Het verwijderen van algen uit het aquarium

Het verwijderen van algen uit het aquarium Algen kunnen niet alleen het uiterlijk van een aquarium flink aantasten, maar kunnen ook daadwerkelijk schadelijk zijn voor het gehele aquarium, inclusief de vissen die erin leven. Het tegengaan, of verwijderen, van algen is daarom ook van essentieel belang om een gezond aquarium te houden. Vooral de soorten blauwalg en puntalg zijn bekend en berucht; het verwijderen van deze algen is dan ook vaak het lastigste.

Blauwalg

Blauwalg is een wat slijmerige substantie, die zich op het eerste oog zeer makkelijk laat verwijderen uit het aquarium. Deze slijmerige substantie is echter een van de gevaarlijkste soorten alg die men in het aquarium kan hebben en dient dan ook meteen verwijderd te worden. De giftige stoffen die deze blauwalg voortbrengt kunnen namelijk catastrofaal zijn voor het vissenbestand in het aquarium; slechts een kleine hoeveelheid blauwalg kan al een sterfte voortbrengen in het aquarium. Zorg er dan ook altijd voor dat er maatregelen worden getroffen zodra deze soort wordt aangetroffen in het aquarium. Als blauwalg geconstateerd wordt, verwijder het dan zo goed en snel als mogelijk, maar neem ook maatregelen om te zorgen dat het daadwerkelijk allemaal weg is. Een mogelijkheid hiervoor is het gebruik van tabletten, chemische middelen, om de blauwalg te bestrijden. Dit is zeer effectief en verwijdert de blauwalg meestal binnen twee à drie dagen zonder dat de vissen hieronder leiden. Een andere manier is het toevoegen van stro in het filter; door het toevoegen van stro gaat de blauwalg ook weg, echter moet het stro eerst aan een rottingsproces beginnen in het filter.

Puntalg

Puntalg is in tegenstelling tot blauwalg bijna niet schadelijk; het geeft echter wel een lelijk uiterlijk aan het aquarium. Deze algensoort heeft namelijk de vervelende neiging om tegen de ruit aan te groeien, waarbij deze te herkennen is aan de groene puntjes die dan verschijnen op de ruit. Deze groene puntjes breiden zich snel uit en, als er niks aan gedaan wordt, komen hier groene sliertjes aan. Natuurlijk zorgt dit voor een lelijk uiterlijk, maar als het te erg wordt kan het ook het aquarium gaan verstikken. Gelukkig zijn er voor puntalg voldoende oplossingen om deze te verwijderen. Een mogelijke oplossing is het inzetten van algeneters tegen deze alg, of het inzetten van bepaalde slakken hiertegen. De appelslak bijvoorbeeld eet deze alg, net als verschillende soorten algeneters die de ruit weer perfect schoon maken. Zorg bij het aanschaffen van een algeneter er wel voor dat er gekozen wordt voor een soort die ook goed past bij de overige vissen in het aquarium; sommige soorten zijn territoriaal of agressief van aard, waardoor andere vissen last kunnen krijgen van teveel stress.

Naast het verwijderen van de puntalg door middel van het inzetten van slakken of algeneters, kan het ook op een wat kunstmatigere manier. Er zijn voor puntalg, net als voor blauwalg, middelen verkrijgbaar bij een aquariumzaak om de algen weg te halen. Dit moet echter meer gezien worden als een tijdelijke oplossing; uiteindelijk zal de alg terugkomen of men moet de middelen blijven gebruiken. Een andere manier is wat simpeler, maar kost uiteindelijk wel wat meer tijd. Door het gebruiken van een bankpasje, of een ander plastic pasje, kan men de algen simpel van de ruit afschrapen. Het plastic pasje beschadigt de ruit niet (pas wel op bij de bodem, het grind of het zand) en is uitermate effectief; de anders zo hardnekkige alg gaat er makkelijk mee weg. Met een ruitmagneetje werkt het soms ook nog wel, maar meestal zit de alg er te stevig voor op de ruit.

Overige algensoorten

Er zijn nog vele andere algensoorten die allemaal in het aquarium voor kunnen komen, tegelijk met de puntalg en blauwalg, of juist als enige soort. Deze soorten zijn bijna allemaal goed te bestrijden door het inzetten van algeneters of het goed bijhouden van het schoonmaken van het aquarium. Oplossingen die nog kunnen helpen bij het tegengaan en verwijderen van algen zijn bijvoorbeeld sommige soorten garnalen, zoals de japonica garnaal, slakken en bepaalde chemische middelen. Deze middelen, overigens geldt dit ook voor de garnalen en slakken, zijn veelal makkelijk via internet te bestellen.
© 2012 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke algeneters voor welke algWelke algeneters voor welke algAlgen in een aquarium kunnen niet alleen esthetisch storend zijn, maar kunnen ook nog eens flink wat schade aanrichten a…
Algen tegengaan in het aquariumAlgen tegengaan in het aquariumAlgen behoren tot één van de meest voorkomende ergernissen in het aquarium. Niet alleen zijn algen behoorlijk storend en…
Onderhouden van een aquariumEen aquarium, erg leuk en staat ook gezellig. Maar je moet hem ook bijhouden, daarom enkele tips. Zorgen dat je vissen o…
Algenproblemen in uw aquariumAlgen in uw aquarium, kan de hobbypret al snel bederven. In onderstaand artikel bespreken we hoe we overmatige algengroe…

Overbevissing - een wereldwijd probleemOverbevissing - een wereldwijd probleemOverbevissing is een van de grotere milieuproblemen. Er wordt steeds meer actie ondernomen om verergering te voorkomen.…
Het verhuizen van een zeeaquariumJe neemt een compleet zeeaquarium over van iemand anders, je wilt je vissen overzetten naar een groter aquarium of je ga…
Reactie

Gitte, 11-04-2012
Ik wil even reageren op dit artikel: blauwalg is geen alg (plantaardig) maar een bacterie. Deze is dus ook niet te bestrijden met bijvoorbeeld het afplakken van het aquarium met kranten, waar andere algensoorten wel op kunnen reageren, want de bacterie is niet lichtgevoelig. Het water wordt inderdaad redelijk snel giftig door de blauwalg, water verversen lijkt niet te helpen maar is wel nodig om planten en vissen te voorzien van schoon (niet vergiftigd) water. De oorzaak ligt vaak in te grote vervuiling door bijvoorbeeld te veel voeren, verkeerd voer, slechte filtering etc. Na opstart van een nieuwe bak treedt het ook vaak op, de waterkwaliteit moet zich met gezonde plantengroei stabiliseren, dit kan even duren! Handmatig voorzichtig zoveel mogelijk en zo vaak mogelijk de blauwalg verwijderen met keukenpapier (van het oppervlak), met de hand en net van blaadjes en bodembegroeiing. Vang zoveel mogelijk de rondvliegende flinters uit het water om verspreiding te voorkomen. Chemische bestrijding kan goed helpen, maar raadpleeg de beschrijving voor gebruik, omdat sommige middelen schadelijk zijn voor garnalen of slakken. Voor de rest, geduld, geduld en oog voor de gezondheid van de rest van de bak; beplanting en bevolking, niet te veel voeren en de waterwaarden in de gaten houden. De blauwalg geeft het ook beslist een keer op! Reactie infoteur, 13-04-2012
Inderdaad is blauwalg strikt gezien een cyanobacterie, in het artikel wordt voor het gemak toch gerefereerd aan blauwalg als een alg. Bedankt voor de bijdrage in ieder geval!

Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.