De kardinaaltetra

De Latijnse naam van de kardinaaltetra is Paracheirodon axelrodi en hij behoort tot de familie van de karperzalmen (Characidae).

Kardinaaltetra

  • Herkomst: Amazonegebied, Venezuela, Brazilië, Colombia
    Bron: Leino88, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Leino88, Flickr (CC BY-2.0)
  • Lengte: 5 centimeter
  • Leeftijd: 10 jaar
  • Geslachtsherkenning: vrouwtjes dikker dan mannetjes

Huisvesting

De kardinaaltetra kan al in een kleiner aquarium gehouden worden, vanaf 60 centimeter, maar het zijn wel vissen die graag en veel zwemmen. Als je een grote groep houdt, is het beter ze in een groter aquarium te plaatsen. Ze houden niet van felle verlichting en met een donkere bodembedekking komt hun kleur het beste uit. Een beetje stroming wordt op prijs gesteld. Ze houden zich voornamelijk op in de middelste waterlaag.

Sociaal

Dit is een zeer vreedzaam en vriendelijk visje. Hij is enorm verdraagzaam tegen alle andere vissen, ook tegen soortgenoten. De actieve vis is een scholenvis, dus hij moet in een groep gehouden worden en met deze vissen is een grote groep beter. Ze zullen zich dan niet alleen prettiger voelen, het effect is ook prachtig om te zien.

Watersamenstelling

De kardinaaltetra heeft een watertemperatuur nodig van 24-28 graden Celsius. Hij kan in diverse waterwaardes gehouden worden, maar hij houdt het verreweg het langst vol met een pH waarde tussen 5 en 6,5, met een hardheid <5.

Voedsel

Dit is een makkelijke eter, hij eet probleemloos droogvoer. Let er wel op dat het fijn gemaakt wordt, te grote stukken voer eten ze niet. Artemia, tubifex en muggenlarven zijn ook uitstekend om te voeren.

Kweken

Het is niet zo makkelijk om met de kardinaaltetra te kweken, het meeste wat verkocht wordt, is nog wildvang. Als men toch wil proberen te kweken, is een kweekbak nodig, die goed ontsmet is, aangezien de vissen erg gevoelig zijn. Als er eieren afgezet worden, wat bij voorkeur in Javamos gebeurt, moeten de ouders uitgevangen worden of er moet gebruik zijn gemaakt van een legrooster. Als dit niet het geval is, zullen ze hun eigen eieren opeten. Als de eieren uitkomen, kunnen de jongen worden grootgebracht met zeer fijn stofvoer en artemia. Na drie maanden zijn ze dan geslachtsrijp. Denk er wel om dat de jongen behoorlijk gevoelig zijn voor ziektes.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paracheirodon axelrodi - KardinaaltetraParacheirodon axelrodi - KardinaaltetraDe Kardinaaltetra lijkt erg op de Neontetra (Paracheirodon innesi) maar is naar mijn mening veel mooier. Kardinalen zijn…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…
Paracheirodon innesi - NeontetraParacheirodon innesi - NeontetraDe neontetra is na de guppy het meest bekende aquariumvisje, bijna elke aquariaan heeft wel eens neontetra's gehouden. M…
Familie: Characidae (karperzalmen)Veel van de karperzalmen kunnen in aquarium gehouden worden. En veel soorten zijn ook niet veeleisend. De karperzalmen z…

De kersenbuikcichlideDe Latijnse naam van de kersenbuikcichlide is Pelvicachromis pulcher en hij behoort tot de familie van de cichliden (Cic…
De Nomorhamphus liemi liemiDe nomorhamphus liemi liemi behoort tot de familie van de halfsnavelbekjes (Hemirhamphidae), het is één van de bekendere…
Bronnen en referenties
  • De tropische vissenencyclopedie, ISBN: 9036610761.
  • Afbeelding bron 1: Leino88, Flickr (CC BY-2.0)
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.