De argus, een moeilijk te houden vis

De Latijnse naam van de argus is Scatophagus argus astromaculatus en hij behoort tot de familie van de dreketers (Scatophagidae). Deze vis niet makkelijk te houden en is daarmee niet geschikt voor beginners.

Argus

  • Herkomst: Nieuw Guinea, Australië
  • Lengte: 30 centimeter
  • Gewicht: 1,2 kg
  • Geslachtsherkenning: onbekend

Huisvesting

De argus is een grote vis en heeft dan ook veel ruimte nodig. Hij moet gehouden worden in een aquarium vanaf 200 centimeter (600 liter). Hij zwemt veel en graag en heeft daarom veel vrije zwemruimte nodig. Bij beplanting moet er rekening mee gehouden worden, dat de vissen er van eten, dus daar moeten ze tegen bestand zijn. Tevens horen deze vissen in zout water thuis, dus ook daar moeten de planten tegen kunnen. Goede filtering is nodig en stroming wordt op prijs gesteld. De argus houdt zich meestal in de middelste waterlaag op.

Sociaal

De argus is een scholenvis, hij moet gehouden worden in een groep van minimaal 5 exemplaren. Wanneer men dit niet doet, kunnen ze agressief worden. Als het aquarium groot genoeg is en voldoende ruimte biedt, is het een vreedzame vis.

Watersamenstelling

Zolang de argus jong is, overleeft hij goed in zoet water. Zodra ze de lengte van 6 centimeter bereikt hebben, moeten ze geleidelijk aan in zout water overgebracht worden, omdat deze vissen in brak en/of zout water leven wanneer ze volwassen zijn. Ze hebben een watertemperatuur tussen 20 en 28 graden nodig bij een pH waarde van 7,6 - 7,8 en een hardheid tot 15.

Voedsel

De argus is niet kieskeurig met zijn eten, hij eet eigenlijk alles wel. Droog voer, levend voer, diepvriesvoer, algen, planten en groenvoer, het gaat er allemaal in.

Kweek

Over de kweek van deze is vis weinig tot niets bekend. Wat we weten is, dat hij eieren legt. De jongen leven eerst in zoet water, maar als ze groter worden, trekken ze naar brak en/of zout water, waar ze leven als ze volwassen zijn. Om deze reden is het moeilijk deze vissen in een aquarium te houden, het nabootsen van de natuur is in dit geval erg moeilijk. Als deze vis klein is, heeft hij overigens een prachtige kleur, maar die verdwijnt naarmate hij ouder wordt.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peckoltia vittata of L015Peckoltia vittata of L015Peckoltia vittata of L015 is een zeer mooi getekende meerval, ondanks dat is het geen dure vis. Mocht je op zoek zijn na…
De kogelvis, een echte slakkeneterDe Latijnse naam van de kogelvis is Tetraodon biocellatus. Hij dankt zijn naam aan zijn grappige, rode vorm. Het is een…
Gnathonemus petersii - OlifantsvisGnathonemus petersii - OlifantsvisDe olifantsvis is een wel heel opmerkelijke aquariumbewoner. Met zijn slurfachtige snuit doet hij zijn naam eer aan. Dez…
De slijkspringerDe Latijnse naam van de slijkspringer is Periopthalmus barbarus en hij behoort tot de familie van de grondels (Gobiidae)…

De chocoladegoeramiDe Latijnse naam voor de chocoladegoerami is Sphaerichthys osphromenoides en hij behoort tot de familie van de labyrintv…
De hoogvinkarperDe Latijnse naam van de hoogvinkarper is Poecilia velifera en hij behoort tot de familie van de levenbarende tandkarpers…
Bronnen en referenties
  • De tropische vissenencyclopedie, ISBN: 9036610761.
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.