De wilde grasparkiet

De wilde grasparkiet Wilde grasparkieten zijn zeer sociale vogels. Ze leven hoofdzakelijk in de droge gebieden van het Australische binnenland. Het zijn echte vliegacrobaten en beschikken over meerdere geluidssignalen. Wie weet hoe de grasparkiet in de vrije natuur leeft, zal zijn huisparkiet ook beter kunnen begrijpen.

Grasparkiet


Leefomgeving

Grasparkieten leven in een zwerm en broeden alsmaar in kolonies van twintig tot zestig vogels. Een zwerm vestigt zich altijd ergens in de buurt van water, tussen hoge eucalyptusbomen. Dat is dan het territorium van de grasparkietenkolonie.

Het leefgebied van de grasparkiet ligt in een klimaatzone die geen vaste regentijden heeft. In de winter kan het af en toe eens regenen, maar er zijn ook jaren waarin er geen enkele druppel uit de lucht valt. Als het niet regent planten grasparkieten zich ook niet voort, want door de langdurige droogtes vinden ze echter geen geschikte broedplaats. Daardoor zal het aantal grasparkieten sterk afnemen.

Het klimaat in Midden- Australië is droog en heet. Daar groeien kleine struiken en harde grassoorten zoals spinifexgras, de belangrijkste voedingsbron van de grasparkiet. De temperatuur kan overdag oplopen tot veertig graden en ’s nachts in een snel tempo dalen onder nul. Gelukkig kunnen grasparkieten goed tegen deze enorme temperatuurwisselingen. Tijdens koude nachten houden ze elkaar warm door knus tegen elkaar aan te leunen, maar als het overdag vrij koud wordt, trekken ze in zwermen weg naar warmere streken.

Sociale vogels

Eten, drinken, baden en slapen wordt volledig op de zwerm afgestemd, zo ook de broedtijd. Grasparkieten zijn zeer sociale vogels. Zelfs een paartje vertrouwt voor zijn welzijn en veiligheidsgevoel op de zwerm.

  • Buiten de broedtijd: kiest de zwerm een boom als gezamenlijke slaapplaats.
  • Tijdens de broedtijd: liggen de verschillende broed- holen dicht bij elkaar in een boom. Alle broedbomen bevinden zich steeds binnen gehoor en gezichtafstand. Vroeg in de morgen en laat in de middag verlaten de vogels de broedbomen en gaan samen op zoek naar voedsel. Dicht bij de grond verzamelen ze de halfrijpe zaden van grassen.
  • In droge tijden: voeden ze zich met ingedroogde zaden, aarde, zandkorreltjes en kleine insecten. De zaden bevatten echter onvoldoende vocht waardoor de grasparkiet regelmatiger moet drinken. Als het te warm wordt vliegt de zwerm meermalen per dag naar hun waterplaats, om er te drinken en te baden.
  • Samen uit samen thuis: de groep is voor een grasparkiet zeer belangrijk. Als er bijvoorbeeld één vogel wegvliegt om te drinken, dan zal de ganse zwerm meevliegen. Dat is een veiligheidsmaatregel tegen mogelijke vijanden.

Natuurlijke vijanden

Jongen grasparkieten bedelen nu eenmaal luidruchtig om voedsel, waardoor ze een makkelijke prooi worden voor allerlei roofvogels. Vooral valken kunnen lastig zijn. Voor een veilig behoud van de nestholte moeten ze het vaak afleggen tegen de boerenzwaluw en sommige uilachtige vogels. Slangen zijn dan weer een groot gevaar voor het broedsel. Grasparkieten met een blauw verenpakje hebben eveneens weinig overlevingskansen, dit door hun opvallende kleur.

Het leven in een zwerm en een groen verenpakje is de beste bescherming tegen natuurlijke vijanden. Zo zal een groene grasparkiet tussen de groene boombladeren minder opvallen dan een blauwe, want de tekening van het verenpakje is een imitatie van de weerkaatsing van zonnestralen.

Geluidssignalen

Om uit te rusten geven de vogels de voorkeur aan hoge zitplaatsen zodat ze een ruim uitzicht hebben. Als er plots een vijandige vogel aan de hemel verschijnt, klinkt er onmiddellijk een schrille alarmkreet, waarbij de zwerm haastig opvliegt. Grasparkieten hebben bovendien nog meerder geluidssignalen tot hun beschikking. Tijdens het zoeken naar voedsel zal er steeds een contactroep klinken. Daardoor weten de vogels waar de andere leden van de zwerm vertoeven. Als de activiteiten overgaan in een rustfase beginnen de vogels zachtjes te kwetteren, vooral tijdens de schemering, voor het slapengaan. Met dat kwetteren, laten ze weten dat ze volledig ontspannen zijn. Elke grasparkiet bezit een eigen individuele stem en ze herkennen de stem van ieder lid van de zwerm.

In tijden van nood

Tijdens langdurige droogtes worden voedsel en water schaars in het territorium van de zwerm, waardoor de vogels onrustig worden. Ze vliegen heen en weer boven hun slaapbomen en stijgen iedere dag hoger en hoger. Op een zekere dag verlaat de zwerm definitief het leefgebied en trekt honderden kilometers ver over land. De richting of vliegtijd is van geen enkel belang en ze vliegen ook niet via bepaalde routes of herkenningspunten.

Regen is de prikkel voor de vogeltrek. Tijdens hun zoektocht naar nieuwe voedselgebieden versmelt hij met andere zwermen. Vaak ontstaan zo zwermen van wel tweeduizend grasparkieten. Alle vogels blijven tijdens de trektocht bij elkaar tot dat ze een voedselrijk gebied bereikt hebben. Pas wanneer de grote zwerm een bepaald gebied binnentrekt waar regen is gevallen, splitsen ze zich weer op in kleinere zwermen, op zoek naar een geschikt leef- en broedgebied.

De nieuwe kolonie

De vogels hebben na de lange reis nauwelijks de tijd om uit te rusten, want het overvloedige voedselaanbod moet meteen gebruikt worden voor de voortplanting.
De mannetjes sporen de vrouwtjes aan om zo vlug mogelijk een broedhol te kiezen en als het vrouwtje eenmaal de keuze heeft gemaakt, begint ze de nestruimte onmiddellijk aan te passen aan haar wensen. Vaak wordt de opening van het nest groter gemaakt en de bodem verdiept of de binnenkant gladder gemaakt.

Baltsgedrag

Het mannetje voert het vrouwtje, krabbelt aan haar hals en kopveren, stoot met zijn snavel tegen haar vleugelboog en tippelt onrustig heen en weer. Hij knikt ijverig met zijn kopje, tot het vrouwtje kenbaar maakt dat ze wil paren. Dan strekt ze haar kop en staart in een prikkelend gebaar omhoog zodat haar partner overgaat tot de dekking.

Het eerste eitje ligt na een korte tijd in het nest en om de twee dagen wordt er een volgend eitje gelegd. De grasparkiet kan wel vier tot zes eitjes leggen. Na de legging van het eerste eitje begint ze al meteen te broeden en zit voortdurend op het legsel. Ze zal enkel en alleen het nest verlaten om haar uitwerpselen te deponeren. Als er voldoende voedsel aanwezig is kan er na het eerste broedsel een tweede en eventueel nog een derde volgen.

Het eerste jong

In volgorde van de legging komt na achttien dagen het eerste jong uit. Tijdens het broeden en als de jongen groeien, wordt het vrouwtje door het mannetje gevoerd. Het mannetje blijft bij de ingang zitten en geeft haar het voer aan. Pas wanneer al de jongen volledig in hun verenpak zitten krijgt het mannetje terug toegang tot het nest. Na ongeveer vier weken klautert het eerste jong uit het nest en blijft steeds langer voor de nestopening staan, totdat hij durft uit te vliegen en in de takken van de nestboom landt.

De jonge vogeltjes leren zelfstandig vliegen en ook hoe ze aan voedsel moeten komen. Na enige tijd vormen de kolonie jonge uitgevlogen vogels een troep die samenleeft, net als hun ouders dat deden voor ze begonnen te broeden. Op de leeftijd van drie tot zes maanden is het jong geslachtsrijp.

Kenmerken van de wilde grasparkiet

Lichaamsbouw Veel sierlijker dan de gekweekte huisparkiet, die veel steviger is gebouwd en zwaarder weegt.
Verenpak Lichtgroen tot donkergroen. Het gezicht en voorhoofd zijn heldergeel; dit gedeelte van de kop wordt ook ‘masker’ genoemd en eindigt op de borst met zes zwarte keelstippen. De wangvlek; op de wang bevinden zich violette veertjes. De golftekening op het achterhoofd, de rug en de vleugels ontstaat door zwartbruine, geelgezoomde veertjes.
Staartveren De staartpennen zijn blauwgroen tot nachtblauw.
Snavel Beigekleurig; de washuid van de neuswratten is bij de mannetjes blauw en bij de vrouwtjes beige tot bruin.

Lees verder

© 2008 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - De aanschafDe grasparkiet - De aanschafOp het moment dat je een grasparkiet gaat kopen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Dit zijn de kooi in orde…
De zieke GrasparkietDe zieke GrasparkietDe grasparkiet is familie van de papegaai en wordt veel gehouden als huisdier. Grasparkieten zijn makkelijk te verzorgen…
De grasparkiet - Voor de aanschafEr zijn een aantal zaken die je voor je een grasparkiet aanschaft moet weten. Dit gaat onder andere over waar en hoe je…
Huisvesting van grasparkietenHuisvesting van grasparkietenWereldwijd zijn er miljoenen mensen die de populaire grasparkiet (Melopsittacus undulatus) als gezelschapslied of hobbyv…
De grasparkiet - Algemene informatieDe grasparkiet - Algemene informatieGrasparkieten zijn vrolijke vogeltjes, die van oorsprong uit Australië komen. De dieren, die van nature groen zijn, leve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sipa, Pixabay
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.