Kleine zwaan, Cygnus bewickii

De kleine zwaan, Cygnus bewickii, lijkt sterk op de wilde zwaan. Alleen de snavel is iets anders, en het formaat scheelt redelijk wat. De kleine zwaan is een stuk kleiner. Kleine zwanen broeden in een hoog, groot nest. Vrij snel na de broed trekken ze al met hun jongen naar warmere streken. Dit zijn de landen rond de Noordzee, onder andere Nederland. Kleine zwanen eten vooral waterplanten. Ze leven dan ook in de buurt van plassen, meren en rivieren.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia
  • Stam: Chordata
  • Klasse: Aves
  • Orde: Anseriformes
  • Familie: Anatidae
  • Geslacht: Cygnus
  • Soort: Cygnus bewickii

Kenmerken

Een kleine zwaan / Bron: Arpingstone, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een kleine zwaan / Bron: Arpingstone, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De kleine zwaan wordt tussen de 115 en 127 centimeter lang. Dit is een stuk kleiner dan de knobbelzwaan en de wilde zwaan. Behalve door het grote verschil in formaat lijkt de kleine zwaan sterk op de wilde zwaan. Hij heeft echter een afgeronde gele vlek op zijn snavel, terwijl de vlek van de wilde zwaan in een punt uitloopt. De vorm van deze vlek kan nog wel per individu variëren. Jonge kleine zwanen zijn bleekgrijs. Zij hebben een vuilroze basis en een donkere punt.

Voortplanting

Kleine zwanen bouwen hun nest op eilandjes in het water. Deze liggen bijvoorbeeld in riviermondingen of meren. De nesten worden van mossen en korstmossen gebouwd. De kom van het nest vullen de ouderdieren met donsveren. Het nest kan tot 75 centimeter hoog worden en meer dan een meter in diameter. Nesten worden meerdere jaren gebruikt. Het vrouwtje legt in mei of juni 2 tot 6 eieren. Deze zijn wit of gelig en glanzen vaak licht. Later is het broedseizoen worden ze ofwel bruin of geel. De vrouwtjes broeden op de eieren, de mannetjes beschermt ze vooral als het vrouwtje weg is om te eten. Na 4,5 week komen de eieren uit. Het duurt 9 tot 10 weken voordat de jongen kunnen vliegen. Dit moet ook wel, want half september vliegen ze met hun ouders mee naar het zuiden, een reis van wel 4000 kilometer. De jongen blijven het hele eerste jaar bij hun ouders. Zodra het broedseizoen weer begint, scholen grote groepen jaarlingen samen om te ruien en te foerageren. Voor de volgende trek sluiten veel kleine zwanen zich weer aan bij hun ouders. Sommige doen dit zelfs tot hun vierde jaar. Als ze eenmaal een partner hebben gevonden, gaan ze niet meer terug naar hun ouders. Ze blijven hun hele leven bij hun partner. Mocht één van beide partners overlijden, duurt het vaak meer dan twee jaar voordat de ander een nieuwe partner heeft.

Voedsel

Kleine zwanen eten hoofdzakelijk wortels, bladeren en stengels van waterplanten. Verder eten ze grassen en oogstresten

Verspreiding

De kleine zwaan broedt in arctisch Rusland. In de winter trekt hij naar het zuiden. Hij overwintert voornamelijk in de landen rond de Noordzee, dus in Nederland is hij te vinden.

Habitat

De kleine zwaan komt voor in moerassen, agrarische gebieden en bij meren in de winter. In de zomer komt hij voor in de arctische beboste toendra.

Bescherming

Op Europese schaal wordt de kleine zwaan beschermt door de vogelrichtlijn, in Nederland door de Flora- en Faunawet.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wilde zwaan, Cygnus cygnusWilde zwaan, Cygnus cygnusDe wilde zwaan, Cygnus cygnus vroeger Cygnus musicus, is een grote zwaan. Hij is volledig witgekleurd met een geel met z…
Cygnus Atratus: De zwarte zwaanCygnus Atratus: De zwarte zwaanIn een stadspark in Leeuwarden vertoeven al enkele jaren een paar zwarte zwanen. Vroeger kwamen er vooral witte zwanen v…
Zwarthalszwaan, Cygnus melanocoryphusZwarthalszwaan, Cygnus melanocoryphusDe zwarthalszwaan, Cygnus melanocoryphus, is de kleinste zwanensoort uit het geslacht Cygnus. Zijn lichaam is wit, allee…
Coscorobazwaan, Coscoroba coscorobaDe coscorobazwaan, Coscoroba coscoroba, is de enige zwaan uit het geslacht Coscoroba. Het is de kleinste zwaan, toch is…

Kokmeeuw,  Chroicocephalus ridibundusKokmeeuw, Chroicocephalus ridibundusDe kokmeeuw, Chroicocephalus ridibundus, is soms lastig te herkennen. Hij lijkt sterk op bepaalde andere meeuwensoorten.…
De kraaienfamilie, CorvidaeDe kraaienfamilie, CorvidaeDe kraaienfamilie (Corvidae) telt wereldwijd meer dan 100 soorten. Al deze soorten hebben een aantal overeenkomsten, toc…
Bronnen en referenties
  • www.vogelvisie.nl www.geaflecht.nl www.soortenbank.nl www.vogelbescherming.nl www.digitalnature.org www.ecomare.nl www.2metdenatuur.nl www.ivnvechtplassen.org Petersons vogelgids van alle Europese vogels – door R. Peterson, G mountfort en P.A.D. Hollom – elfde druk.
  • Afbeelding bron 1: Arpingstone, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 26-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.