De prachtbarbeel

De Latijnse naam van de prachtbarbeel is Barbus conchonius en hij behoort tot de familie van de karperachtigen (Ciprinidae). Dit visje is taai en stelt weinig eisen, waardoor het een goede beginnersvis is.
  • Herkomst:Noord India
  • Geslachtsherkenning:mannetjes hebben meer kleur, de vrouwtjes zijn dikker
  • Lengte:6 centimeter, in de vrije natuur echter wel 12 centimeter
  • Temperatuur:17-24 graden

Huisvesting

De prachtbarbeel is een scholenvis, die weinig eisen stelt en daardoor eigenlijk in ieder aquarium kan leven. Hij houdt van stromend water met voldoende ruimte om te zwemmen. Ze wroeten ook graag in de bodem, dus pas de bodembedekking daar op aan.

Sociaal

Deze vis moet gehouden worden in een groep van minstens 5 soortgenoten, die dan ook vlak bij elkaar zullen blijven. Beide geslachten zijn verdraagzaam naar elkaar en ook andere vissen erbij is geen probleem. Het zijn wel drukke zwemmers, waardoor ze minder geschikt zijn om te plaatsen bij schuwe, rustige visjes. De prachtbarbeel houdt zich op in de middelste waterlaag, maar als ze op zoek zijn naar voedsel, bewegen ze door het hele aquarium.

Watersamenstelling

Zolang het water zuurstofrijk is, voelt deze vis zich in alle soorten water thuis. Zomers kan hij zelfs in onverwarmde aquaria of vijvers gehouden worden.

Voedsel

De prachtbarbeel eet droogvoer, plantaardig voedsel en levend voer, zoals muggenlarven, watervlooien en artemia. Het is een makkelijke eter.

Kweken

De prachtbarbeel is makkelijk tot kweken te bewegen. Ze zijn geslachtsrijp als ze een lengte van 6 centimeter hebben bereikt. In de school vissen zullen paartjes ontstaan, die apart in een bak geplaatst moeten worden. Hierin moet zich een rooster bevinden waar de eitjes doorheen kunnen vallen, zodat de ouderdieren ze niet op kunnen eten. Het wijfje legt haar eitjes graag in fijnbladige planten en tijdens het paren willen ze nog wel eens boven het water uit springen, dus een dekruit is dan noodzakelijk. Als de kweekbak op een zonnige plaats staart, zal het kweken nog sneller gaan. Na het leggen van de eieren moeten de ouders uit de kweekbak gehaald worden. Jongen kunnen worden grootgebracht met fijn stofvoer. Deze vis kent ook nog een langvinnige soort.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Familie: Cyprinidae (barbelen)De barbeel is een gestroomlijnde karperachtige vis van de middenlopen van rivieren, een leuke levendige vis, afhankelijk…
Barbus pentazona - VijfstreepbarbeelBarbus pentazona is een mooi getekende aquariumvis, die prima gehouden kan worden in een wat kleiner aquarium (60cm.) De…
De sumatrabarbeel, een karperachtig visjeDe sumatrabarbeel, of ook wel eilandbarbeel genoemd, is een karperachtige vis. Zijn Latijnse naam is Barbus oligolepis.…
Barbus tetrazona - SumatraanBarbus tetrazona - SumatraanSumatranen zijn geliefde beginnersvissen, ze stellen dan ook geen hoge eisen aan de waterwaarden. Ze zijn echter niet me…

De goudvis, populaire koudwatervisDe goudvis, populaire koudwatervisDe Latijnse naam van de goudvis is Carassius auratus en behoort tot de familie van de karperachtigen (Cyprinidae). Het i…
De Kaap Lopez, een kleine tandkarperDe Latijnse naam voor de Kaap Lopez is Aphyosemion australe en het is familie van de eierleggende tandkarpers (Cyprinodo…
Bronnen en referenties
  • Tropische vissen encyclopedie
Nadasha (203 artikelen)
Laatste update: 28-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.