De Kaap Lopez, een kleine tandkarper

De Latijnse naam voor de Kaap Lopez is Aphyosemion australe en het is familie van de eierleggende tandkarpers (Cyprinodontidae). Dit is een leuk visje, wat graag springt, dus een dekruit is het aquarium is wel noodzakelijk.
  • Herkomst:West-Afrika
  • Geslachtsonderscheid:mannetjes zijn kleurrijker en hebben een spitse staart-, rug- en aarsvin, bij de vrouwtjes zijn die afgerond
  • Lengte:5,5 centimeter
  • Temperatuur:22-25 graden

Huisvesting

De Kaap Lopez houdt van een niet te hoge waterstand met veel drijfgroen, veel planten en matige belichting. Hij kan het goed in een kleiner aquarium worden gehouden. Het beste is een bak met schemering, mogelijk te maken door bijv. Javavaren, anubias en Javamos. Een donkere turfmolmbodem is een must en de vis voelt zich prettig als hij schuilplaatsen tot zijn beschikking heeft.

Sociaal

Deze vis is een eierleggende tandkarper en kan het over het algemeen goed vinden met een partner, evenals andere aanwezige vissen in een aquarium. Mannetjes onder elkaar gaat wel eens minder goed, het is daarom het beste om in een klein aquarium één mannetje met twee of drie vrouwtjes te houden. Wanneer het aquarium wat groter is, kan de groep ook groter worden. Als er alleen mannetjes bij elkaar worden gehouden, bestaat er het risico dat ze gaan vechten.

Watereigenschappen

Deze vissen voelen zich prettig bij een pH waarde van 5,5 tot 6,5. Als de bodemgrond niet uit turf bestaat, moet er gefilterd worden over turf.

Voedsel

De Kaap Lopez eet wel droogvoer, maar hij geeft de voorkeur aan klein levend voer als artemia, fruitvliegjes en rode muggenlarven.

Kweken

Kweken met deze visjes is niet zo makkelijk. Het waterpeil moet op zijn hoogst 20 centimeter zijn en de pH waarde mag niet hoger zijn dan 6 en het is goed wat zeezout toe te voegen. Er mag geen direct zonlicht in het water schijnen en het wateroppervlak moet minimaal voor 60% bedekt zijn met drijfplanten. Het wijfje zal haar eieren met tussenpozen tussen fijne bladeren of Javamos leggen. De jongen die hieruit voortkomen worden grootgebracht met fijn stofvoer en artemia (kleine pekelkreeftjes). Van dit visje is maar één kweekvorm bekend, die de Gouden Kaap Lopez wordt genoemd.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aphyosemion australe - Kaap Lopez | killivisAphyosemion australe - Kaap Lopez | killivisKillivissen hebben de naam niet oud te worden en ze zouden zeer moeilijk te houden zijn. Echter dit valt best mee als je…
Cabo de la Roca bij Lissabon: meest westelijke punt EuropaCabo de la Roca bij Lissabon: meest westelijke punt EuropaHet meest westelijke punt van heel Europa is gelegen in Portugal! Het heet de Cabo de la Roca. Deze plek ligt op ongevee…
Wat te zien en wat te doen in Kaapstad?De naam Kaapstad heeft voor veel toeristen een magische klank. Weinig wereldsteden zijn zo prachtig gelegen en hebben zo…
Hits jaren 60: 1963Hits jaren 60: 1963Welke nummers waren in 1963 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…

De prachtbarbeelDe Latijnse naam van de prachtbarbeel is Barbus conchonius en hij behoort tot de familie van de karperachtigen (Ciprinid…
Wat voor aquariumvissen kennen we?Er bestaan enorm veel soorten vissen en allemaal leven ze op hun eigen manier. Het is dan ook belangrijk vissen bij elka…
Bronnen en referenties
  • Tropische vissen encyclopedie
Nadasha (203 artikelen)
Laatste update: 28-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.