Pimelodus pictus

Pimelodus pictus Pimelodus pictus is een aquariumvis die je niet vaak tegenkomt. Toch is dat geen reden om deze vis niet te houden. Hij is goedaardig en stelt maar weinig eisen aan de waterkwaliteit. Daarnaast geeft hij geen problemen met andere aquariumvissen.
  • Wetenschappelijke naam: Pimelodus pictus
  • Nederlandse naam: Geen
  • Familie: Pimelodidae (Antennemeervallen)
  • Herkomst: Zuid-Amerika

Lengte

Pimelodus pictus wordt ca. 15 centimeter lang. Er is geen verschil in lengte tussen mannetjes en vrouwtjes.

Geslachtsonderscheid

Onbekend.

Inrichting van het aquarium

Aangezien Pimelodus pictus 15 centimeter lang wordt, heeft hij een ruim bemeten aquarium nodig. Houd de vis het liefst in een aquarium van 1.50 m breed, zeker indien je meerdere exemplaren houdt. Een enkel exemplaar zou eventueel in een aquarium van 1 meter per 1,20 meter passen. Pimelodus pictus is net als andere antennemeervallen een bodemvis, hij houdt van een donkere bodem met vooral veel schuilplaatsen in de vorm van kienhout. Schaduw en stroming zijn belangrijk voor deze vis.

Karakter

Pimelodus pictus is over het algemeen een wat schuwe vis, hoewel dit per vis verschilt. Deze antennemeervallen kunnen zowel solitair als met meerdere exemplaren worden gehouden. Deze antennemeerval is goedaardig en doet geen vlieg kwaad. Ook in combinatie met andere meervalsoorten ontstaan er geen problemen. Pimelodus pictus houdt van schemering dus in een felverlichte bak zul je hem niet vaak zien. De soort is ook 's nachts actief.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 22-26°C

Pimelodus pictus houdt van schoon, helder water.

Voeding

Pimelodus pictus is een makkelijke eter en een echte afvalopruimer. Zodra er wordt gevoerd zul je merken dat de vis zal wachten tot er wat voer naar beneden valt. Voer regelmatig met voer voor bodembewoners (tabletten die direct naar de bodem zinken). Ook levend voer en tubifex vallen in de smaak.

Pimelodus pictus kweken

Pimelodus is nog niet in het aquarium gekweekt.
© 2010 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Colisa lalia - Dwerggoerami | Vreedzame aquariumvisColisa lalia - Dwerggoerami | Vreedzame aquariumvisDe Colisa lalia is een zeer populaire aquariumvis, onder andere door de interessante kweek waarbij het mannetje een mooi…
Arius seemani - 'mini-haai'Arius seemani - 'mini-haai'Arius seemani zie je regelmatig in de handel verschijnen. Ze worden vaak verkocht als 'mini-haai' en daar lijken ze ook…
Rasbora maculata - DwergrasboraRasbora maculata - DwergrasboraMet zijn 2,5 centimeter is de dwergrasbora (Rasbora maculata) een van de kleinste aquariumvissen. Het spreekt daarom voo…
Brachygobius xanthozona - BijtjeBrachygobius xanthozona - BijtjeHet bijtje is een brakwatervisje, niet veel aquarianen hebben een brakwateraquarium en daarom is het meestal beter om ee…

Zeepaard: een zwanger mannetjeZeepaardjes hebben niks met gewone paarden te maken. Het zijn zeedieren. Alhoewel hun koppie wel aan dat van een paard d…
Algenvrij aquarium met de Redfield RatioAlgenvrij aquarium met de Redfield RatioAlgenvrij aquarium? Als je gebruik maakt van de Redfield ratio kan het. De Redfield ratio houdt in dat je de fosfaat en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Claire H., Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Reactie

Peter Hollevoet, 15-01-2019
Eerst een leuke vis om te bewonderen met zijn leuke bewegingen en soms hun ( gebrom )
Later een probleem dat ze mijn cardinaal-neons lekker vinden.
Heb geprobeerd om de grootste soort aan te kopen, maar toch binnen de week verdwenen.

grtz peter Reactie infoteur, 10-07-2019
Hi Peter, dat meen je! Wat zonde zeg… Ik heb ze ook samen met neons gehouden en dat ging prima.

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.