Ransuil, Asio otus

Ransuil, Asio otus De ransuil, Asio otus, is in Nederland een vrij algemene vogel. Toch is hij maar zelden te zien. Dit komt door zijn kleine postuur, goede schutkleuren en het feit dat hij graag in bossen leeft. Vlakbij steden is hij nauwelijks te vinden. Meestal leven ransuilen in paartjes, maar in de herfst en winter zijn ze in groepen te vinden. Ze eten voornamelijk kleine zoogdieren zoals muizen. Soms schakelen ze over op andere prooien, zoals vogels, kikkers en insecten.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Aves (Vogels)
  • Orde: Strigiformes (Uilen)
  • Familie: Strigidae
  • Geslacht: Asio
  • Soort: Asio otus

Kenmerken

De ransuil is de enige middelgrote uil met lange oorpluimen. Deze zijn niet altijd even goed te zien. Van boven is de ransuil roestgeel en grijsbruin getekend. Van onderen is hij lichter gekleurd met donkere lengtevlekken en fijne dwarsvertakkingen. Hij wordt 36 centimeter lang en kan tot 300 gram wegen. De spanwijdte is maximaal 95 centimeter. De ransuil is van de bosuil te onderscheiden door zijn oorpluimen en zijn hoekige kop. Ook is hij slanker, en heeft opvallende, oranjegele ogen.

Dagvogel of Nachtvogel

De ransuil is een nachtuil. Overdag rust hij verscholen in een boom, ergens onder dik gebladerte of tegen de boomstam aan.

Voortplanting

In januari komen groepen ransuilen samen op gezamenlijke slaapplaatsen. Hier zoeken zij een partner. De balts vindt plaats in maart en april. Het vrouwtje kiest een nestplaats, maar de uilen maken zelf geen nest. Vaak worden nesten van andere vogels ingepikt. Het vrouwtje legt in dit nest drie tot vijf eieren, die na vier weken uitkomen. Vijf dagen na het uitkomen gaan de oogjes open en de oorpluimen worden zichtbaar. Ze verlaten het nest met drie weken oud.

Voedsel

De ransuil jaagt vrijwel altijd in vlucht. Meestal jaagt hij op kleine zoogdieren, soms ook vogels, kikkers en insecten. In de herfst en winter jagen ze soms in groepjes.

Verspreiding

De ransuil komt in vrijwel geheel Europa voor. Verder komt hij ter hoogte van Europa in een strook over de hele wereld voor. In Nederland is het een vrij algemene uil. Het is, samen met de bosuil, de meest voorkomende uilensoort.

Habitat

De ransuil komt in bosachtige gebieden voor. Verder heeft hij bosjes, houtwallen en dichte hagen nodig. Hierin leven muizen, die zijn voornaamste prooi zijn.

Bedreigd?

De ransuil staat op de rode lijst in Nederland. Dit komt omdat hij een kwetsbare soort is. Hoeveel ransuilen er precies in Nederland leven, is niet gemakkelijk te zeggen doordat ze zich zelden laten zien. Waarschijnlijk hebben we hier 5000 tot 6000 broedparen.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Velduil, Asio flammeusVelduil, Asio flammeusDe velduil, Asio flammeus, is een bedreigde uilensoort die weinig in Nederland voorkomt. Toch laat hij zich zien. Dit ko…
De ransuil, vaak dichterbij dan u denktDe ransuil, vaak dichterbij dan u denktDe ransuil (Asio otus) is een van de zes in Nederland voorkomende soorten uilen. Naast de ransuil komen in Nederland ook…
Kerkuil, Tyto albaKerkuil, Tyto albaDe kerkuil, Tyto alba, is over de wereldwijd verspreid. Hij leeft dicht bij mensen, maar laat zich maar zelden zien. Zij…
Bosuil, Strix alucoBosuil, Strix alucoDe bosuil, Strix aluco, is een uilsoort die vrij veel in Nederland voorkomt. Samen met de ransuil is het de meest voorko…

Steenuil, Athene noctuaSteenuil, Athene noctuaDe steenuil, Athene noctua, is een kwetsbare uilensoort in Nederland. Het is de kleinste uil die hier voorkomt met zijn…
Roodpootvalk, Falco vespertinusRoodpootvalk, Falco vespertinusDe roodpootvalk, ook wel Falco vespertinus, staat door zijn late activiteit ook bekend onder de naam avondvalk. Het is e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yosri, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.vogelbescherming.nl
  • www.ivnvechtplassen.org
  • www.vogelvisie.nl
  • www.kerkuil.com
  • www.geaflecht.nl
  • Petersons vogelgids van alle Europese vogels – door R. Peterson, G mountfort en P.A.D. Hollom – elfde druk.
Reacties

Anita, 15-06-2014
Wij zitten op een recreatiepark en hebben daar 3 of 4 jonge ransuilen, mijn vraag is zijn ze gevaarlijk of kan je contact met ze maken? Reactie infoteur, 25-06-2014
De ouders kunnen hun jongen zeker verdedigen.
Verder is er het risico dat de ouders wegblijven als mensen in contact komen met de jongen. Daarom nooit jonge vogels aanraken, of te dichtbij komen, tenzij je zeker weet dat ze zijn verlaten!

Ruyters, 28-06-2012
Ik heb sedert een drietal weken vreemd gepiep in de achtertuin - zowel dag als 's nachts - zodat vanuit mijn nieuwsgierigheid op zoek ben gegaan. Blijkt nu dat in mijn tuin zeker twee misschien wel drie uilen vertoeven. Dekkleur van de ene uil lijkt op een ransuil (oortjeskenmerk.) en de andere wat een keer gezien heb is een wat lichtere uil met vrij licht masker (?). Kan ik dit ergens melden? Reactie infoteur, 28-06-2012
Wat leuk, uilen in de tuin. Meer informatie en links naar andere uilensoorten zijn hier te vinden: http://info_lisa.infoteur.nl/specials/uilen.html
Waarnemingen kunnen worden opgegeven op www.waarneming.nl, zeker als u foto’s heeft zijn ze daar erg blij mee.
Veel succes ermee, ik ben overigens erg benieuwd wat de andere uil voor een soort is. Heeft u een duidelijkere beschrijving, of een foto? (Overigens, bij waarneming.nl kunnen ze ook helpen vogels te determineren aan de hand van foto's.)

Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 29-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.