogels zijn agressief. Als er veel groenlingen op de voedertafel te zien zijn, volgen er waarschijnlijk een paar koude nachten.


De Vink

Grootte

De vink is 14,5 tot 16 cm groot.

Kleuren

Oranje, roze, grijsblauw, wit en zwart.

Tekening

Ze hebben oranjeroze onderdelen, witte vleugelstrepen en een grijze kop.
De opvallende dubbele witte vleugelband is kenmerkend voor de vink.

Nest

De vink maakt een keurig nestje van mos en gras en binnenin gevoerd met haar en veren. Het nest wordt met korstmos gecamoufleerd. Het vrouwtje bouwt het nest alleen. Ze legt 5 eieren, 1 keer per jaar. De broedduur is ongeveer 11 dagen.

Geluid

De vink heeft een luide zang en het geluid varieert van plaats tot plaats.
 • pink
 • juup

Voedsel

 • zaden
 • vetbol
 • brood(kruimels)

Bijzonderheden

Tussen twee vleugelslagen in sluit de vink zijn vleugels. Zijn vlucht is golvend. De mannetjes en vrouwtjes trekken naar aparte plekken in de winter. Dus als er een groep vinken te zien is in de winter zijn het of vrouwtjes of mannetjes.

Lees verder

© 2007 - 2017 Coby79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Praktische tips voor het voeren van tuinvogelsPraktische tips voor het voeren van tuinvogelsTuinvogels zijn erg geliefd bij de meeste mensen. Vaak worden de gevederde vrienden dan ook met veel liefde bijgevoerd.…
De winterkoningDe winterkoningHet op een na kleinste vogeltje van Nederland met een lichaamslengte van 9 tot 10 centimeter. De kleinste vogel is het g…
Vinken in NederlandEen kleinere soort vogels in Nederland zijn de Vinken. Vinken zijn vooral te herkennen aan hun brede stevige snavel, waa…
De versiertrucs van zangvogels in de natuurDe versiertrucs van zangvogels in de natuurNa de winter maken de zangvogels zich op voor hun voortplanting. Dat betekent dat er veel wordt gezongen, maar ook dat e…
Blinde vinken en slavinkenBlinde vinken en slavinkenBlinde vinken en slavinken: heel veel mensen halen deze twee door elkaar. Daarom gaan we het verschil eens goed uitlegge…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Efraimstochter / Pixabay
 • De Nationale Wintervogeltelling
 • Alles over vogels in Europa, vogels kijken - Arnoud van den Berg, Tom van der Have, Guido Keijl, Dominic Mitchell
 • Het vogelboek - Peter Hayman en Philips Barton
 • ANWB Vogelgids van Europa
 • Foto's - Wikipedia

Reageer op het artikel "Vogels in de tuin - de kleine zangvogels"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

R. Waij, 15-05-2013 11:53 #13
Wie heeft een eenvoudige oplossing om kraaien, kauwen, eksters, raven uit je tuin te weren. Ze eten alles op voor de kleintjes bv. een pot pindakaas dat is in 1 dag op. Reactie infoteur, 16-05-2013
Dat is een herkenbaar probleem. Een aantal tips die kunnen helpen:
- U kunt om de voedertafel heen (en er boven) groen gaas plaatsen. Als u dit er ruim omheen zet, kunnen de kleine vogeltjes er doorheen vliegen, en de grote vogels niet.
- Het voedsel bij een raam ophangen. Kleine vogeltjes kunnen daar bij komen, grote vogels niet.
- Als u een apenboom heeft, of een prikstruik, dan kunt u het voedsel daarin plaatsen.
Veel succes!

Jan, 19-03-2012 10:53 #12
Ik heb een nestje in de tuin met drie eieren. Ik denk dat het van een vink is. Een eitje is al stuk en vraag me af of de moeder nog wel terug komt en of ik zelf iets kan doen? Reactie infoteur, 19-03-2012
Hallo Jan,
Als het goed is komt de moeder gewoon terug en zal ze zelf een eventueel stuk ei of dood vogeltje opruimen. En daarnaast zal ze gewoon voor de andere eieren blijven zorgen.
Hartelijke groeten, Coby

Nico, 20-06-2011 17:58 #11
Ik heb net een prachtig vogeltje gezien en horen zingen, op een uitvergrote foto blijkt het (via google naar deze website gestuurd) een putter te zijn! leuk!

Gabriëlla, 03-06-2011 21:47 #10
Naast ons huis staat een boom met een holte hierin. Hierin zit een vogeltje met jongen. Het vogeltje heeft een wat verwilderd kopje met een rood bovenkantje. Alleen de bovenzijde is rood (net een alpinopetje) Overal al gezocht naar vogels met een rode kop, maar geen die er op lijkt (heeft geen vinkensnavel, maar iets langer en scherper) Vogeltje is ter grote van een mus of iets groter. Wie weet wat?

Wasse, 18-05-2011 17:46 #9
Heb een vogel in de tuin, heb het vogeltje nog niet kunnen waarnemen. het maakt enorm veel lawaai. van s`morgensvroeg tot s`avonds. het gaat ongeveer zo, tjiep tjing tjing en dit de hele tijd achter elkaar. de andere vogels verdwijnen door dit kabaal. wie kan mij vertelen wat voor vogeltje dit is.

Willem Zuyderduyn, 02-05-2011 21:38 #8
We hebben een nestje in de voortuin, maar ik kan er niet achterkomen wat voor soort vogeltjes het zijn omdat ik ze telkens alleen met tegenlicht te zien krijg (tuin op het noorden, dus vanuit het raam kijk ik altijd tegen het licht in). Het nestje zit in de klimop tegen de muur en is vrij klein, ongeveer 7 cm waar drie jongen in zitten. De vogels zijn kleiner dan een mus met egale kleuren. Kleur is bruinachtig, maar verder lastig te zien. In elk geval geen byzondere tekening, oftewel vrij saai egaal bruinachtig
Ik zie geen onderscheid tussen man en pop. Vorm is niet byzonder, dus gewoon zoiets als een vink of mees, maar dan met een heel dun spits snaveltje. Geen kuifje of andere bijzondere kenmerken. Hij zoekt vrij duidelijk insecten en spinnetjes in de takken en blaadjes van een boom. Maar hij schuwt ook de grond niet, waar hij tussen de stenen naar insecten en spinnetjes zoekt.
Ik kan hem niet echt thuisbrengen, maar ik ben dan ook absoluut geen deskundige.

Jos van Limpt, 04-04-2011 13:56 #7
We hebben vanmorgen een vogeltje in de tuin waargenomen, die met geen enkel vogeltje te ver gelijken is. Iok in een uitgebreid vogelboek is hij niet te vinden. Ik zal probere hem zo duidelijk mogelijk te beschrijven. De kleur is oranje bruin, door z'n vleugeltjes lopen enkele lichtgekleurde streepjes. Z'n hoofje is licht grijs, onder bijde ogen loopt een zwart streepje naar beneden. Volgens ons heeft hij geen staartje, maar z'n vleugeltjes lopen achter iets door. Het is een eivormig vogeltje, en z'n pootjes zie je niet. Wie kan mij vertellen met wat voor soort vogeltje ik te maken heb. Reactie infoteur, 04-04-2011
Hallo Jos,
Hopelijk herkent een van de lezers dit vogeltje!
Vriendelijke groet, Coby

Ilonka Op den Velde, 10-05-2010 14:34 #6
Gisteren zag nik voor het eerst een nieuwe vogel in mijn ''tuin'' maar ik heb geeen idee wat het is. Het is zwart met wit, de pootjes zo dun als bv. een roodborstje en hij staat hoog op z'n pootjes, hij heeft ook ongeveer die maat van een roodborstje maar wel een veel langere staart en ik zag hem insecten eten. jammer genoeg is het niet gelukt er een foto van te maken. hij houdt zich voornamelijk op bij het water [waarschijnlyk voor de muggen]. wie kan mij helpen?

Leny van der Straaten, 11-09-2009 14:09 #5
Vanmorgen 11 september 2009 is er een mooi vogeltje tegen het raam gevlogen.
Helaas is het dood Het heeft een oranje staar en voor onder de borst. Verder bruin-grijs.
Het is maar ongeveer 8-10 cm. groot. Wat zou dit kunnen zijn? Reactie infoteur, 15-09-2009
Hallo Leny van der Straaten,
Misschien dat u dit op kunt zoeken in een vogelboek?
Vriendelijke groet,
Coby

Marina, 19-02-2009 18:30 #4
Wij hebben verschillende vogels in de tuin, "hegge-en huismus, vinken, botvinken, roodborstje, groenvinken, verschillende sijsjes, kuifvink, goudhaandje en tortel duifjes, natuurlijk ook merels enzo. iedere dag voeder ik ze, ik kan er uren naar zitten kijken, 't verveelt me nooit. groeten, marina

Agnes Verjans, 02-02-2009 09:36 #3
Ik heb net een vogeltje gezien op mijn terras, ongeveer uitziende als een vink, maar de grootte van een winterkoninkje, op het kopje een zwarte vlek met een geel streepje tot vooran het kopje, scherp bekje en vrij tam, nooit eerder gezien, ik ben benieuwd. Reactie infoteur, 03-02-2009
Hallo Agnes Verjans,
Waarschijnlijk bedoelt u de Goudhaan. Dit vogeltje is 8,5 tot 9 cm groot, het vrouwtje heeft een gele streep op de kop en het mannetje een oranje.
Vriendelijke groet, Coby

Janssens Paula, 11-01-2009 18:29 #2
Toffe informatie! Reactie infoteur, 12-01-2009
Bedankt,
vriendelijke groet, Coby

W. van den Eijnde, 04-01-2009 15:04 #1
Heb zojuist een heel mooi vogeltje gezien in mijn tuin en weet maar niet wat voor soort het is. Kan iemand mij helpen? Het heeft een prachtig rood hoofd, bovenzijnde wit met zwart en borst wit en rood onderlijf.

Infoteur: Coby79
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 13
Schrijf mee!