Huisvesting van grasparkieten

Huisvesting van grasparkieten Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die de populaire grasparkiet (Melopsittacus undulatus) als gezelschapslied of hobbyvogel houden. Er zijn tal van redenen waarom deze kleine papegaaiachtige zo populair is. Het is een elegante en intelligente vogel. Hij is gemakkelijk te houden en ook het kweken is niet moeilijk. Daarnaast komt de grasparkiet in allerlei kleurslagen voor. Zijn gekwetter biedt vele mensen gezelligheid en bovendien kost het niet al te veel moeite de grasparkiet tam te maken.

Grasparkieten als huisgenoten

Hoewel de grasparkiet een gemakkelijk te houden vogel is, is dat gemakkelijke vooral een kwestie van verzorging en huisvesting. Er is echter niet altijd voldoende kennis van de sociale behoefte van de grasparkiet. Als sociale vogel moet deze vogel niet alleen bij voorkeur met minimaal twee vogels worden gehouden, maar feitelijk zou men zonder meer de vogels in een paartje moeten houden. Alleen gehouden parkieten zouden verboden moeten worden. De band tussen houder en parkiet wordt wat gemakkelijker bij een alleen gehouden parkiet, maar de parkiet krijgt daardoor bepaald geen beter leven, integendeel. Als de eigenaar van de parkiet afwezig is ziet de zaak er voor de parkiet er weinig opbeurend uit. Een zeer sterk sociaal dier brengt dan uren en soms dagen door in eenzaamheid. Stil en bedrukt zit de vogel dan op zijn stok. Het probleem van een alleen gehouden heeft men proberen op te lossen door een kunstparkietje, spiegeltjes, belletjes en andere 'speeltjes' in de kooi aan te brengen. Als de parkiet begint te 'snavelen' met een kunstparkietje of met zijn spiegelbeeld dan wordt gedacht dat het parkietje het aangeboden materiaal kan waarderen. Feitelijk zien we een vereenzaamde vogel die zijn seksuele en sociale instincten uitleeft op die voorwerpen die maar enige gelijkenis vertonen met zijn soortgenoten. Een mannetje zal in een spiegeltje een rivaal zijn die hij aan zal vallen. Ook blijft de parkiet zich uitputten om het levenloze object tot een soorteigen reactie te bewegen, maar dat is natuurlijk onmogelijk. Toch blijft de parkiet volharden in zijn pogingen, dag in, dag uit. De eigenaar van de eenzame grasparkiet vindt het prachtig want hij denkt dat de grasparkiet het nu reuze naar zijn zin heeft. Dat is dus niet zo. Een grasparkiet alleen houden? Nooit doen!

Prima gezelschapsvogels

Grasparkieten zijn prima gezelschapsvogels in huis. De kooi waarin twee grasparkieten kunnen verblijven dient zo ruim mogelijk te zijn, minimaal een lengte van 60, diepte van 30 en een hoogte van 45 centimeter. Wil je de grasparkieten de gelegenheid geven zich voort te planten dan is de lengte van de kooi bij voorkeur 75 centimeter. Bij de plaatsing van de kooi in de kamer zetten we de kooi op een plaats waar de dieren niet een groot deel van de dag in de zon zitten. Een beetje ochtendzon is prima. Verder dient de kooi op een lichte en tochtvrije plaats te staan en liefst op een hoogte tussen de 175 en 200 centimeter. Er dienen drie zitstokken aanwezig te zijn en wel van een verschillende dikte. De tralies van het hok dienen horizontaal te zijn zodat de parkieten daar klimpartijen kunnen uitvoeren. De bodembedekking kan bestaan uit schelpenzand of beukensnippers.

Parkieten in de volière

Natuurlijk kunnen grasparkieten ook in een volière worden gehouden. Hier kan men de parkieten veel plezier doen met klimtakken en ook voldoende ruimte om te vliegen. Bedenk dat grasparkieten niet graag de hele dag in de zon zitten en zorg dus ook voor schaduw in de volière. Een golfplaat op de volière op het gaas is dus prima. Er kunnen ook enkele platen met doorzichtig materiaal worden aangebracht om de volière overwegend droog te houden. Grasparkieten zijn winterhard maar een gesloten nachtverblijf is zonder meer aan te bevelen. Dit binnenverblijf mag verwarmd zijn maar de verwarming hoeft geen grotere prestatie te leveren dan het vorstvrij houden van het binnenverblijf. Dit heeft als voordeel dat het drinkwater niet bevriest en het is misschien ook wat aangenamer voor de grasparkieten. Maar noodzakelijk is het niet, grasparkieten zijn winterhard en kunnen dus vorst verdragen. Als men voor het aantal parkieten in de volière twee parkieten (een koppeltje) per m² als uitgangspunt neemt dan ontstaan er zeker geen problemen.

Voeding

Hoewel er nog wel enige discussie is over pellets als vogelvoer, mag toch wel worden geconcludeerd dat pellets een heel goede basis vormen. Pellets zijn kleine brokjes of korrels welke een complete voeding vormen voor vogels. Ook voor grasparkieten is er pelletvoer. Naast het pelletvoer dan kan er voor de variatie nog wat groenten en vruchten bijvoeren. Ook wat (tros)gierst, sepia en wat maagkiezel zijn een goede aanvulling. Geef vogels nooit avocado of chocolade want deze stoffenzijn zeer schadelijk voor vogels. Hoewel grasparkieten weinig drinken, dienen ze wel steeds over schoon drinkwater te beschikken.
© 2014 - 2024 Linus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - GedragDe grasparkiet - GedragGrasparkieten zijn erg sociale dieren, die vrijwel alles wat ze doen samen doen. Of ze nu direct met elkaar bezig zijn d…
Parkieten, gezelschapsvogelsParkieten behoren tot de populairste en meest gehouden kooivogels. Het zijn uitstekende huisgenootjes voor kinderen en b…
De grasparkiet - De kooiDe grasparkiet - De kooiBelangrijk is een geschikte kooi voor je grasparkiet te hebben, en deze goed in te richten. Parkieten hebben veel afleid…
De grasparkiet - Voor de aanschafEr zijn een aantal zaken die je voor je een grasparkiet aanschaft moet weten. Dit gaat onder andere over waar en hoe je…

Duiven en de havikDuiven en de havikMisschien wel de meest gevreesde roofvogel voor de (post)duiven is de havik. De havik komt in heel Europa voor mits er b…
De ooievaar in NederlandDe ooievaar: het symbool van de geboorte. Ooit verdwenen uit Nederland, maar ze is terug van weggeweest! Wat deed Vogelb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Axe77, Pixabay
  • Tiere im Haus, Rosl Kirchshofer, 1964
  • Grzimek, Het leven der dieren, deel 8, vogels 2, 1975
  • Licg.nl
Linus (121 artikelen)
Laatste update: 24-04-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.